3 Σεπτεμβρίου 2024

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 8ο ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας Κρασί, Μέλι, Κάνναβη: Οι νέες προκλήσεις

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 8ο ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας Κρασί, Μέλι, Κάνναβη: Οι νέες προκλήσεις

Με μεγάλη επιτυχία το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε το 8ο ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο Αγροτεχνολογίας το οποίο φέτος συμπλήρωσε οχτώ χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσης, εστίασε στα προϊόντα από μέλι και κρασί, στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης καθώς και σε τεχνολογίες αιχμής που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας στο σύνολο του αγροδιατροφικού συστήματος.

Ο Αντιπρόεδρος  του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Καφάτος δήλωσε από το βήμα του 8ου Συνέδριου Αγροτεχνολογίας: «Η πολυετής κρίση που όπως όλα δείχνουν ξεπερνά επιτέλους η χώρα, πέραν των αρνητικών συνεπειών, είχε θετικό αντίκτυπο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Βοήθησε τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες και να στραφούν στην ποιότητα, στο επώνυμο προϊόν και τις διεθνείς αγορές προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά των Ελληνικών προϊόντων» και συνέχισε «Φέτος αποφασίσαμε να εστιάσουμε σε τρία προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω. Πρόκειται για το μέλι που αξίζει να τεθεί περισσότερο στο επίκεντρο, την κάνναβη όπου γεννιέται μια καινοτόμος και εξωστρεφής αγορά, και το κρασί, όπου μπορεί να κατακτήσει μια ακόμη πιο σημαντική θέση στην διεθνή αγορά»

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Πάνος Κανέλλης, τόνισε την σημασία και αξία των προϊόντων στα οποία εστίασε το φετινό συνέδριο Αγροτεχνολογίας.

Ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Μέλος Επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Εµπορικού Επιµελητηρίου, Κοσµήτωρ, Perrotis College, Αµερικανική Γεωργική Σχολή, παρουσίασε τα πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα που αναδεικνύουν άγνωστες αξίες του μελιού, της κάνναβης και του οίνου.

Την πρώτη ενότητα του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας με θέμα «Μελισσοκομία και επιχειρηματικότητα: Ανοίγοντας δρόμους για το μέλι στην αγορά» συντόνισε η κα. Αινη Μιχαηλίδου, Μέλος Επιτροπής Αγροτεχνολογίας, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο, Διευθύνουσα Σύµβουλος, Ε.Β.Υ.Π. Στην ενότητα συμμετείχαν: ο κ. Ανδρέας Θρασύβουλου, Οµότιµος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Ιωάννης Καρυπίδης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος, Stayia Farm, ο κ. Ιωάννης Καραδήμος, Γενικός ∆ιευθυντής, Αγροτικός Μελισσοκοµικός Συνεταιρισµός Νικήτης Χαλκιδικής “Μέλι Σίθων” και ο κ. Στράτος Καμπιώτης, Software Developer, Terra Spatium.

Την δεύτερη ενότητα του Συνέδριου με θέμα: «Κάνναβη: από την αφάνεια στο προσκήνιο» συντόνισε ο κ. Δημήτρης Κρις, Μέλος Επιτροπής Αγροτεχνολογίας, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο, ∆ιευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε και συμμετείχαν: η κα. Ειρήνη Πιτταρα, Προϊσταµένη Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηµατικών Πάρκων, Υπουργείο ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Νίκος Χουσουρίδης, Εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. ∆ημήτρης Τσιλικούσης, Γενικός Διευθυντής, Μύλοι Καπλανίδη και η κα. Χριστίνα Αμοιραδάκη, Senior Manager, Deloitte

Την τρίτη ενότητα του Συνεδρίου με θέμα «Αμπέλι και Κρασί: εξελίξεις και προκλήσεις» συντόνισε ο κ. Νικόλαος Καραγιώργος, Μέλος Επιτροπής Αγροτεχνολογίας, Ελληνο-Αµερικανικό Εµπορικό Επιµελητήριο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος, Αφοί Καραγιώργου και συμμετείχαν: ο κ. Σταύρος Ρήγαλος, Category Marketing Manager Specialty Crops & Rice, Greece, Cyprus, Albania & Israel, Corteva Agriscience, ο κ. Νικόλας Δάλπης, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Τµήµατος Αµπέλου, Βίτρο Ελλάς ο κ. Άγγελος Ιατρίδης, Οινοποιός, Κτήμα Άλφα και ο κ. Βασίλης Μυλωνάς, Γεωπόνος, Κτήµα Κυρ Γιάννη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας έκανε εκτενή αναφορά στα προϊόντα που εστίασε το φετινό συνέδριο αναλύοντας το σχέδιο του Υπουργείου για το μέλι, το κρασί και την κάνναβη και προανήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους με σκοπό να αποφευχθεί η νοθεία προϊόντων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός και στο φιλόδοξο σχέδιο για την άρδευση το οποίο θα σχεδιάσει από κοινού το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και επίσης τόνισε την ανάγκη νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία θα συνδέεται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του του κ. Διονύση Νικολάου, Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις ο οποίος ανέφερε ότι: «Πιστεύουμε ότι ένα νέο μοντέλο συνεργατικότητας για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης και να αποβεί δυναμικός μοχλός ανάπτυξης. Έχουμε την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας συνεταιριστικής κουλτούρας στη χώρα μας, σε όλη την οικονομική αλυσίδα από την παραγωγή έως την κατανάλωση, που δεν είχαν μέχρι τώρα οι Συνεταιρισμοί. Η οικοδόμηση ενός νέου μοντέλου συνεργατικότητας για τον αγροδιατροφικό τομέα είναι αδήριτη οικονομική ανάγκη με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών μέσω της αύξησης μεγέθους των επιχειρήσεων, τη ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης και πνεύματος συνεργατικότητας  και της εξωστρέφειας με επώνυμα προϊόντα και διεθνή δικτύωση με στόχο την ποσοτική ανάπτυξη των εξαγωγών και τις κατά πολύ υψηλότερες τιμές πώλησης. Οι επιδοτήσεις είναι πλέον παρελθόν».

Related posts