2 Μαΐου 2024

Πυρκαγιά: Δηλώσεις Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγ. Μπουρνούς και Σχολιασμός Περιφέρειας Αττικής

Πυρκαγιά: Δηλώσεις Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγ. Μπουρνούς και Σχολιασμός Περιφέρειας Αττικής

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά κανάλια, ανέφερε ότι δεν έλαβε ποτέ εντολή εκκένωσης της περιοχής και όπως είπε χαρακτηριστικά, θα περιμένει όποιοι ισχυρίζονται το αντίθετο, να το αποδείξουν.

«Αν είχα εντολή εκκένωσης, δεν θα έλεγα στην οικογένειά μου να φύγει;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνούς.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ερωτηθείς για δηλώσεις του δημάρχου, είχε πει: «Του δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην περιοχή, τον διοικητή της Ανατολικής Αττικής. Πρόταση δηλαδή έγινε και ο δήμαρχος αποφασίζει. Οι αναφορές των πυροσβεστών αυτό μου λένε, ότι έγινε η πρόταση όταν ακόμα η φωτιά ήταν στον Βουτζά».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο,  κ. Μπουρνούς, του προσκομίστηκε έγγραφο στο οποίο φαίνεται ότι συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, το οποίο ωστόσο όπως λέει ο κ. Μπουρνούς, δεν συνεδρίασε ποτέ.
Στο ίδιο πλαστό έγγραφο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ραφήνας, φαίνεται ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού που υποστηρίζει ότι δεν έγινε ποτέ, δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής.
«Αναφέρεται ότι μου έδωσαν προφορική εντολή εκκένωσης», υπογράμμισε ο κ. Μπουρνούς διαψεύδοντας σε κάθε τόνο ότι είχε λάβει τέτοια εντολή. Μάλιστα, είπε πως ο δικηγόρος του θα καταθέσει μηνύσεις, καθώς επιχειρείται να μεταφερθούν οι ευθύνες.

Επικαλούμενος τον νόμο, ο κ. Μπουρνούς επανέλαβε ότι όταν η φωτιά επεκτείνεται σε περισσότερους από έναν δήμο, η αρμοδιότητα εκκένωσης περνά στην Περιφέρεια και ερωτηθείς εκ νέου γιατί δεν πήρε τη σχετική πρωτοβουλία, απάντησε πως «δεν έχω έλεγχο μιας κατάστασης που επεκτείνεται σε ένα σημείο. Αυτός που έχει συνολική εικόνα και συντονίζει είναι οι πυροσβέστες, όμως δεν συναντήθηκα ποτέ με αυτούς».

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίζει τα ακόλουθα για τις δηλώσεις του Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου:

Σχετικά με σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου, κου Β. Μπουρνούς:

  1. Το Πρακτικό της έκτακτης Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23/7, δεν δύναται να πλαστογραφηθεί καθώς τα Πρακτικά ενός Συλλογικού οργάνου συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
  2. Στο Πρακτικό περιγράφεται η κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς, οι δράσεις και οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων εκείνες τις δραματικές ώρες.
  3. Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε απόφαση «εκκένωσης».
  4. Το έγγραφο δεν προχωρά σε κανενός είδους αξιολογικές κρίσεις έναντι ουδενός παράγοντα ή φορέα.

Related posts