10 Μαΐου 2024

Πτώση της Ελλάδος στην διεθνή κατάταξη Καινοτομίας

Πτώση της Ελλάδος στην διεθνή κατάταξη Καινοτομίας

Το Bloomberg υπολογίζει ετησίως τον Bloomberg Innovation Index, ήτοι έναν Δείκτη Καινοτομίας σε επίπεδο χωρών. Αυτός ο Δείκτης αποτελείται από εφτά επιμέρους κριτήρια – υποδείκτες, που είναι η R&D, η Προστιθέμενη αξία στην Μεταποίηση, η Παραγωγικότητα, η Ένταση Υψηλής Τεχνολογίας, η Απόδοση Τριτογενούς Τομέα, η Συγκέντρωση Ερευνητών, και η Δραστηριότητα σε Πατέντες.

Η χώρα μας λοιπόν στον Bloomberg Innovation Index 2018, υποχώρησε στην 31η θέση διεθνώς από 30η το 2017 · έχασε δηλαδή μία θέση. Βεβαίως για τα προβλήματα που περνάει η χώρα μας, τα γενικότερα οικονομικά, αλλά και το brain drain, ίσως η επίδοσή της δεν είναι κακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολλές χώρες, σε χειρότερη θέση από  εμάς · τουλάχιστον δηλαδή, δεν πατώσαμε όπως συμβαίνει συχνά πυκνά, σε άλλους δείκτες διεθνούς σύγκρισης (δείτε στο τέλος).

Για την σύγκριση λοιπόν, ακριβώς κάτω από την Ελλάδα, βρίσκουμε το Λουξεμβούργο, και στην συνέχεια, στην 33η θέση την Τουρκία (η οποία ωστόσο βελτιώθηκε σε μια χρονιά κατά 4 θέσεις), την Ρουμανία στην 35η θέση, όπως ακόμα πιο κάτω, στην 37η το Χονγκ Κονγκ, την Βουλγαρία στην 41η θέση, την Κροατία στην 42η κ.ά.

Ακριβώς πάνω από εμάς, στην 30η θέση είναι η Πορτογαλία, στην 29η η Ισπανία, στην 28η η Τσεχία κ.ά..

Η χώρα μας έκανε την καλύτερη επίδοση, μεταξύ των επιμέρους δεικτών που υπολογίζονται, στην απόδοση του τριτογενούς τομέα, που κατατάχθηκε 15η διεθνώς, ενώ η χειρότερη κατάταξή της ήταν στην Προστιθέμενη αξία στην μεταποίηση (στην 45η θέση).

Δείτε παρακάτω την πλήρη Λίστα:

Ποιες είναι οι πρώτες χώρες σε καινοτομία; Πρώτη είναι η Νότιος Κορέα με κορυφαίο σκορ 89,28. Η Νότιος Κορέα διακρίνεται σταθερά, καθώς έχει εξελιχθεί σε μια δυνατή και μεγάλη οικονομία, εστιασμένη στην τεχνολογία και καινοτομία. Στην δεύτερη θέση  διεθνώς, βρίσκουμε την Σουηδία με σκορ 84,70, στην τρίτη θέση την Σιγκαπούρη με 83,05 και ακολουθεί η Γερμανία με 82,53, η Ελβετία στην 5η θέση, η Ιαπωνία στην 6η θέση, η Φινλανδία στην 7η, η Δανία στην 8η, η Γαλλία στην 9η (βελτιώθηκε μάλιστα κατά 2 θέσεις σε μια χρονιά) και το Ισραήλ στην 10η.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ έπεσαν για πρώτη φορά από την δεκάδα, κατατασσόμμενες πλέον ενδέκατες. Η Κίνα τέλος, ανέβηκε κατά δύο θέσεις, φτάνοντας στην 19η θέση.

Διαβάστε επίσης:
Τελευταία η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη ‘δίκαιης’ ανάπτυξης

Related posts