3 Σεπτεμβρίου 2024

Ομιλία Σταϊκούρα στην Βουλή κατά τη συζήτηση σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

Ομιλία Σταϊκούρα στην Βουλή κατά τη συζήτηση σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ολομέλεια της Βουλής

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “Κύρωση της από 24-12-2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων” (Α΄
212) και άλλες διατάξεις».

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στη σημερινή μου τοποθέτηση θα μιλήσω για πολιτικές που συνδυάζουν οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα μιλήσω για πολιτικές που αξιοποιούν, προς όφελος της κοινωνίας, δημόσιο πλούτο.

Και θα μιλήσω για πολιτικές αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία – τελικά – των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις.

Προβλήματα που συνιστούν «ανοικτές πληγές» στα θεμέλια της οικονομίας.

«Ανοικτές πληγές» που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε λόγω ανικανότητας είτε από επιλογή, δεν μπόρεσε να «κλείσει» ή σκόπιμα άφησε να «αιμορραγούν».

Όλα αυτά διατρέχουν διατάξεις του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου και των τροπολογιών που το συνοδεύουν.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση, μέσα και από διατάξεις του Νομοσχεδίου, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες.

Πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές, αλλά αυτές που απευθύνονται σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Μειώνονται φόροι που ανακουφίζουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

Και ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία, κυρίως, των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Αυτό πράξαμε κατά το 2ο εξάμηνο του 2019, με τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε.

Και ο οποίος χώρος, μέχρι τότε, σύμφωνα με τα λεγόμενα της προηγούμενης Κυβέρνησης, του Υπουργού Οικονομικών της, της Τράπεζας της Ελλάδος και των θεσμών, δεν υφίστατο.

Αφού η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για προεκλογικούς λόγους, είχε ήδη μοιράσει το «κοινωνικό μέρισμα» ως δήθεν «13η σύνταξη».

Ένα όμως επιπλέον κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πώς αξιοποίησε η σημερινή Κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον δημιουργούμενο δημοσιονομικό χώρο.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Κόστος; 205 εκατ. ευρώ. Στόχος; Κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας.

Κατέβαλλε – εμπροσθοβαρώς – αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Κόστος; 85 εκατ. ευρώ. Στόχος; Τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Μείωσε την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα. Κόστος; 175 εκατ. ευρώ. Στόχος; Όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Κάλυψε έκτακτες δαπάνες σε εθνική άμυνα, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Κόστος; 61 εκατ. ευρώ. Στόχος; Η ασφάλεια και η καθημερινότητα των πολιτών.

Κάλυψε οφειλές στη ΔΕΗ. Κόστος; 200 εκατ. ευρώ. Στόχος; Η διάσωση του οργανισμού, επ’ ωφελεία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Χορήγησε έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως προβλέπει διάταξη του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου. Κόστος; 215 εκατ. ευρώ. Στόχος; Η περαιτέρω στήριξη των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων νοικοκυριών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, με διάταξη του Νομοσχεδίου, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, προχωρά στην υπαγωγή των διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων και των υπηρεσιών ακτινοθεραπειών που διενεργούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα, μεταξύ των οποίων οι καρκινοπαθείς, στον υπερ-μειωμένο συντελεστή 6%.

Μέχρι σήμερα, αυτά τα αγαθά και οι υπηρεσίες υπάγονταν στους συντελεστές 24% και 13%.

Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, μειώνεται το κόστος που επιβαρύνονται οι ασθενείς, αλλά και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη.

 

Αποδεικνύεται έτσι, με την έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτα νοικοκυριά και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες για ασθενείς, ότι είμαστε, σταθερά, δίπλα στους πολίτες!

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στο παρόν Σχέδιο Νόμου υπάρχουν και διατάξεις που στόχο έχουν την περιφερειακή ανάπτυξη, με την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.

Η αξιοποίηση αυτών, θα δώσει ώθηση στις τοπικές οικονομίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την εμπορική κίνηση σε περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα, θα υπάρξουν ευρύτερα οφέλη για τη χώρα μας, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων, όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με την αύξηση του διεθνούς εμπορίου μέσω της χώρας μας.

Προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαδικασία αξιοποίησης και να καταστήσουμε πιο ελκυστικά τα λιμάνια μας σε υπεύθυνες και σοβαρές επενδυτικές δραστηριότητες, προβαίνουμε σε μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, προτείνουμε την αύξηση της ανώτατης επιτρεπόμενης διάρκειας των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν ήδη συναφθεί πριν από περίπου δύο δεκαετίες (2002-2003) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των 10 Οργανισμών Λιμένος, από 50 σε 60 χρόνια.

Έτσι ενθαρρύνεται η υιοθέτηση ενός μακρόπνοου οράματος και ο σχεδιασμός για κάθε λιμένα, αυξάνοντας το αποτύπωμα της επένδυσης στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην τοπική κοινωνία.

Ενώ δίνουμε τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να συνάπτει, ταυτόχρονα ή διαδοχικά, περισσότερες συμβάσεις μερικής υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων ή/και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών σε κάθε λιμάνι.

Έτσι, σε λιμάνια με πολλαπλές διαστάσεις δραστηριότητας, παρέχεται η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία επενδύσεις, μεγιστοποιώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η τρίτη ενότητα των παρεμβάσεών μας, που περιλαμβάνονται και στο παρόν Σχέδιο Νόμου, αφορά περιουσιακά στοιχεία που συνιστούν «ανοικτές πληγές» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

«Πληγές» που δεν άνοιξαν την τελευταία 5ετία, αλλά επιδεινώθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και φυσικά δεν επουλώθηκαν.

Θα σας μιλήσω για 3+1 «πληγές».

Τις οποίες και πάμε να κλείσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την κοινωνία και την οικονομία.

Θα σας μιλήσω για 3 περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε διατάξεις του Σχεδίου Νόμου και σε τροπολογίες αυτού, και συγκεκριμένα για την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την ΛΑΡΚΟ.

Θα σας μιλήσω και για ένα ακόμη, την ΕΛΒΟ, γιατί κρίνω σκόπιμο να ενημερώσω την ελληνική αντιπροσωπία.

Τέσσερις δύσκολες υποθέσεις, που δεν τις κρύβουμε «κάτω από το χαλί».

Τολμούμε να σταθούμε απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που έχουν, και επιδιώκουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα απέναντι σε εργαζόμενους και κοινωνία.

Εξηγούμαι:

 

1ον. ΕΛΒΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Η εταιρεία, από το 2014, τελεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Έγινε, στις 24.04.2017, δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, με αντικείμενο ακίνητα, κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ο οποίος τελικά ακυρώθηκε, καθώς οι φάκελοι των ενδιαφερομένων δεν πληρούσαν τους όρους της προκήρυξης.

Στη συνέχεια, την 01.08.2017, έγινε επαναληπτικός διαγωνισμός, κατά τον οποίο δεν υπεβλήθησαν προσφορές.

Ακολούθως, εκ του νόμου, απαιτείται πρόσκληση για ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Αυτό έγινε, πριν ένα χρόνο, στις 14.02.2019.

Τέθηκαν, τότε, σε γνώση των ενδιαφερομένων η Σύμβαση Μεταβίβασης για τα ακίνητα, η Σύμβαση Μίσθωσης για τα κινητά και το Μνημόνιο Συμφωνίας για τη συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του τελικού πλειοδότη.

Οι ενδιαφερόμενοι αιτήθηκαν τότε την παράταση της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών.

Και ο εκκαθαριστής προέβη στην ακύρωση του διαγωνισμού.

 

Πως η σημερινή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

Προχωρήσαμε τη διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Τα τελικά συμφωνημένα κείμενα πρόκειται να δημοσιευτούν άμεσα από τον εκκαθαριστή, προκειμένου να εκκινήσει η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Τα συμβατικά κείμενα έχουν τροποποιηθεί, συμπληρωθεί και διορθωθεί.

Πλέον υπάρχουν δύο – συνοδευτικά της προσκλήσεως – συμβατικά κείμενα.

Συγκεκριμένα η Σύμβαση Μεταβίβασης για τα ακίνητα και η Συμφωνία για τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του τελικού πλειοδότη, με την οποία επιφυλάσσεται το δικαίωμα στο Δημόσιο να μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά ποσοστό 21%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη διαδικασία υφίστατο υποχρέωση συμμετοχής του Δημοσίου μέχρι ποσοστού 20%, το οποίο δεν του εξασφάλιζε μέρισμα.

Επισημαίνεται ότι στην πρόσκληση, ρητώς θα απαιτείται η κατάθεση, από τους υποψήφιους πλειοδότες, και επιχειρηματικού σχεδίου.

Η διαδικασία προχωράει ομαλά, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τους σχεδιασμούς της σημερινής Κυβέρνησης.

 

2ον. ΕΑΒ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε. 

Σε ποια κατάσταση παραλάβαμε την Εταιρεία;

  • Η Εταιρεία, κατά το 1ο και 2ο τρίμηνο του 2019, παρουσίασε, κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού της, απόκλιση της τάξεως του 19% και 49% αντίστοιχα.
  • Δεν προέβη στην ενεργοποίηση των διορθωτικών παρεμβάσεων που είχαν συμφωνηθεί σε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΕΑΒ.
  • Εκκρεμεί επιστροφή υπολοίπου στον κρατικό προϋπολογισμό από το πρόγραμμα χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ.
  • Εμφάνιζε απλήρωτες υποχρεώσεις ύψους 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα ανέρχονταν μόλις στα 2,6 εκατ. ευρώ.
  • Από τις Εκθέσεις Ελέγχου των Ανεξάρτητων Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, για τα οικονομικά έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, προκύπτει ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας είναι αρνητικό, ενώ υπάρχει η πιθανότητα η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της, όπως είναι η καταβολή μισθοδοσίας και οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της ίδιας της Εταιρείας, υπάρχει παντελής έλλειψη ρευστότητας, με κίνδυνο στάσης πληρωμών από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Συμπερασματικά, παραλάβαμε την Εταιρεία, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση.

 

Πως η σημερινή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

Αναλάβαμε, από το καλοκαίρι του 2019, διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να στηρίξουμε την Εταιρεία.

1ον. Ορίσθηκε εσωτερικός ελεγκτής, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της Γ.Σ., στις 31.10.2019.

2ον. Εγκρίθηκαν οι εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για την χρήση του 2018, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της Γ.Σ., την 15.11.2019.

3ον. Λόγω έλλειψης ταμειακής ρευστότητας της Εταιρείας, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για να εισρεύσουν κεφάλαια σε αυτή, μέσω της εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων του ΥΠΕΘΑ.

4ον. Ψηφίστηκε, στις 18.11.2019, διάταξη συναρμοδιότητας ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΘΑ, για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που διενεργείται από την ΕΑΒ.

5ον. Ψηφίστηκε, στις 16.12.2019, διάταξη συναρμοδιότητας ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΘΑ, για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου στην ΕΑΒ, με στόχο τη βέλτιστη δυνατή προώθηση και ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος.

6ον. Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται πλέγμα διατάξεων για την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων για τελωνειακές εκκρεμότητες της ΕΑΒ, αναγόμενες σε προηγούμενα έτη.

7ον. Το ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ, διερευνά την εξαίρεση της ΕΑΒ από την κινητικότητα, προκειμένου να σταματήσει η «αιμορραγία» προσωπικού.

8ον. Τοποθετήθηκε, κατόπιν θετικής γνώμης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, νέα Διοίκηση στην ΕΑΒ.

9ον. Με τη σημερινή νομοθετική ρύθμιση, προβλέπεται η απαλλαγή, για ένα ακόμη έτος, δηλαδή μέχρι 31.12.2020, της εταιρείας από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Στόχος μας είναι η βελτίωση της θέσεως της ΕΑΒ και η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της.

Ώστε να διεκδικήσει ικανοποιητικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά, να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές της, να συμμετάσχει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, να δημιουργήσει μακροχρόνιες συνεργασίες.

Προσδοκούμε η επόμενη ημέρα για την ΕΑΒ, για την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, να είναι πολύ καλύτερη από τη χθεσινή.

 

3ον. ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Σε ποια κατάσταση παραλάβαμε την Εταιρεία;

  • Κηρύχθηκαν, στις 02.07.2008, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράνομες και ασυμβίβαστες κρατικές ενισχύσεις, ύψους 700 εκ. ευρώ, που είχαν χορηγηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στα Ναυπηγεία.
  • Δεδομένης της μη υλοποίησης της απόφασης ανάκτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε προσφυγή εναντίον της Ελλάδας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση.

Επί της υπόθεσης αυτής, εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2012, καταδικαστική για τη χώρα απόφαση.

  • Κατατέθηκε, στις 12.10.2017, στο  πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης ανάκτησης, από το Ελληνικό Δημόσιο, από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς ως πιστωτές, αίτηση για τη θέση της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
  • Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τέθηκαν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στις 08.03.2018.
  • Επιβλήθηκε στην Ελληνική Δημοκρατία, με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 14.11.2018, πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 7,3 εκατ. ευρώ, ανά εξάμηνο, έως την εκτέλεση της ανάκτησης για τη μη συμμόρφωση με την απόφαση ανάκτησης.
  • Απαιτήθηκενα εκποιηθεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει ότι υλοποιήθηκε η ανάκτηση και να διακοπεί η υποχρέωση καταβολής προστίμου.
  • Ο ειδικός διαχειριστής έχει ήδη εκποιήσειμέρος του «εμπορικών» στοιχείων του ενεργητικού της Εταιρείας, με δημόσιους διαγωνισμούς.

 

Πως η σημερινή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

Αναμένεται στο προσεχές διάστημα προκήρυξη διαγωνισμού από τον Εκκαθαριστή για τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία που έχουν χαρακτηριστεί ως «στρατιωτικά».

Η διάρκεια της ειδικής διαχείρισης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά λήγει, κατόπιν παράτασης, το Σεπτέμβριο του 2020.

Ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται, εκ του νόμου, να δημοσιεύσει εγκαίρως, έως τον Ιούνιο του 2020, πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, ο ειδικός διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να υποβάλει αίτηση πτώχευσης των ναυπηγείων.

Η Κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται με την αναγκαιότητα παραχώρησης δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί του αιγιαλού και του αναγκαίου θαλασσίου χώρου για τη λειτουργία ναυπηγείου, τη διευθέτηση αυθαίρετων κατασκευών και λοιπών ιδιοκτησιακών ζητημάτων εντός των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων και την πρόβλεψη ενός μεταβατικού πλαισίου πυροπροστασίας της υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης της Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση:

  • Προβλέπεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να παραχωρεί για είκοσι έτη, με δυνατότητα παράτασης, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης του αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθώς και επί του αναγκαίου θαλασσίου χώρου σε κάθε πρόσωπο που λειτουργεί επιχείρηση ναυπηγείου ή άλλη συναφή ή υποστηρικτική αυτής επιχείρηση.

Η παραχώρηση αυτή είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης ναυπηγείου.

 

  • Καταβάλλεται αντάλλαγμα για την παραχώρηση του εν λόγω δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου, το ύψος του οποίου προσδιορίζεται με διαφανείς όρους αγοράς.

 

  • Καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής των υφιστάμενων, εντός της εκτάσεως των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αυθαίρετων κτιρίων και κατασκευών.

Μεταξύ αυτών και για ορισμένα κτίρια και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του υφιστάμενου ναυπηγείου, στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής και συντήρησης υποβρυχίων και άλλων μέσων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Στόχος μας είναι η μεγιστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα στοιχεία του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η χάραξη μιας οργανωμένης πολιτικής για το μέλλον των ναυπηγείων.

 

4ον. ΛΑΡΚΟ

Σε ποια κατάσταση παραλάβαμε την Εταιρεία;

  • Η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, από 217 εκατ. ευρώ το 2015.
  • Κατέγραψε, κατά την 4ετία 2015-2018, σωρευτικές ζημίες 148 εκατ. ευρώ. Το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χειρότερο.
  • Παρουσιάζει χρέη προς τρίτους, δηλαδή προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους, πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
  • Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι προς τη ΔΕΗ (περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, από 145 εκατ. ευρώ το 2012).
  • Αυτό το χρέος αυξάνεται κάθε μήνα κατά 5 με 5,5 εκατ. ευρώ.

Για το λόγο αυτό η  ΔΕΗ είχε αποστείλει τελεσιγραφικού χαρακτήρα εξώδικο προς τη ΛΑΡΚΟ, γνωστοποιώντας της ότι θα διακόψει την παροχή ρεύματος στις 17 Φεβρουαρίου, εάν συνεχίζονταν η παρούσα κατάσταση. Χθες η ΔΕΗ, εξαιτίας της τροπολογίας, υπό προϋποθέσεις πληρωμής των μηνιαίων τιμολογίων, έδωσε παράταση.

  • Επιπλέον, η ΛΑΡΚΟ απειλείται με πρόστιμο ύψους 49,5 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωση με τους κανόνες για τα δικαιώματα επαληθευμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγγείλει 2 ομολογιακά δάνεια, με ανοικτό υπόλοιπο 32 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας.
  • Ο τελευταίος ισολογισμός, που η Εταιρεία έχει δημοσιευθεί, είναι του 2014.
  • Δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις και έκθεση διαχείρισης της χρήσης 2015.
  • Για τις μετέπειτα χρήσεις δεν έχουν συνταχθεί καν χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι οποίες να έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από το Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Επιπρόσθετα, τα ταμειακά διαθέσιμα την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2020, θα είναι μηδενικά.
  • Έχουν περικοπεί έξοδα συντήρησης, ενώ υπάρχουν συνεχείς ελλείψεις που προκαλούν – κατά φάσεις – και διακοπή λειτουργίας σε κάποιες καμίνους.
  • Η Εταιρεία ενοχοποιείται για τη σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για την επιβάρυνση του Ευβοϊκού Κόλπου, όπου εναποτίθενται – κάθε χρόνο – χιλιάδες τόνοι σκουριάς.
  • Απαιτούνται πολλά εκατομμύρια, που δεν υπάρχουν, για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου και την περιβαλλοντική συμμόρφωση.

Ενώ τέλος, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους σήμερα 160,6 εκατ. ευρώ, τα οποία καλείται η Εταιρεία να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για όλα αυτά, την προηγούμενη περίοδο, είχα καταθέσει 14 Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, από το 2015 μέχρι το 2018, και η απάντηση, μονότονα ήταν, «η αναδιοργάνωση και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Εταιρείας εξετάζεται ως άμεση προτεραιότητα».

Προσέξτε, «άμεση» από το 2015. Και να που φτάσαμε!

Η εταιρεία, ακόμη και αν διαγράφονταν «δια μαγείας» οι συσσωρευμένες ζημίες της, λειτουργεί, κάθε μήνα, με ζημιά.

Συμπερασματικά, η κατάσταση στην εταιρεία είναι δραματική.

Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ που, μέχρι το 2018, μιλούσε για προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, έκανε μία από τις γνωστές «κωλοτούμπες», όπως αποκαλύφθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσίπρα και επιστολή του κ. Τσακαλώτου.

Επιστολή που αναγνωρίζει, αντιθέτως από ότι μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει προτάσεις ιδιωτών επενδυτών στα πλαίσια διαφανών και ανοικτών διαδικασιών.»

 

Πως η σημερινή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.

Επιδιώκουμε την διατήρηση της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, μέσα από μια διαδικασία που θα είναι γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, προκειμένου να εισέλθει η εταιρεία σε αναπτυξιακή τροχιά, προς όφελος των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής οικονομίας.

Με βασική επιδίωξη την προστασία των εργαζομένων, άρα την αποτροπή του σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, εγκαθίσταται άμεσα Ειδικός Διαχειριστής.

  • Η θέση της ΛΑΡΚΟ σε ειδική διαχείριση δεν αποτελεί λόγο λύσης της εταιρείας, δεν συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της και δεν επιφέρει τη λύση των πάσης φύσεως συμβάσεών της.
  • Η εταιρεία επιχορηγείται, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, με 35 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά στο κόστος της ειδικής διαχείρισης καθώς και τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας, προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Χωρίς αυτό το ποσό η Εταιρεία πηγαίνει σε άτακτη χρεοκοπία.
  • Συγκεκριμένα, αυτό το ποσό, το οποίο και θα χορηγηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του άμεσα, θα αξιοποιηθεί για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, για προμήθεια υγρών καυσίμων, για προμήθεια στερεών καυσίμων, για προμήθεια πρώτων και βοηθητικών υλών, για αμοιβές υπηρεσιών εργολάβων και μεταφορέων, για μισθοδοσία, για αναλογούσες ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, για ασφάλιστρα προσωπικού.
  • Επίσης, με την τροπολογία καθορίζονται τα καθήκοντα του ειδικού διαχειριστή, που είναι η καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης, η εκπόνηση σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις, καθώς και προβλέψεις για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης.
  • Περαιτέρω, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος – μεσοσταθμικά – κατά 25%. Διότι όλο το κόστος διάσωσης δεν μπορούν να το σηκώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
  • Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφισβήτησης περί του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης από το Ελληνικό Δημόσιο, η ΛΑΡΚΟ και το Ελληνικό Δημόσιο μπορούν να υπαγάγουν τη διαφορά σε διαιτησία, σύμφωνα με τους καθοριζόμενους όρους και διαδικασία.
  • Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για να «ξεκαθαριστούν» ποιά είναι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και ποιά του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση να είναι δυνατός ο σχεδιασμός των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη διάθεση του ενεργητικού της εταιρείας.
  • Η διαιτητική απόφαση έχει ισχύ τελεσίδικης δικαστικής απόφασης και αποτελεί εκτελεστό τίτλο.
  • Ορίζεται ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο ή και για μέρος του ενεργητικού, με βάση το αποτέλεσμα της διαιτησίας και το πνεύμα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014.
  • Προβλέπεται ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του Διαχειριστή, με δυνατότητα μόνο μίας εξάμηνης παράτασης.
  • Ορίζεται υποχρεωτική κατάθεση αίτησης πτώχευσης εφόσον δεν έχει μεταβιβαστεί στο διάστημα αυτό το 75% του ενεργητικού της εταιρείας.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σας μίλησα με ειλικρίνεια.

Σας μίλησα με στοιχεία.

Σας μίλησα με σεβασμό απέναντι τόσο στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων όσο και στην εργασία συμπατριωτών μας σε αυτές τις προβληματικές εταιρείες.

Η Κυβέρνηση τολμά να σταθεί απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αυτές έχουν, και επιδιώκει να τα αντιμετωπίσει.

Δυστυχώς, για καμία από αυτές τις Εταιρείες δεν υφίσταται ρεαλιστική εναλλακτική λύση.

Πράττουμε το καλύτερο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

<><><><><><><><>

• Μάθε να ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ για κέρδη στα Χρηματιστήρια, στις 15 Φεβρ.
• ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ Σωστά… Πετυχαίνω Συμφέρουσες Συμφωνίες, στις 24 Φεβρ.
• ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Βιβλία ΑΑΔΕ και λογιστήρια επιχειρήσεων, στις 25 Φεβρ.
• ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Παραπόνων και Ψυχολογίας Πελάτη, στις 5 Μαρτ.
• ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ Ν.4635.2019 ΕΠΕΝΔΥΩ στην Ελλάδα -Επίκαιρο φορολογικό σεμινάριο, στις 9 Μαρτ.
• ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ Εταιρίες – Φορολογία – Ηλεκτρονικά Βιβλία και Ειδικά θέματα, στις 17 Μαρτ.

 

Related posts