18 Μαΐου 2024

Πνευματικά Ισχυροί και Πετυχημένοι: Τα 13 Πράγματα που Αποφεύγουν

Πνευματικά Ισχυροί και Πετυχημένοι: Τα 13 Πράγματα που Αποφεύγουν

Πλήθος άρθρων αναλώνονται στο τι πρέπει να έχουν οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι, με ισχυρές προσωπικότητες και πετυχημένοι με ό,τι ενασχολούνται. Όμως μήπως η πνευματική ισχύς και κατ’ επέκταση ισχυρή και υγιή προσωπικότητα, κτίζεται με ένα πλήθος διαφορετικών χαρακτηριστικών, σε διαφορετικούς ανθρώπους, ωστόσο είναι κοινά τα χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να έχουν;

Η εμπειρία έχει δείξει ότι έτσι συμβαίνει, δηλαδή ότι εάν έχουν κάποια από τα απαγορευτικά χαρακτηριστικά, πόσο δε μάλιστα αρκετά από αυτά, τότε μάλλον είναι δύσκολο κάποιος να κτίσει μια ισχυρή πνευματικά προσωπικότητα, και κατ’ επέκταση, να καταστεί πετυχημένος.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1. Χάνουν καιρό με το να λυπούνται για τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι με ισχυρή προσωπικότητα, δεν αισθάνονται λύπη για τον εαυτό τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις. Είναι μαθημένοι να έχουν την ευθύνη των πράξεών τους και των συνεπακόλουθων αποτελεσμάτων. Κατανοούν επίσης ότι συχνά, η ζωή δεν είναι δίκαιη. Καταφέρνουν να βγουν από δοκιμασίες, με επίγνωση και με θετική ‘οπτική’ λόγω του μαθήματος που έλαβαν.

2. Κάνουν χρήση της δύναμής τους σε άλλους. Οι άνθρωποι με ισχυρή προσωπικότητα, που είναι πετυχημένοι, δεν χρησιμοποιούν την δύναμή τους για να κάνουν άλλους να νοιώσουν κατώτεροι ή για να φανούν, κακοί. Κατανοούν, ότι έχουν τον έλεγχο των πράξεών τους και των συναισθημάτων τους. Γνωρίζουν ότι η δύναμή τους, είναι η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται.

3. Δεν είναι ντροπαλοί μπροστά στην αλλαγή. Οι πετυχημένοι και με ισχυρή προσωπικότητα άνθρωποι, δέχονται και αγκαλιάζουν τις αλλαγές, και καλοδέχονται τις προκλήσεις. Ο μεγαλύτερος φόβος τους, εάν έχουν κιόλας, δεν είναι το άγνωστο (που συχνά φοβίζει όλους τους άλλους), αλλά το να βρεθούν σε μια κατάσταση εφησυχασμού και στασιμότητας. Ένα περιβάλλον αλλαγής, ακόμα και αβεβαιότητας, μπορεί να ‘ενεργοποιήσει’ τους ισχυρούς πνευματικά ανθρώπους και να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.

4. Χάνουν ενέργεια σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν. Οι πετυχημένοι και με ισχυρή προσωπικότητα άνθρωποι, δεν παραπονιούνται (τουλάχιστον πολύ) για το κυκλοφοριακό, για κάποιες χαμένες αποσκευές, ή για άλλους ανθρώπους, καθώς αναγνωρίζουν ότι αυτοί είναι παράγοντες, που γενικά, είναι εκτός του ελέγχου τους. Σε μια κακή κατάσταση, αναγνωρίζουν ότι το μόνο πράγμα που είναι πάντα υπό τον έλεγχό τους, είναι η ανταπόκρισή τους και η συμπεριφορά τους, και αυτά τα χειρίζονται καλά και εποικοδομητικά.

5. Ανησυχούν για το αν ευχαριστούν τους άλλους. Ξέρετε ανθρώπους που προσπαθούν πάντα να ευχαριστούν τους άλλους; Ή και αντίθετα, ανθρώπους που κάνουν ό,τι μπορούν για να δυσαρεστήσουν άλλους, ως μία ένδειξη δύναμης από πλευράς τους; Καμιά από τις δύο ανωτέρω στάσεις, δεν είναι καλή. Ένας πνευματικά ισχυρός άνθρωπος και με συνεπακόλουθα ισχυρό χαρακτήρα, επιθυμεί να είναι ευγενικός και δίκαιος και να ευχαριστεί τους άλλους όταν αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά δεν φοβάται και να μιλήσει εάν χρειαστεί. Δέχεται την πιθανότητα ότι κάποιος άλλος μπορεί να εκνευριστεί, και ο πνευματικά ισχυρός και υγιής θα οδηγήσει την κατάσταση, όπου επιθυμεί, αλλά με ‘τρόπο’.

6. Φοβούνται να αναλαμβάνουν λελογισμένα ρίσκα. Ένας πνευματικά ισχυρός άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα και ισχυρό χαρακτήρα, προτίθεται να λαμβάνει υπολογισμένα ρίσκα. Βεβαίως αυτό διαφέρει παρασάγγας, από το να λαμβάνει ανόητα ρίσκα. Αλλά με την πνευματική του δύναμη, ένα άτομο μπορεί να ζυγίσει τα ρίσκα και τις ωφέλειες που έχει σωρευτικά, και θα έχει υπολογίσει ακόμα και τα χειρότερα σενάρια, πριν αναλάβει δράση.

7. Στέκονται στο παρελθόν. Υπάρχει δύναμη στην αναγνώριση του παρελθόντος, είναι κάτι το θετικό, και ειδικά, στα πράγματα που έμαθε κάποιος από εμπειρίες του παρελθόντος—αλλά ένας πνευματικά ισχυρός άνθρωπος, μπορεί να αποφεύγει να δαπανά την πνευματική του ενέργεια σε απογοητεύσεις του παρελθόντος ή σε φαντασιώσεις ή σε σκέψεις ότι οι “ένδοξες μέρες” πέρασαν. Επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους, στο να δημιουργήσουν ένα ιδεατό παρόν και ένα ευοίωνο μέλλον.


Ευεπιχειρείν Σεμινάρια: αεί βέλτιστον


8. Κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Όλοι ξέρουμε τον ορισμό της παράνοιας, έτσι δεν είναι; Είναι όταν κάνουμε κάτι που επιφέρει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και κάνουμε ξανά και ξανά αυτό το ίδιο, χωρίς αλλαγές, και αναμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Ένας ισχυρός πνευματικά και με ισχυρό χαρακτήρα άνθρωπος, δέχεται την πλήρη ευθύνη για συμπεριφορές του παρελθόντος και μαθαίνει από τα λάθη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανότητα να δείχνεις αντανακλαστικά με έναν ακριβή, συγκεκριμένο και παραγωγικό τρόπο (άρα να αλλάζεις συμπεριφορά), είναι μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις των πετυχημένων στελεχών και επιχειρηματιών.

9. Είναι μνησίκακοι όσον αφορά τις επιτυχίες των άλλων. Χρειάζεται δύναμη χαρακτήρος για να αισθανθείς πραγματική, αυθεντική ευχαρίστηση από τις επιτυχίες των άλλων ανθρώπων. Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι έχουν αυτή την ικανότητα. Δεν νοιώθουν ζήλια η μνησικακία όταν οι άλλοι επιτυγχάνουν (ωστόσο μπορεί να παρατηρούν από κοντά τι έπραξαν καλά οι άλλοι για να φτάσουν στην επιτυχία). Προτίθενται οι πνευματικά ισχυροί, να δουλέψουν σκληρά για να δημιουργήσουν τις δικές τους πιθανότητες επιτυχίας, χωρίς να επαφίονται σε παρακαμπτήριους – shortcuts.

10. Τα παρατάνε μετά από μια αποτυχία. Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία για βελτίωση. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι και πλέον πετυχημένοι επιχειρηματίες, γνώρισαν αποτυχίες, ιδίως πριν γίνουν γνωστοί και μεγάλοι. Για παράδειγμα, ο Akio Morita, ο ιδρυτής της SONY, στο ξεκίνημά του, το πρώτο του προϊόν, ήταν ένας ηλεκτρικός μάγειρας ρυζιού, ο οποίος πούλησε λιγότερα από 100 τεμάχια – ήταν δηλαδή μια παταγώδη αποτυχία. Ωστόσο, αυτό δεν τον πτόησε, και βέβαια δεν τον εμπόδισε από το να κτίσει στην συνέχεια, μια εταιρία κολοσσό. Είναι σαφές ότι εάν δεν έχεις αποτύχει, τότε αυτό οφείλεται στο ότι ποτέ δεν δοκίμασες κάτι καινούργιο. Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι, αναγνωρίζουν ότι οι αποτυχίες είναι μέσα στο ‘παιγνίδι’ και θα αποτύχουν, ενδεχομένως αρκετές φορές, και δεν έχουν πρόβλημα από αυτό, εάν από τις αποτυχίες, μαθαίνουν πολύτιμα μαθήματα και σε βάθος χρόνου, βελτιώνονται και ισχυροποιούνται.

11. Φοβούνται τον μοναχικό χρόνο. Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι, απολαμβάνουν και ακόμα – ακόμα θεωρούν και πολύτιμο, τον χρόνο που περνάνε μόνοι τους. Σίγουρα, απολαμβάνουν και τον χρόνο που περνάνε με άλλους ανθρώπους, και τον χρησιμοποιούν και αυτόν τον χρόνο, παραγωγικά και δημιουργικά. Ωστόσο, αφενός η ευτυχία τους δεν εξαρτάται από την συνύπαρξή τους με τους άλλους, αφετέρου εκεί που πολλοί άνθρωποι φοβούνται τον χρόνο που μένουν μόνοι τους, οι ισχυροί πνευματικά άνθρωποι δεν το φοβούνται, αλλά εκμεταλλεύονται τον μοναχικό χρόνο για να σχεδιάσουν και να είναι παραγωγικοί. Και νοιώθουν καλά, και όταν είναι μόνοι τους.

12. Αισθάνονται ότι ο κόσμος τους χρωστάει κάτι. Ιδίως στην τρέχουσα οικονομία, στελέχη και υπάλληλοι κάθε βαθμίδας, κατανοούν ότι ο κόσμος δεν τους χρωστάει κάτι, ανεξαρτήτως της προετοιμασίας που έχουν κάνει ή των εκπαιδευτικών τους προσόντων. Οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι εισέρχονται στον κόσμο, προετοιμασμένοι να δουλέψουν με τα προσόντα τους, σε κάθε στάδιο του ‘παιγνιδιού’.

13. Περιμένουν άμεσα αποτελέσματα. Είτε πρόκειται για ένα σχέδιο γυμναστικής, είτε για μια δίαιτα, είτε για την έναρξη μιας επιχείρησης, οι πνευματικά ισχυροί άνθρωποι βρίσκονται “σε <αυτό> για βάθος χρόνου”. Γνωρίζουν πολύ καλά, ότι δεν μπορούν να αναμένουν άμεσα αποτελέσματα. Εφαρμόζουν τις ενέργειές τους και τον χρόνο τους σε δόσεις και μπορούν να ‘εορτάζουν’ την επίτευξη κάθε κομβικού σημείου, και να απολαμβάνουν την πορεία της επιτυχίας. Έχουν μια “σταθερή δύναμη” και επιμονή στην επιδίωξη του σκοπού τους και κατανοούν ότι οι αυθεντικές αλλαγές, απαιτούν πολύ χρόνο.

Εσείς λοιπόν έχετε πνευματική δύναμη και ισχυρό χαρακτήρα; … προϋπόθεση για την επιτυχία και ευτυχία στην ζωή σας; Αναγνωρίσατε στην λίστα, πράγματα – αδυναμίες που σας χαρακτηρίζουν; Τώρα γνωρίζετε ποιες είναι οι αδυναμίες που δεν αφήνουν κάποιον να καταστεί πνευματικά ισχυρός. Γνωρίζετε και ποιες οι συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετηθούν, προκειμένου να ξεπεράσετε τις όποιες αδυναμίες, και να γίνετε εντέλει ένας πνευματικά ισχυρός άνθρωπος, κάτι που θα σας βοηθήσει στο να είστε και πετυχημένος και ευτυχής!

Διαβάστε επίσης:
Πώς να θωρακίσετε την επιχείρησή σας για το μέλλον – 8 Δοκιμασμένες Στρατηγικές!

Related posts