Ο διεθνής μη τραπεζικός ή αλλιώς “σκιώδης” χρηματοοικονομικός τομέας εκτιμάτο ότι έφτανε σε αξία τα $45,2 τρισ. στο τέλος του 2016, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση από ένα χρόνο πριν, ανέφεραν από το αρμόδιο ρυθμιστικό συμβούλιο – Financial Stability Board (FSB).
Στην παραπάνω “επίδοση” συνέβαλε η Κίνα με $7,0 τρισ. (15,5%) και το Λουξεμβούργο με $3,2 τρισ. (7.2%).
Σημειώνουμε ότι το FSB, εδράζει στην Ελβετία, και ελέγχει και κάνει συστάσεις σχετικές με το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, προς την G-20, όπως επίσης εκδίδει ετήσια reports σχετικά με το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, με στόχο να προωθήσει την διαφάνεια διεθνώς και την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, όταν η κατάρρευση των τραπεζών διεθνώς, απειλούσε να διαλύσει ολόκληρες οικονομίες, το μέγεθος και εύρος του ουσιαστικά εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, σκιώδους τομέα, μπήκε και αυτός στο φάσμα της εξέτασης.
Επιπλέον, το 2015 η FSB εισήγαγε έναν σαφέστερο ορισμό του σκιώδους τραπεζικού τομέα, επικεντρωνόμενη κυρίως στην διαμεσολάβηση πιστώσεων που μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους στην χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ουσιαστικά στον σκιώδη τομέα, περιλαμβάνονται όλα τα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα εκτός των κεντρικών τραπεζών, των τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών, ταμείων συντάξεων, δημόσιων χρηματοοικονομικών ινστιτούτων, και σχετικών χρηματοοικονομικών βοηθητικών εταιριών.
Στην έκθεσή του, το FSB, διαπίστωσε ότι οι σκιώδεις τραπεζικές δραστηριότητες διεθνώς αυξήθηκαν κατά 7,6% το 2016 και σε σχέση με το 2015, αντιπροσωπεύοντας πλέον περισσότερο από το 80% του διεθνούς ΑΕΠ. Ο σκιώδης τραπεζικός τομέας, περιλαμβάνει hedge funds και επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή οντότητες που μέσω χρεογράφων, παρέχουν πίστωση ή εγγυητικές για πίστωση, χωρίς η λειτουργία των, να είναι ρυθμισμένη όπως συμβαίνει στις κανονικές τράπεζες.
Επιπλέον αναφέρθηκε ότι η ανάπτυξη που διαπιστώθηκε το 2016 στον μη τραπεζικό τομέα, οφείλεται κυρίως σε συλλογικά επενδυτικά οχήματα, όπως πιστωτικά hedge funds και money market funds (κεφάλαια χρηματαγοράς). Αυτοί οι τομείς, αυξήθηκαν κατά 11% το 2016, φτάνοντας όπως εκτιμάται, σε αξία, τα $32,3 τρισ..