20 Απριλίου 2024

Πως αναμένεται να κινηθεί η αγορά πετρελαίου θέρμανσης μετά την μείωση του ΕΦΚ;

Πως αναμένεται να κινηθεί η αγορά πετρελαίου θέρμανσης μετά την μείωση του ΕΦΚ;

Πως αναμένεται να κινηθεί η αγορά πετρελαίου θέρμανσης μετά την μείωση του ΕΦΚ; Κύκλοι της αγοράς, υπολογίζουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της φετινής περιόδου (15 Οκτωβρίου), στο €1,06 ανά λίτρο ή κοντά σε αυτή την τιμή, βάσει της μείωσης κατά 30% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τα τελευταίων δεδομένων των διεθνών τιμών.Διεκδικεί μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση

Επιπλέον, για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή αναμένεται να πέσει κάτω από τα €0,80 ανά λίτρο.

Πάντως, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για το πως θα εξελιχθεί η αγορά, καθώς όπως αναφέρει, αφενός η μείωση του φόρου δεν θα αποτελέσει ουσιαστικό κίνητρο για την αγορά πετρελαίου από τους καταναλωτές, αφετέρου, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί και πάλι κίνητρο για λαθρεμπόριο λόγω της διαφοράς τιμής μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης).

Η πρόταση του ΣΕΕΠΕ, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Γ. Ψυχογυιός, είναι να επανέλθει σε ισχύ η εξίσωση του ΕΦΚ στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνητρο εκμετάλλευσης της διαφοράς τιμής αυτών, όπως επίσης, να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε όλους τους καταναλωτές (μόνο για την πρώτη κατοικία, όχι για εξοχικά ή επαγγελματικές χρήσεις), άνευ εισοδηματικών κριτηρίων και άνευ των περιορισμών στις ποσότητες που ισχύουν τώρα.

Μόνο τότε θεωρεί ο ΣΕΕΠΕ ότι θα εξομαλυνθεί η αγορά και θα επιστρέψουν οι καταναλωτές στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Λογική η ανάλυση και σκέψη του ΣΕΕΠΕ θα πούμε εμείς (Tax Coach). Άλλωστε, η πρόταση του ΣΕΕΠΕ είχε μελετηθεί παλαιότερα από το ΙΟΒΕ, που διαπίστωσε ότι οδηγεί σε μικρή αύξηση των εσόδων του Δημοσίου καθώς το κόστος του επιδόματος αντισταθμίζεται από την αύξηση της κατανάλωσης.

Related posts