3 Μαΐου 2024

Ο Πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβράδυνε απροσδόκητα και επικίνδυνα τον Αύγουστο

Ο Πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβράδυνε απροσδόκητα και επικίνδυνα τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός μεταξύ των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 0,1% για τον Αύγουστο ετησίως, σε μια εξέλιξη που είναι πιθανόν να αναζωπυρώσει την ανησυχία περί αποπληθωριστικών πιέσεων και μπορεί να ωθήσει την ΕΚΤ στην ενδυνάμωση των πολιτικών ενίσχυσης της ρευστότητας.

Τα μεγέθη που δημοσιοποιήθηκαν από την Eurostat περιείχαν αναθεώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή από την αρχική εκτίμηση του 0,2% και αιφνιδίασαν τους οικονομολόγους. Η αναθεώρηση αποδίδεται εν πολλοίς, στην μεγάλη πτώση των ενεργειακών τιμών που αντανακλούν την αδυναμία στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Και τον Ιούλιο τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν στο 0,2%. Εννοείται ότι οι τιμές βρίσκονται πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ, του 2%.

Και ο περιστασιακός αποπληθωρισμός, μπορεί θεωρητικά να είναι καλός καθώς μπορεί να ωθήσει τους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα, όμως ένας αποπληθωρισμός διαρκείας, ωθεί τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση και η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν συμβεί κάτι τέτοιο, που βέβαια έχει αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία, δύσκολα ανατρέπεται. Μπορεί να οδηγήσει δε, σε χρόνια οικονομικής στασιμότητας, όπως συνέβη π.χ. στην Ιαπωνία κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή ακόμα χειρότερα, στην Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Αυτοί οι φόβοι είναι που έχουν ωθήσει την ΕΚΤ να αναπτύξει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους €1,1 τρισ. φέτος. Μετά από αυτή την εξέλιξη του πληθωρισμού Αυγούστου, αυξάνουν οι απόψεις στις τάξεις των οικονομολόγων, ότι η ΕΚΤ τελικά θα διευρύνει το πρόγραμμα ενίσχυσης έως το τέλος του έτους.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Εμπορεύματα: Εικόνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία…

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts