Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αποκάλυψε ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ήθελε να εκτυπώσει δραχμές στην Ρωσία. Η δε αποκάλυψη έχει ‘βάρος’, αφού δεν την λέει κάποιος ‘τυχαίος’ δημοσιογράφος / ερευνητής κλπ, αλλά ο Ολάντ, ο γάλλος Πρόεδρος, που μάλιστα ήταν από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές της χώρας μας, στην όλη κρίση.
Το βιβλίο έγραψαν δύο δημοσιογράφοι, αλλά μετά από συζήτηση με τον Ολάντ. Στην ουσία πρόκειται για δικό του βιβλίο.
Στο βιβλίο του λοιπόν, “Un président ne devrait pas dire ça” (μτφρ.: Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά), μεταξύ άλλων, αναφέρει για μια συζήτηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το καλοκαίρι του 2015, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης και πριν η ελληνική κυβέρνηση παραδοθεί στους Ευρωπαίους πιστωτές.
Ο Ολάντ, πάντα κατά πως αποκαλύπτει στο βιβλίο (και αν τα όσα λέει, ανταποκκρίνονται στην πραγματικότητα), έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Πούτιν, ο οποίος είπε:
“Θέλω να σου δώσω μια πληροφορία. Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές διότι δεν έχουν πλέον δικούς τους εκτυπωτές για να πράξουν κάτι τέτοιο. Θέλω να σου πω ότι αυτό είναι κάτι [εννοούσε το Grexit] που δεν το θέλουμε”.
Ο Ολάντ αναφέρει ότι αυτή η πρόταση που είχε γίνει από τους Έλληνες προς την Ρωσία, ήταν απόδειξη ότι η Ελλάδα σκέφτονταν να εξέλθει της Ευρωζώνης.
Ο Ολάντ, διερώτονταν γιατί ο Πούτιν να του περάσει αυτή την πληροφορία. Και ο ίδιος εκτιμά, όπως αναφέρει στο βιβλίο, ότι αυτός [ο Πούτιν] δεν θα ήθελε να θεωρηθεί υπεύθυνος για το Grexit και ότι επίσης, το Grexit ήταν ένας κίνδυνος που έπρεπε να αποφευχθεί”.
Σύμφωνα με το βιβλίο, και η Γερμανία και το ΔΝΤ, ήταν υπέρ της άποψης της εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.
Στο βιβλίο περιέχεται επιπλέον ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Ολάντ και του υπουργού οικονομικών του, του Μισέλ Σαπέν, στο οποίο ο διάλογος έχει ως εξής:
Σαπέν: “Οι Γερμανοί είναι κολλημένοι στο επιχείρημα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο”.
Ολάντ: “Είναι ικανοί να το καταστήσουν [το χρέος, μη βιώσιμο]. Υπάρχει ήδη μια δήλωση από την Μέρκελ που λέει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι εκτός συζήτησης”.
Λίγο αργότερα, στο βιβλίο αναφέρεται:
Ολάντ: “Η Λαγκάρντ είναι υπέρ του Grexit. Μου το είπε με επιχειρήματα που έχουν κάποια βάση: πιστεύει ότι με τόσο μεγάλο χρέος η Ελλάδα δεν μπορεί να διασωθεί και θα είναι καλύτερα εκτός Ευρωζώνης. Η Λαγκάρντ είναι ευγενική αλλά πιέζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το ΔΝΤ”.
Η ελληνική αντίδραση
Κυβερνητικές [ελληνικές] πηγές επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν επαφές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν αλλά ουδέποτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησε κάτι τέτοιο με τον Ρώσσο.