3 Μαΐου 2024

Προς αναδρομικό έλεγχο των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων

Προς αναδρομικό έλεγχο των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων

Προς αναδρομικό έλεγχο των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εντός των προσεχών ημερών, με υπουργική απόφαση που πρόκειται να υπογράψει, σκοπεύει να δρομολογήσει τον αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών των ασφαλιστικών Ταμείων.Προς αναδρομικό έλεγχο των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων

Το θέμα παρουσιάζεται σοβαρό, καθώς πηγές μέσα από το υπουργείο, αναφέρουν ότι πολλοί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν προέβαιναν επί σειρά πολλών ετών σε έλεγχο των οικονομικών χρήσεων κάθε έτους και δεν συνέτασσαν καν, ισολογισμούς…

Προφανής συνέπεια, η «θολή» οικονομική εικόνα των Ταμείων, κυρίως σε επίπεδο δαπανών (…και ατασθαλιών).

Θα επανεξεταστούν οι εκκρεμότητες 93 κλάδων ή τομέων ασφαλιστικών Ταμείων με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για το κλείσιμο 339 οικονομικών χρήσεων παρελθόντων ετών και τη σύνταξη των Ισολογισμών – Απολογισμών, των οικονομικών καταστάσεων, καθώς και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων βάσει του διπλογραφικού συστήματος.

Οι εκκρεμείς χρήσεις, αφορούν κυρίως στην περίοδο από το 2008 ως και το 2012, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, καλύπτουν και μεγαλύτερο χρονικό βάθος. Αφορούν δε, σε αρκετές περιπτώσεις και μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς, όπως το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ, είναι το Ταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης των μηχανικών, των υγειονομικών, ιατρών, φαρμακοποιών, νομικών), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το ταμείο των εργαζομένων στις τράπεζες (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), όπως και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα διαθέτει μια ‘κρυστάλλινη’ εικόνα για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων και τα αποτελέσματα της οικονομικής τους διαχείρισης κατά το παρελθόν, κάτι που θα επιτρέψει να χαραχθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την μελλοντική του βιωσιμότητα.

Μέσω της καταγραφής, θα υπάρξει αναλυτική, σε βάθος και ακριβής αποτύπωση απαιτήσεων ή υποχρεώσεων από και προς διάφορους δημόσιους φορείς (π.χ. δημόσια νοσοκομεία, Ελληνικό Δημόσιο, άλλα ασφαλιστικά Ταμεία) ώστε στη συνέχεια αυτές να διακανονισθούν.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα πλήρες υπόβαθρο οικονομικών δεδομένων με διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα για την οικονομική διαχείριση των Ταμείων.

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ και υλοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Related posts