1 Μαΐου 2024

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι για τα της Grexit το 2012

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι για τα της Grexit το 2012

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι για τα της Grexit το 2012: Το βιβλίο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι “Η Ευρώπη σε θύελλα”, λέει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν σοκαριστικά ειλικρινής.Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι για τα της Grexit το 2012

Ο πρώην βέλγος πρωθυπουργός και ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βαν Ρομπάι, αναφέρει στο βιβλίο του τα όσα συνέβησαν ως προς το θέμα της Ελλάδος στις ευρωπαϊκές συναντήσεις, το 2010.

Ακόμα και προηγουμένως, τον Δεκέμβριο του 2009, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε σοκάρει και εντυπωσιάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του με την ασυνήθιστα ειλικρινή παρουσίαση της υπό κατάρρευση χρηματοοικονομικής κατάστασης της χώρας του.

Στην σύσκεψη του Φεβρουαρίου, οι ευρωπαίοι φοβήθηκαν για το θέμα της Ελλάδος που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες χώρες, στον δύσκολο και επώδυνο δρόμο της λιτότητας. Εκτός όμως από την διάθεση για διάσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρχε έλλειψη πολιτικής συμφωνίας στο να υποστηρίξουν μία χώρα που είχε παραβιάσει όλες τις συμφωνημένες συνθήκες περί των δημοσιονομικών.

Η δε ανάμειξη του ΔΝΤ εθεωρούνταν από πολλές χώρες ως “ταπεινωτική” για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ρομπάι.

Ο ίδιος ο Ρομπάι, αναφέρεται ότι στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, τον Ιούνιο του 2012, σκόπευε να προβεί ο ίδιος προσωπικά σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό (περί των επιλογών του), αν και δεν το έκανε, ακολουθώντας την συμβουλή και προτροπή της ελληνικής ηγεσίας εκείνης της περιόδου.

Ο Ρομπάι αναφέρει ότι “η στιγμή της αλήθειας” ήρθε κατά την Διάσκεψη της 28-29 Ιουνίου του 2012 όταν ο Διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να δώσει τον διάσημο πλέον λόγο του κατά τον οποίο ανάφερε ότι θα κάνει ό,τι απαιτείται για να σώσει το ευρώ, την στιγμή που οι υπέρμαχοι μιας Grexit (δηλαδή της εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη) παρέμεναν πολύ δραστήριοι, τόσο στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και έξω από αυτό.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Τζ. Σόρος: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης

Related posts