29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Πώς να πείτε στο αφεντικό σας ‘Όχι’—Χωρίς τη λέξη ‘Όχι’

Πώς να πείτε στο αφεντικό σας ‘Όχι’—Χωρίς τη λέξη ‘Όχι’

Το αφεντικό σας, σας ζητάει να αναλάβετε ένα νέο project και το πρώτο που σκέφτεστε είναι “με κανένα τρόπο”. Ίσως σκέφτεστε αυτό λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που ήδη έχετε ή μπορεί απλά να διαφωνείτε με αυτό που σας λέει να κάνετε.

Φυσικά θα μπορούσατε στην περίπτωση που είστε ‘πηγμένος’ να αναλάβετε και αυτό το νέο project, επιβαρύνοντας το αποτέλεσμα της όλης εργασίας σας και όχι μόνο αυτού του νέου project ή θα μπορούσατε να αναλάβετε το νέο project αλλά να κάνετε μια πρόταση ή να το τρέξετε ‘στο πόδι’, κάτι βέβαια που δεν είναι τόσο επαγγελματικό και πιθανότατα ούτε προς το συμφέρον σας.

Από την άλλη, το να πείτε «όχι» και να αρνηθείτε να αναλάβετε το project, είναι κάτι που οι εργοδότες δεν εκτιμούν καθόλου. Είναι λοιπόν προσόν, να μπορείτε να αρνηθείτε κάτι που σας ζητάει το αφεντικό σας όμορφα και διπλωματικά, χωρίς να χαλάσετε σχέσεις και αποβεί αρνητικό για εσάς.

Αυτό γίνεται πρώτα απ’όλα, ξεχνώντας τη λέξη «όχι» και τις εκφράσεις κατηγορηματικής άρνησης. Δεν την λέτε ποτέ, σαν να μην υπάρχει.

Όμως πως προσεγγίζετε τις περιπτώσεις που σας τυχαίνουν και πρέπει να αρνηθείτε;
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, ως οδηγούς:

Κατάσταση: Δεν έχετε πραγματικά χρόνο.
Αντί του να πείτε: Με κανέναν τρόπο, δεν έχω τον χρόνο γι’αυτό.
Δοκιμάστε: Θα μπορούσες να με βοηθήσεις να βάλω προτεραιότητες στην λίστα των project που έχω;

Παρόλο που το “Όχι, δεν έχω χρόνο” φαίνεται νομότυπη και δικαιολογημένη απάντηση όταν είστε πραγματικά ‘πηγμένος’, ωστόσο μπορεί να κάνει το αφεντικό σας να σας αμφισβητήσει είτε θεωρώντας ότι απλά είστε αρνητικός – σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μην γνωρίζει τον χρόνο που απαιτείται για να ‘τρέξετε’ τα project που ήδη έχετε – ή να αμφισβητήσει τις ικανότητές σας να θέσετε από μόνοι σας προτεραιότητες ως προς τα project που διαχειρίζεστε και εκτελείτε.

Με τον τρόπο που σας είπαμε να αντιδράσετε, δεν του λέτε αλλά του δείχνετε. Καλώντας τον να σας βοηθήσει να θέσετε προτεραιότητες σε όλα τα project (και του νέου συμπεριλαμβανομένου), θα κάνετε μια συνάντηση επ’αυτού, όπου θα του αναλύσετε τα στάδια και τους χρόνους που απαιτούν, οπότε ακόμα και εάν δεν γνώριζε, τώρα θα μάθει. Συνεπακόλουθα, από μόνος του θα καταλάβει ότι το νέο project δεν βγαίνει χρονικά, εκτός και το βάλει αυτό σε προτεραιότητα έναντι άλλων ή μπορεί να σας δώσει άτομα που θα σας βοηθήσουν στο να βγάλετε τα projects κ.ο.κ..

Με μια τέτοια προσέγγιση, αφενός κάνετε τον εργοδότη σας ενεργά συμμέτοχο στην προτεραιότητα και στην εκτέλεση των σχεδίων και πετυχαίνετε τον σκοπό σας, χωρίς να φανείτε ‘κακός’ στα μάτια του εργοδότη σας, αφετέρου, έχοντας την ευκαιρία να του αναλύσετε τα των project που ήδη εκτελείτε, έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξετε εαυτόν στον εργοδότη σας.

Κατάσταση: Διαφωνείτε με την στρατηγική που σας λέει
Αντί του να πείτε: Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα δουλέψει.
Πείτε: Μπορώ να σας δώσω μια άλλη ιδέα;

Ακόμα και εάν σκέφτεστε “Όχι, δεν θα ακολουθούσα ποτέ μια τέτοια προσέγγιση με αυτόν τον πελάτη — Πως του ήρθε κάτι τέτοιο;;”, θυμηθείτε ότι με το να εκφράζεστε με τρόπο, κατηγορηματικό ή αρνητικό, δημιουργεί αρνητικές –για εσάς – εντυπώσεις, δεν είναι παραγωγικός τρόπος και δεν προάγει το να εξετάζονται και να υιοθετούνται νέες ιδέες.

Δοκιμάζοντας ωστόσο μια πρόταση σαν το “Μπορώ να σας δώσω μια άλλη ιδέα;” Μπορούν εκ των πραγμάτων να συμβούν δύο πράγματα – αναγκαστικά: η απάντηση του αφεντικού σας θα είναι ή “ναι” ή “όχι”. Αν απαντήσει “όχι” δεν χάσατε τίποτα, γιατί ούτως ή άλλως σας προτείνει κάτι με τον δικό του τρόπο, που εσείς τον θεωρείται λάθος. Όμως εάν η απάντησή του είναι “ναι”, μαντέψτε τι συμβαίνει: έχετε την ενεργητική πλέον προσοχή του, να του προτείνετε τον διαφορετικό τρόπο, άρα και να τον πείσετε. Πλέον είναι στο χέρι σας.

Αφήστε που εάν ενεργείτε έτσι, σε βάθος χρόνου ο εργοδότης σας θα το εκτιμήσει, κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ σας. Επιπλέον με τον τρόπο που σας προτείναμε, να είστε σίγουροι ότι όταν λέτε στο αφεντικό σας “Μπορώ να σας δώσω μια άλλη ιδέα;”, είναι πολύ πιθανότερο να σας το επιτρέψει, από το να απορρίψει το αίτημά σας.

Κατάσταση: Απλά δεν θέλετε να το κάνετε
Αντί του να πείτε: Εεεε… Όχι.
Πείτε: Βεβαίως (συνήθως)

Το αφεντικό σας, σας ζητάει να πάτε στην δουλειά πολύ νωρίς για την προετοιμασία κάποιας εργασίας, εκδήλωσης κ.λπ.. Ή σας ζητάει να μείνετε για κάποιο λόγο στη δουλειά πολύ αργά τη νύχτα. Ή σας ζητάει να κάνετε μια εξωτερική εργασία, που μπορεί να είναι άσχετη με τη δουλειά σας ή προσωπική εξυπηρέτηση στο αφεντικό.

Είναι λοιπόν πολλές οι περιπτώσεις που σε διάφορες καταστάσεις θα θέλατε να πείτε στο αφεντικό σας “Εγώ πρέπει να το κάνω αυτό; Δεν υπάρχει κανείς άλλος να το κάνει;”

Be Your Best Be Euepixeirein
Πίστεψε στον εαυτό σου. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορείς να κάνεις τα πάντα !

Κοιτάξτε, σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, το θέμα του να είστε ομαδικός παίκτης. Εάν είστε είναι κάτι που θα μετρήσει σημαντικά υπέρ σας, σε βάθος χρόνου για την εξέλιξή σας στην εταιρία. Με αυτό θέλουμε να πούμε ότι ίσως είναι καλό σε αυτές τις περιπτώσεις, να δέχεστε να κάνετε την εργασία, ενδεχομένως με προθυμία.

Βέβαια υπάρχει η περίπτωση να είστε ομαδικός παίκτης, να έχετε κάνει τέτοιους είδους διευκολύνσεις αλλά να τίθεται θέμα του να μην καταστείτε το «κορόιδο» της εταιρίας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί αυτό που σας ζητείται να πράξετε να μην θέλετε να το πράξετε ελλείψει χρόνου, να είστε ήδη ‘πηγμένος’, οπότε τότε επιστρέφετε στην πρώτη περίπτωση που σας αναπτύξαμε ή μπορεί να μην είσαστε ‘πηγμένος’ αλλά να τίθεται θέμα δικαιοσύνης για να μην είστε το κορόιδο, στην περίπτωση δηλαδή που έχετε κάνει πολλές έξτρα εργασίες (πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων σας) αλλά άλλοι συνάδελφοί σας δεν έχουν κάνει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε έτοιμοι, να έχετε μια δικαιολογία για να την πείτε αμέσως μόλις σας ειπωθεί φερειπείν ότι πρέπει να έρθετε νωρίς νωρίς στην εργασία ή να έρθετε και να μείνετε έως πολύ αργά – πείτε. Αν φερειπείν σας ζητηθεί να έρθετε αργά για κάποια εργασία στη δουλειά, πείτε ότι θα θέλατε πολύ να διευκολύνετε αλλά το βράδυ αυτό σας έχει καλεσμένο ο καλύτερός σας φίλος σε τραπέζι και θα ήταν εξαιρετικά άκομψο εάν δεν μπορούσατε να παραβρεθείτε ή ότι πρέπει να πάτε το μικρό σας παιδί σε πάρτι και να το γυρίσετε. Να έχετε βρει λοιπόν ορισμένες δικαιολογίες που να τις έχετε έτοιμες για τέτοιες περιπτώσεις, που υφίσταται αδικία εις βάρος σας.

Όμως σε κάθε περίπτωση, τα ψέματα, έστω και ‘λευκά’ δεν είναι καλά σε συχνή χρήση και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, όταν λέγονται συχνά. Γι’αυτό, άλλες λύσεις θα ήταν:

Να λέγατε ότι θα θέλατε να κάνετε αυτό που σας ζητούν αλλά θα αποσπάσει ενέργεια και κούραση, κάτι που ίσως αποσπάσει ενέργειά σας από τα άλλα καθήκοντα για τα οποία είστε αρμόδιοι. Τότε ίσως το ίδιο το αφεντικό σας, να σκεφτεί κάποιον άλλον για να κάνει την εργασία.

Επίσης δεν είναι κακό, να συζητήσετε με την πρώτη ευκαιρία, ίσως τότε που σας ζητάει να πάτε νωρίς νωρίς το επόμενο πρωί, στη βράση άλλωστε κολλάει το σίδερο, λέγοντας π.χ. αντί για όχι, “Ίσως κάποιος άλλος να μπορούσε να έλθει — τις δύο προηγούμενες φορές είχα έρθει εγώ και θα ήθελα αυτές τις πρωινές ώρες για να … [εδώ προσθέτε και κάτι που λέτε ότι θα θέλατε να κάνετε, που να δείχνει και επείγον και σημαντικό εάν γίνεται]”.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ξεχάστε τη λέξη «Όχι». Εάν τη λέτε, ακόμα και εάν έχετε δίκιο, θα γυρίσει εις βάρος σας. τα αφεντικά δεν θέλουν να ακούνε «΄Όχι» ή και οποιαδήποτε άλλη φράση που αρνείται κατηγορηματικά να κάνετε κάτι που επιθυμούν. Σας δείξαμε τον τρόπο. Ο τρόπος δεν είναι τυφλοσούρτης, εύκολος να τον ακολουθήσει κάποιος· απαιτεί εξάσκηση γιατί είναι πολλές και διαφορετικές οι περιπτώσεις που θα θελήσετε να πείτε όχι στο αφεντικό σας. Θα πρέπει να εξασκηθείτε να το λέτε εμμέσως, ‘γλυκά’, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, σύμφωνα με τα παραδείγματα που σας αναφέραμε. Εξασκηθείτε. Θα είναι προς όφελός σας.

>>***<<<

Δείτε προτεινόμενα άρθρα μας εδώ…

Related posts