18 Απριλίου 2024

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2020

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα  στην παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2020

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2020

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος, μαζί με τον Διοικητή της κ. Γιάννη Στουρνάρα, για την παρουσίαση του Νομισματικού Προγράμματος 2020.

Πρόγραμμα, που κάθε έτος, τιμά επετείους και σημαντικά γεγονότα της μακράς ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής μας.

Πρόγραμμα που αναδεικνύει το φυσικό κάλος της χώρας μας.

Χώρα η οποία, εκπροσωπούμενη από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών, συμμετέχει, με εκθεσιακό περίπτερο, στη Διεθνή Νομισματική Έκθεση στο Βερολίνο, την πιο σημαντική – σε παγκόσμιο επίπεδο – ετήσια διοργάνωση προβολής και εμπορίας νομισματικών προϊόντων.

Αυτό που διαπιστώνεται είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ελληνικά νομίσματα, τόσο λόγω της θεματολογίας και της ιστορίας που τα συνοδεύει, όσο και λόγω του άρτιου καλλιτεχνικού σχεδιασμού.

Επίσης, από συλλεκτική άποψη, είναι γνωστό ότι τα παλαιά και τα σύγχρονα ελληνικά κέρματα κατέχουν, παγκοσμίως, περίοπτη θέση

Κυρίες και Κύριοι,

Την εφετινή χρονιά, με αφορμή και το Επετειακό Έτος Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020, αποφασίστηκε να κυκλοφορήσουν δύο αργυρά συλλεκτικά νομίσματα ώστε να τιμηθούν τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Μάχη των Θερμοπυλών και Ναυμαχία της Σαλαμίνας που όχι μόνο συνιστούν σπουδαία ιστορικά συμβάντα, αλλά η σημασία τους φθάνει, από πλευράς συμβολισμών και μηνυμάτων, ως τις ημέρες μας, και προεκτείνεται στο μέλλον, άμεσο και απώτερο.

Ειδικότερα οι Θερμοπύλες της Φθιωτικής γης, της πατρώας γενέτειρας γης για εμένα αλλά και για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τόπος φωτιάς και φωτός όπως έγραψαν πολλοί ιστορικοί, σηματοδοτούν ένα αξεπέραστο παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας.

Εκεί, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, η ιστορική συγκυρία επέλεξε να αναδείξει τον δρόμο της θέλησης, και της δύναμης του ανθρώπου να μην υποτάσσεται.

Το “Μολών Λαβέ” χαράσσει τον δρόμο της άνευ όρων θυσίας.

Επιπλέον, οι δύο αυτές συγκρούσεις, συνιστούν, μέσα στο χρόνο, τη δεύτερη φορά μετά τον Τρωικό Πόλεμο κατά την οποία τα διάφορα επιμέρους τμήματα των Ελλήνων ενώθηκαν και πολέμησαν από κοινού.

Συνεπώς, το Νομισματικό Πρόγραμμα, με την εφετινή του έκδοση, αναδεικνύει το πνεύμα της αγωνιστικότητας και της θυσίας.

Τιμά αξίες, όπως η εθνική ομοψυχία, η σύμπνοια, η πίστη και η συναίσθηση της ελληνικής ταυτότητας.

Κυρίες και Κύριοι,

Από ιστορικής άποψης, η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, από κοινού με την Μάχη του Μαραθώνα, έκριναν, εν πολλοίς, την έκβαση των Μηδικών Πολέμων.

Έκβαση η οποία σήμανε την επική νίκη των αμυνόμενων Ελλήνων εναντίον των επιτιθέμενων Περσών και, ταυτοχρόνως, τη νίκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό και στον δογματισμό του περσικού δεσποτισμού.

Αρκετοί επιστήμονες και ιστορικοί θεωρούν ότι στις Θερμοπύλες και στη Σαλαμίνα, ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, αφού δεν ξέρουμε πως θα διαμορφωνόταν ο ευρωπαϊκός χώρος μετά από πιθανή επικράτηση των Περσών.

Η Ευρώπη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της ισότητας και της ανεξαρτησίας αρχίζει από εκεί.

Για εμάς τους Έλληνες είναι μια μοναδική ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας και να το ξεδιπλώσουμε, ακόμη περισσότερο, στο σύγχρονο ταραγμένο κόσμο, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες».

Να δώσουμε στον ευρωπαϊκό χώρο την ιστορική συνέχεια και προοπτική που αναδεικνύονται μέσα από αυτά τα ιστορικά γεγονότα.

Καλούμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε το πνεύμα της αγωνιστικότητας, το φρόνημα της ελευθερίας, την πίστη σε αξίες και ιδανικά, που υπερβαίνουν το δεσποτισμό και τον μεσσιανισμό.

Τα επετειακά, συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφορούν, ταξιδεύουν τη φλόγα των Θερμοπυλών και το μήνυμα της Σαλαμίνας σε όλο τον κόσμο.

Γιατί όπως έχει γραφτεί, πολλές φορές, οι μάχες αυτές ανήκουν στον κόσμο, ανήκουν στην οικουμένη.

Αποτελούν τους πρεσβευτές της ελληνικής ψυχής, του μεγαλείου που ποτέ δεν έλειψε από τη χώρα.

Οι σειρές αυτές των νομισμάτων ανήκουν πλέον στον ιστορικό χώρο και χρόνο και υπογραμμίζουν το μήνυμα πως τιμούμε και υποκλινόμαστε με σεβασμό «σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες».

Η Ελλάδα δίνει στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κοινότητα κτήμα «ες αεί» τα σύμβολα της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, του «ευ αγωνίζεσθαι».

Κυρίες και Κύριοι,

Να προσθέσω ότι με το νομισματικό πρόγραμμα του 2020, τιμάται ακόμη η επέτειος των 100 χρόνων από την ένωση της Θράκης με την Ελλάδα, η 75η επέτειος του σημαντικού θεσμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο ζωγράφος Θεόφιλος, ενώ αναδεικνύεται η πολύ συγκινητική ιστορία της Μύρτιδος, ενός νεαρού κοριτσιού 11 ετών που πέθανε από το Λοιμό των Αθηνών, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας Μεσσήνης, οι όμορφες τοποθεσίες της χώρας, με την αποτύπωση του πανέμορφου νησιού της Λέσβου, και η σπάνια χλωρίδα της Ελλάδος.

Ιδιαίτερη μνεία επίσης αξίζει να γίνει στο νόμισμα που είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο μου έχει κάνει την τιμή να με συμπεριλαμβάνει στα μέλη ΔΕΠ.

Κλείνοντας, υπογραμμίζω ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου το Νομισματικό μας Πρόγραμμα να είναι κάθε φορά υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον στόχος μας είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες προβολής και διάθεσης των νομισματικών μας προϊόντων.

Σας ευχαριστώ.

<><><><><><><><>

• ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ τα Εμπόδια σε Σκαλοπάτια, στις 12 Φεβρ.
Μάθε να ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ για κέρδη στα Χρηματιστήρια, στις 15 Φεβρ.
• ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΙ Σωστά… Πετυχαίνω Συμφέρουσες Συμφωνίες, στις 24 Φεβρ.
• ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Βιβλία ΑΑΔΕ και λογιστήρια επιχειρήσεων, στις 25 Φεβρ.
• ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Παραπόνων και Ψυχολογίας Πελάτη, στις 5 Μαρτ.
• ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ Εταιρίες – Φορολογία – Ηλεκτρονικά Βιβλία και Ειδικά θέματα, στις 17 Μαρτ.

Related posts