4 Μαΐου 2024

Παραθυράκι στο Σχέδιο Νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Παραθυράκι στο Σχέδιο Νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Παραθυράκι στο Σχέδιο Νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων: Σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου που έχει να κάνει με τα οικονομικά των κομμάτων όπως και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, των αντιπροσώπων της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Παραθυράκι στο Σχέδιο Νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Το σχέδιο νόμου φέρει τίτλο «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Οι κύριες αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο, είναι:

  • η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων 
  • η καταπολέμηση της ανωνυμίας των πηγών χρηματοδότησης με την υποχρέωση καταγραφής του συνόλου των εισφορών που δίδουν και που δέχονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης.
  • η καταγραφή του συνόλου των εισφορών που δίδουν και δέχονται οι δικαιούχοι χρηματοδότησης
  • η καταπολέμηση του φαινομένου της κατάχρησης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος

Βάσει του σχεδίου νόμου:

  • Το σύνολο των εσόδων και δαπανών των κομμάτων θα διακινούνται μέσω ενός έως τριών τραπεζικών λογαριασμών, που θα τηρούνται σε τρία πιστωτικά ιδρύματα. 
  • Δίδεται έμφαση στη διαφάνεια καθώς οι δαπάνες θα αποδεικνύονται με ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο έτσι ώστε να πιστοποιείται το πρόσωπο του χρηματοδότη. 
  • Καταργούνται πλέον τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα, με τρόπο ανεξέλεγκτο που αφήνει υπόνοιες για παράνομο πλουτισμό και πελατειακές συναλλαγές ιδιωτών-χρηματοδοτών με τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων. 
  • Στο εξής, σε κάθε κουπόνι θα πρέπει να ανγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, ο Α.Φ.Μ. ή ο αριθμός του Δελτίου της Αστυνομικής Ταυτότητας του αγοραστή – χρηματοδότη. 
  • Η απαγόρευση της χρηματοδότησης προς πολιτικά κόμματα από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια. 
  • Με το νομοσχέδιο απαγορεύεται επίσης η χορήγηση δανείων από τις Τράπεζες προς τους δικαιούχους της κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους. 

Και όλα τα παραπάνω ακούγονται καλά και θετικά και είναι. Και σύμφωνα με την περιοεχόμενη στο Σχέδιο Νόμου, Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μεγάλη θα είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα που φτάνει το 46%.

110914-5

Όμως στην ίδια Έκθεση του ΓΛΚ που είναι κομμάτι του σχεδίου νόμου, τονίζεται χαρακτηριστικά (βλ. άνωθεν εικόνα) ότι «η διεύρυνση της βάσης υπολογισμού της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει, πλέον των τακτικών εσόδων, μη φορολογικά έσοδα καθώς και έσοδα από το ΠΔΕ, μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει αύξηση των ποσών της χρηματοδότησης, ακόμη και έναντι της υφιστάμενης».
Με λίγα λόγια, δεν αποκλείεται μετά από λίγο καιρό, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, λόγω της διευρυμένης βάσης υπολογισμού της.

Μπορείτε να δείτε την αιτιολογική έκθεση από την οποία λάβαμε την εικόνα και αναφέρει τα ανωτέρω, στο κάτωθι σύνδεσμο (στη σελίδα 38):
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/e-oikokom-eis-olo.pdf
Φρόντισαν λοιπόν οι βολευτές…

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Απόφαση του ΟΗΕ υπέρ της δημιουργίας πλαισίου αναδιάρθρωσης εθνικών χρεών

Related posts