5 Ιουλίου 2024

Περαιτέρω κάμψη του Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

Περαιτέρω κάμψη του Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωζώνης, κινήθηκε χαμηλότερα τον Ιούλιο, λόγω μικρότερης αισιοδοξίας στην βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο, παρά την καλύτερη επίδοση στις υπηρεσίες.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος για τις 19 χώρες της Ζώνης, μειώθηκε στο 112,1 τον Ιούλιο από 112,3 τον Ιούνιο, συνεχίζοντας στην καθοδική τάση που άρχισε από την κορυφή του 115,2 του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Έρευνα υποδεικνύει ότι οι εντάσεις στο τομέα του εμπορίου, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, που είχαν ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στις εξαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου τον Ιούνιο, όπως επίσης η απειλή για επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, είχαν επίδραση.

Το κλίμα στις Υπηρεσίες, που παράγουν περισσότερο από τα 2/3 του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, βελτιώθηκε στο 15,3 από 14,4 τον Ιούνιο, ενώ το κλίμα όσον αφορά στην κατανάλωση, έμεινε σταθερό στο -0,6 points — ωστόσο υψηλά σε σχέση με τον μακροχρόνιο μέσο όρο του -12,2.

Οι προσδοκίες όσον αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε στο 18,0, κοντά στο μακροχρόνιο μέσο όρο του 18,6. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης στην βιομηχανία, έπεσαν τον Ιούλιο στο 9,7 από 10,1 τον Ιούνιο.

Related posts