27 Απριλίου 2024

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την υπερφορολόγησή μας

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την υπερφορολόγησή μας

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την υπερφορολόγησή μας: Από τώρα και ως το τέλος του 2014, θα κληθούμε να πληρώσουμε τους παρακάτω φόρους:

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την υπερφορολόγησή μας
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την υπερφορολόγησή μας

Φόρο Εισοδήματος, Τέλος Επιτηδεύματος, Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και Τέλη Κυκλοφορίας.

• Ο Φόρος Εισοδήματος, Τέλος Επιτηδεύματος, Εισφορά Αλληλεγγύης και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα βεβαιωθούν μέσω του Εκκαθαριστικού της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων, που σημαίνει ότι για αυτά, μπορείτε να πληρώσετε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου. Έτσι, καταμερίζετε την πληρωμή έως και τα τέλη Νοεμβρίου.

Για τους λίγους που έχουν την ρευστότητα, μπορούν να πληρώσουν και εφάπαξ, μέχρι το τέλος Ιουλίου, λαμβάνοντας την ‘φανταστική’ έκπτωση του … 1,5%.

• Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. πληρώνεται σε 6 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουλίου και φτάνει ως τα τέλη του έτους.

• Τα Τέλη Κυκλοφορίας πληρώνονται εφάπαξ έως το τέλος του έτους και σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν υπάρξει, δεν αναμένεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση όπως δίνονταν κατά το παρελθόν.

Αν δεν έχετε να πληρώσετε, μπορείτε να κάνετε ρύθμιση που προσφέρει κάποια διευκόλυνση, χωρίς ωστόσο να είναι σημαντική.

Μέσω ρύθμισης, πετυχαίνετε να επιμηκύνετε τις πληρωμές σας σε βάθος δωδεκαμήνου, σε μηνιαία βάση. Και η διαδικασία της ρύθμισης έχει περάσει σε ηλεκτρονική διαδικασία μέσω του TaxisNet. Το συνολικό ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των €15 αν και στην πράξη, με τα ποσά που θα βεβαιωθούν στην πλειοψηφία του κόσμου, θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Το ετήσιο επιτόκιο σε αυτή την διαδικασία, υποτίθεται ελάφρυνσης των οφειλετών, είναι 8,5%, προφανώς υψηλότατο για κάποιον που αδυνατεί και γι’αυτό εισέρχεται σε ρύθμιση.

Εάν δε, υπάρξει καθυστέρηση πληρωμής για δύο μήνες (καθόλου απίθανο σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον), τότε επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής ή το πρόστιμο γίνεται 20% αν η καθυστέρηση φθάσει τους 12 μήνες. Μάλιστα, εάν η καθυστέρηση φτάσει τα δύο χρόνια, τότε το πρόστιμο γίνεται 30%…

Κατανοεί κανείς ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στο μέλλον, κυρίως όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων, ακόμα και αυτή η ρύθμιση για τους πραγματικά αδυνατούντες είναι εξοντωτική χωρίς υπερβολή.

Σημειώνουμε ότι αντίστοιχες επιβαρύνσεις προβλέπονται και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που δεν προέρχονται από καθαυτό φόρους, όπως για χρέη που βεβαιώνονται στις Εφορίες για λογαριασμό άλλων φορέων του Δημοσίου όπως ασφαλιστικών ταμείων, υπουργείων κ.λπ.. Και για αυτά τα χρέη, θα επιβάλλεται ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 8,5%, το οποίο αναλόγως της τυχόν καθυστέρησης πληρωμής, αυξάνεται και αυτό σε τοκογλυφικά επίπεδα (taxcoach.gr).

Η όλη αυτή κατάσταση είναι βέβαια απαράδεκτη, καθώς σε ρύθμιση μπαίνεις λόγω αδυναμίας. Και σε μια τέτοια κατάσταση, το κράτος σου βάζει ένα υψηλό επιτόκιο που μπορεί να φτάσει αναλόγως της αδυναμίας και υπερβολικά υψηλό έως τοκογλυφικό.

Όταν όμως το κράτος καθυστερεί να δώσει αυτά που πρέπει να δώσει, όπως σε περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ, καθυστερούμενες συντάξεις κ.ά., αυτά όταν πληρώνονται, πληρώνονται άνευ επιβαρύνσεως! Απαράδεκτον!

Το βέβαιον είναι ότι πολλοί θα είναι οι συμπολίτες μας που πραγματικά θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις ρυθμίσεις. Καλή δύναμη!

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
• Οι φόροι που έχουμε μπροστά μας

Related posts