24 Απριλίου 2024

Πως Θα Ισχύσει το Μέτρο για το Φθηνό Ρεύμα τις Ημέρες με Έντονη Ρύπανση

Πως Θα Ισχύσει το Μέτρο για το Φθηνό Ρεύμα τις Ημέρες με Έντονη Ρύπανση

Λεπτομέρειες για το πώς θα ισχύσει το μέτρο με το φθηνό ρεύμα τις ημέρες με έντονη αιθαλομίχλη παρουσίασε σήμερα ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το υπουργείο, έχει σημασία να καταλάβουν οι καταναλωτές ότι μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από το εν λόγω μέτρο όσον αφορά την θέρμανση και παράλληλα να περιορίσουν την επιβάρυνση για το περιβάλλον.φθηνό ρεύμα

Το ΥΠΕΚΑ στέκεται ιδιαίτερα στην σωστή επικοινωνία της ρύθμισης προς τους καταναλωτές, έτσι ώστε να υπάρξουν τα σωστά αποτελέσματα και να στηριχθούν και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Εφόσον τα νοικοκυριά κάνουν χρήση των προβλέψεων στις ημέρες έντονης αιθαλομίχλης, τότε το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι θα περιοριστεί το φαινόμενο, καθώς τα τζάκια δεν θα χρειάζεται να ανάβουν και οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αντί για αυτά τις ηλεκτρικές τους συσκευές (κλιματιστικά, αερόθερμα κτλ).

Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή, στο ΚΟΤ (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο) έχουν ενταχθεί 200.000 νοικοκυριά στην Αθήνα και 72.000 στη Θεσσαλονίκη. Στην περίπτωση του ΚΟΤ, προβλέπεται μηδενική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνεται για το διπλάσιο των ημερών που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνει τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Στην περίπτωση των υπολοίπων καταναλωτών (εκτός ΚΟΤ) με κατανάλωση έως 2000 KWh, θα ισχύει έκπτωση της τάξης του 70% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (δηλαδή στην τιμή ανά κιλοβατώρα) που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% επί του συνολικού λογαριασμού τους εάν συνυπολογιστούν τα υπόλοιπα τέλη και χρεώσεις.

Δεδομένης μιας μέσης κατανάλωσης 1400 MWh ανά τετράμηνο για το μέσο νοικοκυριό στην χώρα μας, το υπουργείο και η ΔΕΗ έθεσαν ως όριο μια κατανάλωση στις 2000 KWh, η οποία αυξάνεται κατά 70% τις ημέρες έντονης ρύπανσης, ώστε να «χωράει» η παραπάνω χρήση ρεύματος στο κάθε νοικοκυριό που θα ανάψει τις ηλεκτρικές συσκευές. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να είναι σίγουροι στον βαθμό του δυνατού ότι δεν θα ξεπεράσουν την προβλεπόμενη κατανάλωση. Αντίστοιχα, το ΥΠΕΚΑ δηλώνει βέβαιο ότι και η ΔΕΗ από την πλευρά της θα είναι σε θέση να καλύψει την όποια αυξημένη ζήτηση προκύψει για ηλεκτρισμό τις ημέρες εκείνες, ώστε να μην δημιουργηθούν ελλείψεις.

Στην πράξη, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι το εν λόγω μέτρο θα ενεργοποιηθεί γύρω στις 15-20 ημέρες μέσα στη χειμερινή περίοδο, καθώς τόσες αναμένονται να είναι οι ημέρες με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπου και θα σημάνει «συναγερμός». Κατά συνέπεια, οι πολίτες θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης για περίπου 7 ώρες κάθε ημέρα που θα ισχύει το μέτρο, εξοικονομώντας 12-13 ευρώ από τον λογαριασμό τους, ενώ θα γλιτώσουν και τα ξύλα που ενδεχομένως θα έκαιγαν στο τζάκι τους. Το δε κόστος για το κράτος εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στην πράξη όλα αυτά θα λειτουργήσουν ως εξής: Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ που παρακολουθεί την ρύπανση θα ενημερώνει εκ των προτέρων ότι η επόμενη ημέρα προβλέπεται να είναι ημέρα έντονης αιθαλομίχλης. Στη συνέχεια, το ΥΠΕΚΑ θα εκδίδει ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι το μέτρο θα ισχύσει την ημέρα αυτή και έτσι οι πολίτες θα είναι ενήμεροι, ώστε να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές τους αντί για τα τζάκια, εφόσον το θελήσουν. Από το υπουργείο τονίζεται ότι δεν απαιτείται καμία απολύτως δράση εκ μέρους των καταναλωτών, εφόσον βέβαια ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Συνολικά, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι το μέτρο θα συμπεριλάβει 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των οικιακών καταναλωτών.

πηγή energia.gr

Related posts