6 Μαΐου 2024

Περί φορολόγησης για όσους έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό απ’το 2009 έως το 2011

Περί φορολόγησης για όσους έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό απ’το 2009 έως το 2011

Περί φορολόγησης για όσους έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό απ’το 2009 έως το 2011: Βγήκε νέα Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ 1228/14) σε συνέχεια της ΠΟΛ 1033/13. Περί φορολόγησης για όσους έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό απ’το 2009 έως το 2011

Αφορά αυτούς που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009 έως και 2011 και τους υπαλλήλους ΔΟΥ και ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Στην Εγκύκλιο της ΠΟΛ 1228/14, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει πως σε περίπτωση προσαύξησης περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις είτε ότι απαλλάσσεται από το φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μην φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων της χρήσης, κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση.

Επισημαίνει επίσης και διευκρινίζει ότι με την παράγραφο 3 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994 προβλέπεται ότι φορολογείται η προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και όχι η μεταβολή της σύνθεσης ή της διατήρησης της περιουσίας που δεν σημαίνει απαραίτητα και την προσαύξησή της.
Περαιτέρω, η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πάσης φύσεως χρεόγραφα (μετοχές ,τοκομερίδια),καταθέσεις κ.λπ..

Επιπλέον ορίζει ότι τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν «υπερισχύουν ως ρυθμίζοντα ειδικά τις υποθέσεις αποστολής εμβασμάτων στην αλλοδαπή κάθε άλλης διαταγής μας που ρυθμίζει τα ίδια θέματα διαφορετικά ανεξαρτήτως είδους ελέγχου».

Σημαντικότερα σημεία της νέας Εγκυκλίου είναι:

1 • Η κάλυψη εμβασμάτων με χρηματικά ποσά που υπήρχαν στην κατοχή του φορολογούμενου έως και την τελευταία ημέρα του τελευταίου παραγεγραμμένου έτους.

2 • Η κάλυψη εμβασμάτων με το προϊόν της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χ.Α.).

3 • Η κατανομή των κοινών λογαριασμών στους συνδικαιούχους..

4 • Η κάλυψη των εμβασμάτων με επαναπατρισθέντα κεφάλαια, κυρίως όσον αφορά στον έλεγχο έλευσης και παραμονής τους στην χώρα.

5 • Την διαχείριση των εμβασμάτων των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, έτσι ώστε να μην απασχολούνται άσκοπα οι υπηρεσίες.

6 • Την δυνατότητα υποβολής ή όχι συμπληρωματικών δηλώσεων από τους ενδιαφερόμενους με τις οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά των εμβασμάτων.

Δείτε ολόκληρη την ΠΟΛ 1228/14 εδώ.

Related posts