20 Απριλίου 2024

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης – τα προαπαιτούμενα θέματα προς υλοποίηση και η εκταμίευση της δόσης

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης – τα προαπαιτούμενα θέματα προς υλοποίηση και η εκταμίευση της δόσης

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τα προαπαιτούμενα θέματα προς υλοποίησηπροαπαιτούμενα θέματα προς υλοποίηση

Σε φάση εγρήγορσης βρίσκεται η κυβέρνηση εν αναμονή της τρόικας (πιθανή περίοδος άφιξης η 8η Ιουλίου). Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει ήδη ενημερωθεί από τον προκάτοχο του Γιάννη Στουρνάρα για τα θέματα προς συζήτηση και τις εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ.

Ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες ή προαπαιτούμενα θέματα προκειμένου να τηρήσει τις υποσχέσεις της η κυβέρνηση προς την τρόικα:Την υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Στην ουσία, πρόκειται για το δυσκολότερο από τα έξι προαπαιτούμενα και αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο νέος υπουργός Υγείας.

  1. Νόμος για πρόβλεψη μείωσης περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Πρόκειται για ένα από βασικότερα προαπαιτούμενα θέματα και αναμένεται η στάση που θα κρατήσει  ο νέος υπουργός Υγείας. 
  2. Τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τους φόρους υπέρ τρίτων και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία αναμένονται να επικαιροποιηθούν
  3. Ανάπτυξη και εφαρμογή ηλεκτρονικής πλατφόρμας από το υπουργείο Ανάπτυξης, βάσει της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα.
  4. Νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νέος νόμος για το πόθεν έσχες με παρακολούθηση μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων
  5. Νέα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) από τα υπουργεία Οικονομικών – Δικαιοσύνης και Εργασίας για εφαρμογή σχεδίου δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών (και κοινωνικών εισφορών)
  6. Κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας
  7. Νομοθεσία για υπαγωγή στο ΕΤΕΑ (ενοποιημένο ταμείο επικουρικής ασφάλισης) όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων του δημοσίου, καθώς και για την εφαρμογή μαθηματικού τύπου βιωσιμότητας σε όλα τα ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015
  8. Επέκταση πλαισίου αδειοδοτήσεων σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που έχει ήδη υλοποιηθεί και στο χωροταξικό σχεδιασμό – ο γνωστός νόμος περί αιγιαλού.
  9. Νόμος για τα δάση
  10. Εφαρμογή κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά (βρίσκεται σε στάδιο διαδικασίας προώθησης) ?
  11. Νόμος για μείωση διοικητικού φόρτου
  12. Νομοθεσία με διευκρινίσεις για το υπαίθριο εμπόριο (η σχετική νομοθεσία έχει ήδη ολοκληρωθεί)
  13. Δημιουργία της “μικρής” ΔΕΗ και εκκαθάριση όλων των οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης κάποια από τα προαπαιτούμενα οφείλουν να τα ολοκληρώσουν μέχρι την επίσκεψη της τρόικας (ώστε να πραγματοποιηθεί εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.) και τα υπόλοιπα έως τα μέσα Αυγούστου (ώστε η  δεύτερη δόση του 1 δισ. να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο).

 

**** Διαβάστε ακόμη…

Ασφαλισμένοι ΙΚΑ-Δημοσίου: Πώς να βγαίνουν στη σύνταξη τέσσερα χρόνια νωρίτερα

Εχετε κάνει λάθος κατά την υποβολή δήλωσης; Υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση – Δείτε πως θα γίνεται η εκκαθάριση σε τροποποιητικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος Φυσικών προσώπων και Ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων

Νέα αλλαγή στην ημέρα καταβολής 2ης δόσης του οικογενειακού επιδόματος

Ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω TaxisNet

 

 

Related posts