21 Αυγούστου 2024

ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Η βελτίωση της βιωσιμότητας του Χρέους, η μείωση της φτώχειας και η ενίσχυση των επενδύσεων, είναι ζωτικά για την διατήρηση του θετικού momentum.

Μετά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει από την βαθειά ύφεση και επανέρχεται σε θετική τροχιά, αναφέρει ο ΟΟΣΑ. Η οικονομική ανάπτυξη επανέρχεται, οδηγούμενη από εξαγωγές. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και βοηθούν στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται να ενισχυθεί, παραμένοντας πάνω από 2% το 2018 και 2019.

Στην τελευταία του Οικονομική Έρευνα για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει την αξιόλογη μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων δύο ετών. Η Έρευνα τονίζει ότι η αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών έχει σημαντικά ενισχυθεί, μετά από μια άνευ προηγουμένου ενοποίηση και τακτοποίηση στο Δημόσιο, δυνάμωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της χώρας.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, η ανεργία, η φτώχεια και ανισότητα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι μισθοί είναι χαμηλοί, οι επενδύσεις λίγες και η παραγωγικότητα συνεχίζει να πέφτει. Παράλληλα, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, και παρόλο που η είσπραξη φόρων έχει βελτιωθεί, η φοροδιαφυγή παραμένει ευρεία. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα εξαρτηθεί εντόνως από την συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurría, στην συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ανάφερε: “Οι μεταρρυθμίσει που αναλήφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, άρχισαν επιτέλους να αποδίδουν καρπούς. Είναι μια εντυπωσιακή επίτευξη. Με ενισχυμένα τα δημοσιονομικά και πολύ βελτιωμένο μακροοικονομικό πλαίσιο, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η αύξηση των επιπέδων διαβίωσης, είναι προτεραιότητα”.

Προκειμένου νε επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να αρθούν οι αδυναμίες. Τα υψηλά επίπεδα του Δημόσιου Χρέους και το μεγάλο μέγεθος επισφαλών δανείων του τραπεζικού συστήματος, είχαν καταστήσει το οικονομικό outlook της Ελλάδος, ιδιαίτερα ευαίσθητο σε σοκ όπως η βραδύτερη ανάπτυξη μεταξύ των άλλων χωρών ή την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του Χρέους αφού το Πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης τελειώνει τον Αύγουστο του 2018.

Χρειάζεται επιπλέον αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους, όπως επίσης και συνέχιση της διαδικασίας μείωσης των μη εξυπηρετήσιμων τραπεζικών δανείων, έστι ώστε να αρθούν περισσότερες αδυναμίες και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.

Είναι επίσης κρίσιμο, να υποστηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και έτσι, να καταπολεμηθεί η φτώχεια. Παρόλο που η ανεργία μειώνεται, σημαντικό μέρος των εργασιών αφορούν σε περιορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα, πολλοί εργαζόμενοι να βγάζουν λιγότερα από τον ελάχιστο Μισθό.
Η βελτίωση των ικανοτήτων των εργαζμένων καθώς και η διαβεβαίωση ότι συνάδουν με τις ανάγκες της αγοράς, καθώς και η ενίσχυση των κινήτρων προς τις εταιρίες, να επενδύουν και να καινοτομούν, είναι ζωτικής σημασίας για να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθεί η φτώχεια μεταξύ των εργαζομένων.
Ο ΟΟΣΑ, συνιστά την εισαγωγή κλαδικών συμφωνιών αλλά και την διατήρηση της ευελιξίας όσον αφορά στην διαπραγμάτευση των μισθών, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Η αύξηση της φτώχειας κατά την διάρκεια της κρίσης, ήταν δραματική μεταξύ των νέων. Κοινωνικά προγράμματα – πέραν των συντάξεων – είναι γενικώς υποχρηματοδοτούμενα. Η Έκθεση λέει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει δουλέψει πάνω στις μεταρρυθμίσεις για να αναζωογοννήσει τις επενδύσεις. Καλεί δε ο ΟΟΣΑ για επιπλέον μείωση των περιοριστικών κανόνων στις αγορές, ενώ παράλληλα θα βελτιώνεται η ποιότητα και διαφάνεια της ρύθμισης. Το επιχειρηματικό περιβάλλον, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί με την περαιτέρω καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Related posts