29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Πικρή η Ζάχαρη;

Πικρή η Ζάχαρη;

Θυμόμαστε κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης που προ ολίγων μηνών, όταν σε συνέντευξη τον ρωτούσαν τι έχει κάνει για τις επενδύσεις η κυβέρνηση, αυτός απάντησε «Ανοίξαμε την ΕΒΖ!» – για όσους δεν γνωρίζουν, εννοεί την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Πράγματι την άνοιξαν, αλλά για καλό ή για κακό;

Ας δούμε τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΒΖ Α.Ε. αλλά και του Ομίλου της για την περίοδο 01/07/2015 έως 31/12/2015, όπως τα αναφέρουν και σχολιάζουν από την ίδια την εταιρία (πήραμε τον σχολιασμό από το site της).

Σύμφωνα με τα εγκριθέντα οικονομικά στοιχεία, αύξηση κατά 9,70% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. και ανήλθε σε 44,51 εκατ.. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας) ανήλθε σε 78,23 εκατ. € μειωμένος κατά 13,68% έναντι της περσινής περιόδου. Η μείωση αυτή οφείλεται στην χαμηλή παραγωγή ζάχαρης που πραγματοποιήθηκε στη Σερβία σε εθνικό επίπεδο.

Βελτίωση παρουσίασε και το Μικτό Περιθώριο Κέρδους της Ε.Β.Ζ. Α.Ε., το οποίο ανήλθε σε -9,48% έναντι -38,98% της περσινής περιόδου, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε -1,65% έναντι -21,95% της περσινής περιόδου.

Τα Αποτελέσματα Προ Φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. ανήλθαν σε ζημιές 8,03 εκατ. € έναντι ζημιών 19,49 εκατ. € της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε ζημιές 6,93 εκατ. € έναντι ζημιών 25,52 εκατ. € της περσινής περιόδου.

Τα Αποτελέσματα Προ Φόρων της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. παρουσίασαν ζημιές 13,56 εκατ. € έναντι ζημιών 28,62 εκατ. € της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε ζημιές 14,47 εκατ. € έναντι ζημιών 36,56 εκατ. € της περσινής περιόδου.

Τέλος τα καθαρά αποτελέσματα της εταιρίας μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 13,7 εκατ. € έναντι ζημιών 31,65 εκατ. € της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Tα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων παρουσίασαν ζημιές 14,94 εκατ. € έναντι ζημιών 39,76 εκατ. € της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η Εταιρία, έχει υποβάλει στην πιστώτρια Τράπεζα επιχειρηματικό σχέδιο με βασικούς άξονες την προσθήκη νέων δραστηριοτήτων με υψηλό δείκτη κερδοφορίας και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς και βελτίωση των υφιστάμενων οικονομικών μεγεθών (π.χ. κόστος παραγωγής), έχοντας ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας αφενός για την αναδιάρθρωση των δανείων και αφετέρου την εν γένει βιώσιμη λειτουργία της. Σημειώνεται ότι, η Εταιρία βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και συζητήσεις με την Τράπεζα τόσο για την αξιολόγηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου όσο και για τη θετική κατάληξη της αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων προς αυτή.

Η επίτευξη των στόχων και ωφελειών του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε συνδυασμό με την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση των τιμών της ζάχαρης που βρισκόταν στα ιστορικά χαμηλότερα σημεία της αγοράς την προηγούμενη περίοδο, σε συνδυασμό με την αναγκαία αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανείου της εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επιστροφή της εταιρίας στην κερδοφορία, στην εξυπηρέτηση σε βάθος χρόνου του αναδιαρθρωμένου χρέους της και στην διατηρησιμότητά της.

Τώρα εμείς, πραγματικά και καλόπιστα, αναρωτιόμαστε εάν μια εταιρία που έχει σε επίπεδο μικτού αποτελέσματος, που είναι το πρώτο επίπεδο, το οργανικότερο καθώς δεν περιέχει έξοδα διοικητικά, χρηματοοικονομικά κλπ, εάν λοιπόν σε μικτό επίπεδο έχει ζημιές και μάλιστα κάποιων εκατομμυρίων, όπου στη συνέχεια αυτές (οι ζημιές) αυξάνουν σημαντικά, για ποιο λόγο να μένει ανοικτή αυτή η εταιρία;
Αφού και όλο το δανεισμό της να τον διέγραφαν, είπαμε ότι σε μικτό επίπεδο που δεν περιέχει χρηματοοικονομικά, είναι ζημιογόνα κατά κάποια εκατομμύρια. Θα περιμένουμε να συσσωρευτούν πολλά εκατομμύρια ζημιές, για να έχουν κάποιοι να λένε υπερηφάνως ότι «Ανοίξαμε την ΕΒΖ!». Να το λέτε αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης αλλά να την διατηρείτε αυτή την προβληματική και όποια άλλη θέλετε, με χρήματα δικά σας και όχι με χρήματα του Δημοσίου, που τα λαμβάνετε από την φορολόγηση των πολιτών. Η φορολόγηση των πολιτών είναι ήδη πολύ υψηλή και δεν είναι σωστό, μέρος αυτής να δαπανάται για να συνεχίζουν να λειτουργούν προβληματικές εταιρίες. Η χώρα δεν χρειάζεται νέες Ολυμπιακές. Χρειάζεται αποδοτική διαχείριση της φορολογίας!

Related posts