26 Απριλίου 2024

Προς Απαλλαγή ΦΠΑ σε Μικρές Επιχειρήσεις!

Προς Απαλλαγή ΦΠΑ σε Μικρές Επιχειρήσεις!

Προς Απαλλαγή ΦΠΑ σε Μικρές Επιχειρήσεις: Το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας πρόταση του ΔΝΤ, φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα, να προτίθεται να προχωρήσει στην απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, από την καταβολή ΦΠΑ.Προς Απαλλαγή ΦΠΑ σε Μικρές Επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτή η απαλλαγή θα αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως το πολύ €25.000 ετησίως και βέβαια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το όριο των €25.000 έχει να κάνει με το τι συμβαίνει σχετικά στην υπόλοιπη Ευρώπη · είναι δηλαδή απλά ενδεικτικό. Το πιθανότερο είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδος, το όριο των ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή, θα οριστεί αρκετά χαμηλότερα, καθώς σκοπός δεν είναι τόσο η διευκόλυνση της αγοράς, όσο η διευκόλυνση και ελάφρυνση του ιδίου του Δημοσίου.

Γιατί αυτό;  Διότι στη χώρα μας σήμερα, το 42% περίπου των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να λαμβάνουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου από αυτή που αποδίδουν, συν το υψηλό κόστος του Δημοσίου για τη φορολογική διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων.
Σημειώνουμε δε ότι το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα σήμερα, είναι στα €5.000.
Εμείς, ως TaxCoach, αναγνωρίζοντας και τις ανάγκες του Δημοσίου, πιθανολογούμε ότι το όριο θα κυμανθεί γύρω στις €18.000.

Η όλη διαδικασία της απαλλαγής, αναμένεται να ετοιμαστεί σε νομικό επίπεδο και να κατατεθεί στη Βουλή έως τον προσεχή Ιούλιο.

Διαδικαστικά, για να απαλλαγεί κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια εφορία σχετική αίτηση.

(Taxcoach.gr 03/04/2014)

Related posts