28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Οι πέντε κανόνες του Μπάφετ για επενδύσεις

Οι πέντε κανόνες του Μπάφετ για επενδύσεις

Ο κορυφαίος ίσως επενδυτής στον κόσμο εξηγεί γιατί δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να κερδίσεις. 

Στην ετήσια του επιστολή προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, ο Μπάφετ συζητά για δύο επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία που είχε κάνει παλαιότερα. Η μία ήταν σε μια έκταση 1.600 στρεμμάτων στη Νεμπράσκα, για την οποία πλήρωσε 280.000 δολάρια το 1986. Η άλλη ήταν σε ακίνητα δίπλα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1993.

Και οι δύο επενδύσεις έγιναν αφότου οι τιμές είχαν πέσει. «Το εισόδημα και από τις δύο επενδύσεις θα αυξηθεί πιθανότατα στις επόμενες δεκαετίες,» ανέφερε. «Παρότι τα κέρδη δε θα είναι φοβερά, οι δύο επενδύσεις θα είναι στέρεες για το υπόλοιπο της ζωής μου και, συνεπώς, για τα παιδιά και τα εγγόνια μου.»

 

Ο Μπάφετ αναφέρει πέντε βασικές αρχές των επενδύσεων, τις οποίες συμπτύξαμε παρακάτω:

«Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός για να επιτύχεις ικανοποιητικές αποδόσεις». Αλλά ο Μπάφετ προειδοποιεί ότι ο επενδυτής πρέπει να αναγνωρίζει τα όριά του και να «μην περιπλέκει τα πράγματα.»

«Εστιάστε στη μελλοντική παραγωγικότητα του περιουσιακού στοιχείου που σας ενδιαφέρει». Ο Μπάφετ επισημαίνει ότι κανείς δε μπορεί να προβλέψει την μελλοντική κερδοφορία μιας επένδυσης. «Δε χρειάζεται να είστε παντογνώστες, αρκεί να κατανοείτε τις ενέργειές σας.»

«Αν αρχίσετε να εστιάζετε στη μελλοντική αλλαγή της τιμής του περιουσιακού στοιχείου που σας ενδιαφέρει, κάνετε σπέκουλα». Ο Μπάφετ δεν έχει κάτι εναντίον της σπέκουλας. Αλλά τονίζει ότι είναι σημαντικό να είστε σε θέση να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ της επένδυσης σε παραγωγικότητα του περιουσιακού στοιχείου και την επένδυση με την ελπίδα ότι θα αλλάξει η τιμή του.

«Με τις δύο μικρές μου επενδύσεις, το μόνο που σκεφτόμουνα ήταν τα μελλοντικά έσοδά τους και όχι η καθημερινή τους αποτίμηση». Οι επενδύσεις είναι επιτυχημένες όταν οι επενδυτές κοιτούν τα πραγματικά δεδομένα σε βάθος χρόνου και όχι την σημερινή κατάσταση. Αν μπορείτε να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο δίχως να ανησυχείτε για τις τιμές των μετοχών, ασχοληθείτε με το χρηματιστήριο τις υπόλοιπες μέρες. Με άλλα λόγια, εστιάστε μακροπρόθεσμα.

 «Η διαμόρφωση γνώμης ή το να ακούει κανείς τη γνώμη ή τις προβλέψεις για την αγορά από τους άλλους είναι χάσιμο χρόνου». Πράγματι, είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να θολώσει την όρασή σας σε σχέση με πραγματικά σημαντικά στοιχεία.» Οπότε μην ακούτε το CNBC, το Bloomberg TV και το Fox Business.

Ο Μπάφετ ξεκίνησε την επιστολή αυτή παραθέτοντας μια φράση του μέντορά του Μπεν Γκράχαμ στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια: «Οι επενδύσεις είναι επιτυχείς όταν αντιμετωπίζονται με επαγγελματισμό».

Πηγή: fortunegreece.com

ΔΕΊΤΕ ΑΚΌΜΗ:

11 χρυσοί κανόνες για επαγγελματική επιτυχία από τον Bill Gates

Related posts