17 Μαΐου 2024

Πτώση των τουρκικών εξαγωγών κατά 14,4% τον Ιανουάριο!

Πτώση των τουρκικών εξαγωγών κατά 14,4% τον Ιανουάριο!

Οι εξαγωγές της Τουρκίας υποχώρησαν κατά 14,4% στα $9,2 δισ. τον Ιανουάριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Ουσιαστικά η αξία εξαγωγών που χάθηκαν, έφτασε τα $371 εκατ. τον Ιανουάριο. Σε δωδεκάμηνη περίοδο, οι εξαγωγές υποχώρησαν επίσης, κατά 9,8% στα $140,6 δισ. κατά τον πρώτο μήνα του 2016 συγκρινόμενες με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ο Πρόεδρος των Τούρκων Εξαγωγέων, Mehmet Büyükekşi, ανέφερε ότι οι συμπατριώτες του εξαγωγείς βλέπουν καλές ευκαιρίες στην ιρανική αγορά, γι’αυτό και θα δημιουργηθεί ένα “Κέντρο Τουρκικού Εμπορίου” στην Τεχεράνη, ώστε να εξασφαλίσει την προώθηση των ευκαιριών αυτών, αποτελεσματικότερα.

Έντονη η πτώση εξαγωγών στο Ιράκ, Ρωσσία

Η Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ιράκ, ήταν οι χώρες με την μεγαλύτερη αποδοχή τουρκικών εξαγωγών τον Ιανουάριο, παρόλο που παρατηρήθηκε σημαντική πτώση στις περισσότερες από αυτές. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,5%, στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 15,9% και στην Ιταλία κατά 2% – οι μειώσεις σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Επίσης, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ έπεσαν κατά 6,6% και η αγορά του Ιράκ είδε δραματική πτώση με σχεδόν -48%. Επιπλέον, ενώ η Τουρκία είχε εξαγάγει $313 εκατ. στη Ρωσσία τον Ιανουάριο του 2015, φέτος εξήγαγε μόνο $110 εκατ., προφανώς επηρεαζόμενη από την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά την πτώση του ρωσσικού μαχητικού αεροσκάφους στη Συρία.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη αύξηση στις τουρκικές εξαγωγές και μεταξύ των χωρών που εξάγει σημαντικά, παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο  στη Σαουδική Αραβία με +30,5%, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο με +15,1% και το Ισραήλ με +9%.

Όσον αφορά τον μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών κατά τον Ιανουάριο, αυτός επετεύχθη τον Ιανουάριο από την αυτοκινητοβιομηχανία, με αξία περίπου $1,5 δισ., ακολουθούμενη από το κλάδο του ετοίμου ενδύματος και τα χημικά υλικά.

Related posts