28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Οι φόροι που έχουμε μπροστά μας

Οι φόροι που έχουμε μπροστά μας

Οι φόροι που έχουμε μπροστά μας: Έως το τέλος του έτους, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ουκ ολίγους φόρους, μερικές δε φορές, καλούνται να πληρώσουν περισσότερους του ενός, ανά μήνα.Οι φόροι που έχουμε μπροστά μας

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί:

  1. Φόρος Εισοδήματος: Υψηλός αναμένεται γενικότερα, αλλά ιδιαίτερα υψηλός θα είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού καλούνται να πληρώσουν από το πρώτο ευρώ, φόρο 26%.
    Λάβετε υπόψη ότι φέτος έχουν καταργηθεί και οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που δημιουργούσαν μια κάποια ελάφρυνση.
  2. Τέλος Επιτηδεύματος: Άλλο ‘χαράτσι’ πέραν του γνωστού φόρου στα ακίνητα. Το τέλος επιτηδεύματος, ανέρχεται σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι, για να επιβραβεύεται όποιος επιχειρεί, σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα διώκεται.
  3. Εισφορά Αλληλεγγύης: Ήρθε και αυτή για να μείνει, αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες και υπολογίζεται με συντελεστή 1% έως 4%, αναλόγως του ύψους του εισοδήματος. Βεβαιώνεται στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Η Αλληλεγγύη που περιέχει στο τίτλο της, την είδατε πουθενά;
  4. Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης: Αφορά τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης όπως αυτοκίνητα ΙΧ άνω των 1.929 κυβ. εκατ., πισίνες και αεροσκάφη. Υπολογίζεται δε, ως ποσοστό επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Και αυτός βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.
    Σημειώνουμε σχετικά ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό, ήτοι η μεγάλη πλειοψηφία, καλούνται να εξοφλήσουν το ποσό σε τρείς διμηνιαίες δόσεις και εάν εξοφληθεί στο σύνολό του ο φόρος έως τα τέλη Ιουλίου, χορηγείται η καταπληκτική έκπτωση της τάξης του …1,5%.
  5. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.): Το γνωστό μας ‘χαράτσι’ όπως μετονομάστηκε και τροποποιήθηκε για να μην δείχνει ως χαράτσι (αν και παραμένει επί της ουσίας χαράτσι), θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από τον Ιούλιο και σε 6 μηνιαίες δόσεις.
    Επειδή όμως η κυβέρνηση μας σκέφτεται, μας χορηγεί την καταπληκτική έκπτωση της τάξης του 1,5% εάν καταβάλουμε ολόκληρο το ποσό ως τα τέλη Ιουλίου.
    Με το νέο χαράτσι ακινήτων, η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει περί των 3 δισ. ευρώ.
  6. Τέλη Κυκλοφορίας: Οι φορολογούμενοι θα κληθούν από τον Οκτώβριο έως το τέλος του 2014, να πληρώσουν για τα αυτοκίνητα που διαθέτουν, ποσό για τα τέλη κυκλοφορίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Από τους ανωτέρω φόρους, τέλη και χαράτσια, η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει περί των 6 δισ. ευρώ. Προσδοκά σημαίνει ‘να βεβαιώσει’ αλλά όπως είναι κατανοητό, τουλάχιστον σε επίπεδο μετρητών ‘ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος’. Είναι σαφές, ότι το ποσό που θα βάλει τελικά στα ταμεία, είναι αρκετά μικρότερο λόγω της αδυναμίας που έχει η ίδια δημιουργήσει στους φορολογούμενους πολίτες.

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
Σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα η εισπραξιμότητα των φόρων

Related posts