1 Μαΐου 2024

Πιτσιλής στην Prodexpo: Διασταυρώσεις στις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πιάσουν τους παρανομούντες

Πιτσιλής στην Prodexpo: Διασταυρώσεις στις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, θα πιάσουν τους παρανομούντες

Διασταυρώσεις ΑΑΔΕ για εισοδήματα από Airbnb που δεν δηλώνονται

O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prodexpo, αναφέρθηκε και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι η ΑΑΔΕ σχεδιάζει διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, αλλά εξακολουθούν να μην τα δηλώνουν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο Μητρώο.

Αναλυτικότερα η ΑΑΔΕ θα κάνει:

• Στοχευμένους ελέγχους με εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα εξετάζουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση στο Μητρώο Ακινήτων.

• Μόλις τελειώσει η προθεσμία για οριστικοποίηση από τους διαχειριστές ακινήτων των δηλώσεων τους στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου), η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν έχουν κάνει τη δήλωση.

• Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού (“search robot”) προκειμένου να γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις που θα ελέγχουν παράλληλα αν τυχόν τα ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (π.χ. πρωινό, ξεναγήσεις κ.ά.) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε την διάθεση συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών όλων των χωρών. Όπως τόνισε υπάρχει μια κατανόηση της ανάγκης για συνολική δράση σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης [σημείωση TaxCoach: και λογικό είναι, αφού οι φορολογικές αρχές έχουν κοινό συμφέρον, που είναι βέβαια η αύξηση και διεύρυνση των φορολογικών τους εσόδων. Είναι λογικό να συνεργαστούν προκειμένου να ασκήσουν μεγαλύτερη μόχλευση]. Σε ότι αφορά τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι υπάρχει ήδη διάλογος με την ΑΑΔΕ και ότι είναι σημαντικό να καταλάβουν, ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή [σημείωση TaxCoach: και πλέον, δεν το κάνουν, αφού π.χ. η Airbnb με ανακοίνωσή της προς τους Έλληνες χρήστες της πλατφόρμας της, προειδοποίησε ότι όσοι δεν ακολουθήσουν την προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία, θα διαγραφούν τα προφίλ τους]. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να διαγράφουν από την πλατφόρμα όσους δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Related posts