3 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς λειτουργεί και τι προσφέρει το Executive Coaching στις επιχειρήσεις;

Πώς λειτουργεί και τι προσφέρει το Executive Coaching στις επιχειρήσεις;

H προσφορά του Coaching στην επαγγελματική ανάπτυξη είναι ανεκτίμητη, αρκεί να αποσαφηνίσουμε τις βασικές αρχές που το χαρακτηρίζουν. Συχνά συγχέεται με την εκπαίδευση την παρακίνηση και το Mentoring. Όλα αυτά είναι χρήσιμα για κάθε περίπτωση, ωστόσο διαφέρουν κατά πολύ από το Coaching.

1

Εκπαίδευση & Coaching

Η εκπαίδευση, είτε παραδοσιακά είτε βιωματικά, στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων. Η διαδικασία πραγματοποιείται με επίκεντρο έναν εισηγητή ο οποίος ήδη κατέχει τη γνώση και προσπαθεί να την μεταδώσει στους εκπαιδευόμενους. Το Coaching δεν είναι εκπαίδευση, δεν προσφέρει γνώσεις αλλά συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων με τις οποίες τα στελέχη θα μάθουν να μαθαίνουν ώστε εν συνεχεία να αποκτούν γνώσεις τόσο από την εκπαίδευση όσο κι από την εμπειρία τους.

Παρακίνηση & Coaching

Η παρακίνηση, η κινητοποίηση και διευκόλυνση της επικοινωνίας σε μια ομάδα εργασίας και διοίκησης είναι μέρος του Coaching. Ωστόσο ο Coach δεν είναι ένας απλός facilitator, Motivator ή Meeting Supervisor. Αυτά τα παρέχει ως μέρος της συνολικής του υπηρεσίας. To Coaching δεν εστιάζει μονοσήμαντα στην επικοινωνία αλλά την χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να εφαρμόσει μοντέλα, μεθόδους και τεχνικές που θα ενδυναμώσουν και θα κινητοποιήσουν ατομικά και ομαδικά τα στελέχη.

Mentoring & Coaching

Εδώ οι διαφορές αγγίζουν βασικές αρχές Ηθικής και Δεοντολογίας. Το Coaching δεν είναι καθοδήγηση. Ο Coach δεν είναι ο έμπειρος γνώστης ενός αντικειμένου που θα μεταδώσει την εμπειρία του. Σε μια ομάδα πωλητών o Coach δεν είναι ο έμπειρος πωλητής. Σπάνια οι Coaches ασχολούνται με το αντικείμενο των εργασιών της εταιρίας ή γνωρίζουν κάτι γι αυτό.

Πώς εργαζόμαστε στο Executive Coaching;

Το Executive Coaching είναι μια εμπειρία ανάπτυξης γνωστικών και ψυχοσυναισθηματικών δεξιοτήτων που παρέχεται σε συνεδρίες από ειδικούς. Πραγματοποιείται είτε ατομικά είτε ομαδικά, ανάλογα με το αίτημα που διατυπώνεται. Άλλοτε καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα και άλλοτε υπάρχει απλώς η επιθυμία για αυτοβελτίωση, αυτογνωσία, αύξηση και διατήρηση της αποτελεσματικότητας. Στο Coaching δεν δίνουμε συμβουλές, δεν καθοδηγούμε και δεν μεταφέρουμε γνώσεις από έτοιμες συνταγές επιτυχίας.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, οι coachees διαμορφώνουν μια νέα σχέση με τον εαυτό τους, την εταιρία και τους πελάτες τους, απελευθερώνουν δυνατότητες και ταλέντα με θετική δυναμική, τα οποία τους επιτρέπουν όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν με επιτυχία σε πολύπλοκα περιβάλλοντα όπως το εταιρικό. Το Coaching επομένως, δεν λειτουργεί με την «αρχή της επιτυχίας» αλλά με την «αρχή του επιτεύγματος».

Ενδεικτικά, εργαζόμαστε σε άξονες όπως:

  • Ανάπτυξη Αυτογνωσίας & Συναισθηματικής Υπευθυνότητας.
  • Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Επεξεργασίας Πληροφοριών.
  • Λήψη Αποφάσεων & Διαχείριση Κρίσεων.
  • Απόκτηση σταθερών στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων.
  • Ικανότητα Στοχοθεσίας και Προσαρμοστικότητας.
  • Αντιμετώπιση στρεσογόνων, αντιπαραγωγικών σκέψεων.
  • Ανάπτυξη θετικής δυναμικής & Συλλογικής Συνείδησης.
  • Βελτίωση και διατήρηση υψηλής λειτουργικότητας και απόδοσης.

Όπως γίνεται εμφανές, πρόκειται για μια ποιοτική και όχι ποσοτικοποιημένη παρέμβαση. Σε αυτή τη βάση, τα αποτελέσματα του Coaching δεν είναι στατιστικώς μετρήσιμα αλλά γίνονται αντιληπτά μέσα από την ίδια την εμπειρία των εμπλεκόμενων. Η αξιολόγηση της συνεργασίας πραγματοποιείται σε τρεις άξονες, με κοινές συνεδρίες της φυσικής διοίκησης, των coachees και του Coach, καθώς και με τα προβλεπόμενα follow-up.

Χαράλαμπος Πετράς-Πηγή: epixeiro.gr

Related posts