26 Απριλίου 2024

Προαιρετικός ο ΦΠΑ από το 2015 για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Προαιρετικός ο ΦΠΑ από το 2015 για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Προαιρετικός ο ΦΠΑ από το 2015 για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες: Υπολογίζονται άνω των 400.000 οι ελ. Επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες και αμειβόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα εξαίρεσης από το σύστημα του ΦΠΑ.περιοδική ΦΠΑ

Έτσι θα πάψουν όλοι αυτοί οι μικροεπαγγελματίες, να μπλέκουν με την όλη γραφειοκρατία του ΦΠΑ και την ανά τρίμηνο υποβολή δήλωσης.

Βασική προϋπόθεση βέβαια, για να εξαιρεθεί κάποιος του ΦΠΑ, είναι ότι ο τζίρος του δεν ξεπερνά φέτος τα €10.000.

Όσοι εκ των μικροεπαγγελματιών θέλουν μένουν στο σύστημα του ΦΠΑ, μπορούν να το κάνουν, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις. Μάλιστα θα μπορούν να δοκιμάζουν το νέο σύστημα εξαίρεσης και αν κρίνουν πως δεν τους ταιριάζει, θα μπορούν να επιστρέψουν στο σύστημα του ΦΠΑ. Το μπες-βγες όμως δεν μπορεί να γίνεται σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Τι συνεπάγεται η εξαίρεση; Ο Ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ, επιλέγοντας την εξαίρεση, δεν θα χρεώνει ΦΠΑ στην παροχή των υπηρεσιών.

H απόδειξη παροχής υπηρεσιών ενός ηλεκτρολόγου παραδείγματος χάριν, δεν θα έχει επιβάρυνση του συγκεκριμένου φόρου · έτσι κόβεται και η διαπραγμάτευση που κατά παράδοση, συνέβαινε με τον πελάτη.
Αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας – χωρίς ΦΠΑ πλέον – αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υποκείμενο σε ΦΠΑ, θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον ΦΠΑ, ο οποίος δεν εκπίπτει.

Συνεπώς, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε μικροεπαγγελματία, να αποφασίσει τι τον συμφέρει.

Βέβαια, καθώς στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή παρουσιάζεται ισχυρή και με επιμονή, προαναγγέλλεται ότι οι έλεγχοι που θα συνοδεύσουν την εφαρμογή του μέτρου, θα είναι εντατικοί.

Πηγή: Τα Νέα

>>>•<<<

Σίγουρα, σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Απαλλαγή ΦΠΑ για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Ποιο θα είναι το όριο ακαθάριστων εσόδων;

Related posts