2 Μαΐου 2024

Πτωτική τάση στις ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές και τον Ιούνιο

Πτωτική τάση στις ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές και τον Ιούνιο

Πτωτική τάση στις ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές και τον Ιούνιο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αντανακλά βελτίωση στην αγορά και θα εξηγήσουμε γιατί παρακάτω.ακάλυπτες επιταγές

Αναλυτικότερα, οι ακάλυπτες επιταγές στο α΄ εξάμηνο του 2014, ως αξία, ανήλθαν σε €180,15 εκατ. σημειώνοντας μείωση 43,4% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2013.

Για την σύγκριση στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, το ποσοστό των ακάλυπτων επιταγών είχε διαμορφωθεί σε €160,5 εκατ., δηλαδή τον μήνα Ιούνιο προστέθηκαν σε αξία, €19,6 εκατ..

Αντίστοιχα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές του α΄ εξαμήνου του 2014 διαμορφώθηκαν σε €45,48 εκατ., καταγράφοντας μείωση 21,1% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο σωρευτικό μέγεθος του α΄ εξαμήνου του 2013.

Σε μηνιαία βάση, τον Ιούνιο 2014 σφραγίσθηκαν 1.625 ακάλυπτες επιταγές αξίας €19,6 εκατ. έναντι 1.763 τεμαχίων τον Μάιο (του ιδίου έτους), αξίας €22,6 εκατ. και αποσύρθηκαν ακόμη 4.568 απλήρωτες συναλλαγματικές αξίας €6,24 εκατ. έναντι 4.544 τεμαχίων τον Μάιο, αξίας €6,76 εκατ. (taxcoach.gr).

Εμείς ως TaxCoach έχουμε να σημειώσουμε ότι ενώ γενικότερα, σε μια νορμάλ κατάσταση, όταν δηλαδή η οικονομία λειτουργεί, η μείωση των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών είναι ένα καλό σημάδι, ένα σημάδια βελτίωσης, ωστόσο στην περίπτωσή μας, δεν ισχύει αυτό, διότι στην σε βαθειά ύφεση βρισκόμενη ελληνική οικονομία, η πτώση των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, αντανακλά:

• αφενός την απουσία εμπιστοσύνης και καλής πίστης από τους εμπλεκόμενους που πλέον, μειώνουν σε ολοένα χαμηλότερα μεγέθη τη χρήση επιταγών και συναλλαγματικών υπέρ των (σε ανεπάρκεια) μετρητών, ήτοι δηλοί την έλλειψη καλής πίστης, συστατικό απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία μιας οικονομίας,

• αφετέρου, αντανακλά την ολοένα μειούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατανοεί κανείς, ότι όταν η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα περιορίζεται, όταν η συνολική πίτα μειώνεται, τότε θα ήταν περίεργο και οι ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, να αυξάνονται.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα

✎ Σημάδια μείωσης στην ελληνική αγορά σε ακάλυπτες και σφραγισμένες επιταγές

✎ Σε πορεία αποκλιμάκωσης οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Απρίλιο

 

Related posts