3 Μαΐου 2024

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χ. Θεοχάρη;

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χ. Θεοχάρη;

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χ. Θεοχάρη; Πιθανολογείται ότι η ισχυρότερη συμμετοχή ως διάδοχος του Θεοχάρη στη Γ.Γ.Δ.Ε., είναι ένας Γάλλος, ονόματι Pierre Lepetit, ο οποίος θεωρείται καλός τεχνοκράτης σε αυτό το πεδίο δραστηριότητας.

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χ. Θεοχάρη
Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Χ. Θεοχάρη

Η κυβέρνηση δείχνει να προτίθεται να κάνει την επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Χάρη Θεοχάρη, σε αυτήν της “στρατηγικής” σημασίας θέση που έχει να κάνει με τα Δημόσια Έσοδα και την αποτελεσματικότητα στην είσπραξή τους, με σοβαρούς και ‘λεπτούς’ χειρισμούς, καθώς έχει γίνει ξεκάθαρο, ότι ο διάδοχος του Θεοχάρη, επιβάλλεται να είναι κάποιος ‘ανεξάρτητος’ της κυβέρνησης για να μην επηρεάζεται από πολιτικές σκοπιμότητες ενώ καλό θα ήταν, να είναι αρεστός στους πιστωτές μας, οι οποίοι δυσαρεστήθηκαν από την αλλαγή του Θεοχάρη.

Θα πρέπει δηλαδή ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, να είναι κάποιος, που να μπορεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, να κινηθεί προς τους (εισοδηματικούς) στόχους που προβλέπονται από το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας

Pierre Lepetit
Pierre Lepetit

Ο Pierre Lepetit, είναι Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας και μέλος της Ομάδας Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ για ‘τεχνική’ υποστήριξη στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ο Lepetit είναι και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ · έχει μια μακρά διεθνή καριέρα, έχοντας διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) από το 2002 ως το 2005, Γενικός Σύμβουλος και επικεφαλής των γαλλικών οικονομικών υπηρεσιών στο Χιούστον του Τέξας από το 1997 ως το 2001, και ειδικός σύμβουλος για την Ευρώπη στο υπουργείο Εξωτερικών από το 1995 ως το 1997. Επίσης, έχει διατελέσει αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της διυπουργικής Επιτροπής για θέματα οικονομικής συνεργασίας στην Ευρώπη.

Για να πάρουμε μια ιδέα για το ποιόν του ή του τρόπου σκέψεώς του, σας μεταφέρουμε μια συνέντευξη του ιδίου του Pierre Lepetit, που έγινε στις αρχές του 2013, αναφερόμενος στα της Ελλάδος.

❝Πρώτα οργανώσαμε μια αποστολή για να βοηθήσουμε τους Έλληνες να καθορίσουν τις ανάγκες τους. Αυτό οδήγησε στην υπογραφή του Μνημονίου, στις 6 Ιανουαρίου 2012 με τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ελλάδος, Δημήτρη Ρέππα,την Βαλερί Πάκρεζ, υπουργό Προϋπολογισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον Χ. Ράιχενμπαχ, επικεφαλή της Task Force.

Αυτό το Μνημόνιο όριζε ορισμένα σχέδια μεταρρυθμίσεων:

  • δημιουργία ενός διυπουργικού συντονιστικού οργάνου σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας της γαλλικής Κυβέρνησης
  • βοήθεια των διοικήσεων του κρατικού τομέα και των φορέων του, προκειμένου να τους παρέχουν τις βασικές δομές στήριξης (χρηματοδότηση, διαχείριση των ανθρώπινων πόρων) και να βελτιώσουν την ικανότητα τους στην εκτέλεση της δημόσιαςπολιτικκής
  • εφαρμογή των διαδικασιών του προϋπολογισμού και λογιστικής σε όλα τα υπουργεία, διαχείριση των ανθρώπινων πόρων
  • εφαρμογή των απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων.

Μέχρι σήμερα, θέτουμε σε εφαρμογή τα πρώτα τέσσερα έργα και στηρίζουμε τις ελληνικές ομάδες, ώστε να μπορούν να εκτελούν τις εργασίες μόνες τους · συμβάλλουμε μόνο με τεχνική βοήθεια. Στέλνουμε εμπειρογνώμονες για να μοιραστούμε την εμπειρία μας, για να τους βοηθήσουν στην διαμόρφωση και αξιολόγηση των εκθέσεων προόδου κ.λπ. (taxcoach.gr).
Η Ελλάδα ψήφισε το νόμο για τη θέσπιση του διυπουργικού συντονισμού κατά τις αρχές Ιανουαρίου του 2013 · δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 25  Ιανουαρίου και η Γραμματεία για το συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, διορίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου. Το έργο προχωρεί ικανοποιητικά και θα βοηθήσει στην εφαρμογή της διαδικασίας με την διεξαγωγή δύο σεμιναρίων το Μάρτιο σχετικά με τη διυπουργική εργασιακή διαδικασία.

Στη συνέχεια, η διαδικασία αξιολόγησης των κεντρικών διοικήσεων πλησιάζει στο τέλος · είχαμε περίπου είκοσι Γάλλους και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που παρέχουν βοήθεια στις διοικήσεις, οι οποίοι πρότειναν σενάρια μετασχηματισμού για τα 16 υπουργεία. Αυτή η διαδικασία είναι να συνεχιστεί με την αξιολόγηση των κρατικών φορέων. Έπειτα, θα ξεκινήσει μια φάση περί εφαρμογής σεναρίων αλλαγής ;όπου κατά τη διάρκεια της, πρόκειται να βοηθήσουμε τις γενικές γραμματείες εκάστου υπουργείου.
Επιπρόσθετα, έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα όσον αφορά στην υποστήριξη της μεταρρύθμισης της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων στο δημόσιο τομέα.

Από τον Φεβρουάριο, η Adetef* είναι παρούσα στο πεδίο της ‘αξιολόγησης δομών’ με μια πρώτη σύμβαση. Μετά από μια μακρά αρχική φάση, όπου συμμετείχαμε άμεσα στην προσπάθεια συνεργασίας από διοίκηση προς διοίκηση, στόχος μας είναι να περάσει τη σκυτάλη στην Adetef, η οποία ως φορέας δημόσιας τεχνικής βοήθειας, θα έχει καλύτερα ‘προσόντα’ ώστε να εξασφαλίσει και ενδυναμώσει αυτή τη βοήθεια μακροπρόθεσμα.

Καθώς ξεκινά το 2013, ξεκινάμε μια νέα φάση με την υπογραφή σύμβασης σύνδεσης της Ομάδας Task Force για την Ελλάδα με την Adetef.❞

(* Η Adetef είναι ένας φορέας για παροχή διεθνούς τεχνικής συνεργασίας σε επίπεδο δημόσιων οικονομικών και χρηματοοικονομικών και σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης. Ο φορέας παρέχει στις εθνικές κυβερνήσεις και στις δημόσιες αρχές προηγμένη βοήθεια από τους εμπειρογνώμονες των αντίστοιχων δημόσιων φορέων και υπουργείων της Γαλλίας σε αυτά τα πεδία).

Συνεπώς, όπως ανέφερε ο Lepetit, η Adetef στο εξής, θα έχει μια περισσότερο ενεργή παρουσία στο πεδίο της συνέχισης συμβουλευτικής προς τις ελληνικές αρχές στο να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

•  Μπόνους €5 εκατ. ζητάει ο Χ. Θεοχάρης

•  Το πρόβλημα δεν ήταν ο Θεοχάρης, ούτε και ο Στουρνάρας

Related posts