29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά κυκλοφορίας Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων κατοίκων Ελλάδας που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά κυκλοφορίας Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων κατοίκων Ελλάδας που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.

Με τη Νέα διευκρινιστική απόφαση ο Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης ορίζει Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά κυκλοφορίας Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιούν επιβατικό όχημα ταξινομημένο στο άλλο αυτό κράτος μέλος στο όνομα εταιρείας που εδρεύει σε αυτό.Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά κυκλοφορίας Ι.Χ. επιβατικών

Αριθμ. Δ18Β 5009967 ΕΞ2014

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις της παρούσας Απόφασης εφαρμόζονται για τα πρόσωπα της περίπτωσης ι) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της αριθμ. Δ. 247/13/6.4.88 Απόφασης Υπουργού Οικονομικών, όπως έχει κυρωθεί με την παράγραφο 4 του άρθρου 11 του Ν. 1839/1989 και ισχύει, τα οποία έχουν συνήθη κατοικία στην Ελλάδα, εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιούν στη χώρα μας επιβατικό όχημα ταξινομημένο στο άλλο αυτό κράτος μέλος στο όνομα εταιρείας που εδρεύει σε αυτό και με την τήρηση των ειδικότερων προϋποθέσεων που τίθενται στις ανωτέρω διατάξεις.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για την εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης ι) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της αριθμ. Δ. 247/88 AYO (ΦΕΚ 195/Β/6−4−88), όπως έχει κυρωθεί με την παράγραφο 4 του άρθρου 11 του Ν. 1839/1989 (ΦΕΚ 90/Α΄) και ισχύει, νοούνται ως:

α) «Μισθωτός εργαζόμενος»: το πρόσωπο που παρέχει κατά τη διάρκεια ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε άλλο πρόσωπο και υπό τις οδηγίες και δεσμευτικές εντολές του υπηρεσίες για τις οποίες λαμβάνει μισθό.

β) «Μη μισθωτός εργαζόμενος» είναι το πρόσωπο, η δραστηριότητα του οποίου δεν ασκείται στο πλαίσιο εξαρτημένης σχέσης εργασίας.

 

Άρθρο 3

Δικαιολογητικά

Για την απόδειξη της ιδιότητας του δικαιούχου προσώπου κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις της περίπτωσης ι) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της αριθμ. Δ. 247/13/6.4.88 απόφασης Υπουργού Οικονομικών, όπως έχει κυρωθεί με την παράγραφο 4 του άρθρου 11 του Ν. 1839/89 και ισχύει, προσκομίζονται στην αρμόδια αρχή ελέγχου τα ακόλουθα κατά περίπτωση δικαιολογητικά:

α) Νόμιμα μεταφρασμένη και επικυρωμένη έγγραφη σύμβαση εργασίας με εταιρεία εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος, η οποία προβλέπει τη χορήγηση αυτοκινήτου ως πρόσθετη παροχή και στην οποία αναφέρονται οι όροι της σύμβασης εργασίας, προκειμένου για μισθωτούς εργαζόμενους ή

β) Νόμιμα μεταφρασμένη και επικυρωμένη συμφωνία μη μισθωτού εργαζόμενου με εταιρεία εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος, η οποία προβλέπει τη χορήγηση αυτοκινήτου ως πρόσθετη παροχή και περιγράφει την επαγγελματική του σχέση ή συνεργασία του με την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση προσκομίζονται στην αρμόδια αρχή ελέγχου τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

i) Στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την έδρα της εταιρείας και την πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα της στο άλλο κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένη.

ii) Βεβαιώσεις του οικείου ασφαλιστικού φορέα του άλλου κράτους μέλους, στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, καθώς και του οικείου ασφαλιστικού φορέα στην Ελλάδα αντίστοιχα, εφόσον υπάρχει.

¡ii) Φορολογικές δηλώσεις που έχει υποβάλει ο ελεγχόμενος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο κράτος μέλος  όπου είναι εγκατεστημένη η εταιρεία, η οποία του έχει  παραχωρήσει το επιβατικό όχημα.

Άρθρο 4
Αρμόδιες αρχές
Αρμόδια αρχή για τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων της περίπτωσης ι) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της αριθμ. Δ. 247/13/6.4.88 απόφασης Υπουργού Οικονομικών, όπως έχει κυρωθεί με την παράγραφο 4 του άρθρου 11 του Ν. 1839/1989 και ισχύει  και υποβολής των δικαιολογητικών του άρθρου 3 της  παρούσας είναι η κατά περίπτωση αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Άρθρο 5
Τελικές διατάξεις
Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 24 Απριλίου 2014

Δειτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ

 

Related posts