19 Απριλίου 2024

Πώς να πιστέψεις στον Εαυτό σου σε 3 απλά βήματα

Πώς να πιστέψεις στον Εαυτό σου σε 3 απλά βήματα

Κάτι που ανακαλύπτω ολοένα και περισσότερο για τη ζωή είναι ότι οι πεποιθήσεις μας βρίσκονται στην καρδιά όλων των πραγμάτων και καθορίζουν τη ζωή μας. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, θέλω vα ζήσω μια ζωή πλήρη από ευτυχία, υγεία, ευχαρίστηση και επιτυχία με όσο γίνεται λιγότερα μπερδέματα.

Αλλά επίσης όπως πολλοί άνθρωποι, συχνά παλεύω για πιστέψω ότι όλα αυτά τα καλά είναι για μένα και ότι μπορώ να τα καταφέρω. Περνάω από στάδια όπου αισθάνομαι καλά και θέτω στον εαυτό μου την νοοτροπία της συνειδητής πίστης ότι μπορώ να τα καταφέρω. Σύντομα όμως πισωγυρίζω, μερικές φορές και ‘βίαια’ από την δύναμη του υποσυνείδητου νου μου, που μου λέει ότι δεν μπορώ να πετύχω.

Και έτσι, είναι σαν να βρίσκομαι σε ένα τρενάκι τύπου roller coaster, από αυτά που ανεβαίνουν με ορμή και μετά κυλούν κάτω με δύναμη και δεν οδηγούμαι εντέλει πουθενά. Νοιώθω κολλημένος, παγιδευμένος, χαμένος.

Μπορεί να έχουμε όλη την στρατηγική, όλες τις τακτικές, που απαιτούνται για να βελτιώσουμε τις ζωές μας, αλλά εάν δεν πιστεύουμε αληθινά ότι μπορούμε να το κάνουμε ή ότι δεν αξίζουμε ή αν κρατάμε βαθιά μέσα μας κάποια αντίθετα πεποίθηση, τότε θα παραμείνουμε κολλημένοι για πάντα.

Τι είναι οι πεποιθήσεις;

Καθώς με τον καιρό εμβάθυνα στο θέμα της αυτοβελτίωσης, ένοιωθα ότι έπρεπε συνεχώς “να πιστέψω ότι οτιδήποτε είναι δυνατό”, χωρίς όμως ποτέ να μου δίδεται το μέρος του ‘πώς να το πετύχω’.

Συνεπώς το πρώτο μου βήμα σε σχέση με τον στόχο της αυτοβελτίωσης, ήταν να κατανοήσω περισσότερα όσον αφορά στις πεποιθήσεις και από που αυτές έρχονται.

Και αυτό με οδήγησε στην κατανόηση ότι μπορούμε να βλέπουμε τα πάντα στον κόσμο μας μέσα από το περιεχόμενο των ακόλουθων τριών κατηγοριών και εννοιών: της αλήθειας, της γνώμης και της πεποίθησης – πίστης.

Η αλήθεια είναι απόλυτη και αναμφισβήτητη. Όλοι γνωρίζουν και κατανοούν ότι καθημερινά, ότι το πρωί ανατέλλει ο ήλιος, όπως όλοι γνωρίζουν το αίσθημα του ανέμου στο πρόσωπό μας. Αυτή είναι η αλήθεια και είναιαπό κοινού αποδεκτή.

Έπειτα είναι η γνώμη · είναι μέρος της ανθρώπινης ικανότητας να κρίνουμε μια κατάσταση, ένα συμβάν και από αυτές τις κρίσεις, διαμορφώνουμε γνώμες βάσει των οποίων, βλέπουμε μία κατάσταση ή ένα συμβάν ως καλό ή κακό, ορθό ή λάθος κ.λπ..

Οι πεποιθήσεις από την άλλη πλευρά, διαμορφώνονται όταν παίρνουμε γνώμες και τους συμπεριφερόμαστε σαν να είναι αλήθειες. Για εμάς, είναι πραγματικές και αναμφισβήτητες και αυτό μπορεί να μας κάνει μεγάλη ζημιά.

Για μένα, η επίγνωση αυτής της νοοτροπίας ήταν πανίσχυρη. Μόνο και μόνο με το να είμαι ανοικτός στην πιθανότητα πως οτιδήποτε ‘πιστεύω’ ότι είναι αληθές, μπορεί εντέλει να είναι μια γνώμη, αφήνει την πόρτα ανοικτή για αλλαγή. Διότι εξ ορισμού, οι γνώμες είναι ανοικτές σε αμφισβήτηση, συζήτηση και μπορούν να αλλάξουν.

Σπάζοντας τον Κύκλο

Παρόλο που σταδιακά άρχισα να κατανοώ περισσότερα όσον αφορά στις πεποιθήσεις και από πού προέρχονται, παρέμενα ωστόσο με το κρίσιμο ερώτημα του πως θα μπορούσα στην πραγματικότητα να ανυψωθώ.

Σε συνειδητό επίπεδο, άρχισα να έχω επίγνωση πως ό,τι πίστευα δεν ήταν αναγκαστικά αληθινό και θα μπορούσα να αλλάξω το πώς έβλεπα τον κόσμο, με τρόπο που να με εξυπηρετεί με καλύτερο τρόπο, στην ικανοποίηση των στόχων της ζωής μου.

Αλλά εξακολουθούσα και έμενα κολλημένος. Για μένα, έπρεπε να δω για να πεισθώ. Θεωρώ εαυτόν ένα ‘λογικό άτομο’ και γι’αυτό, για να πιστέψω σε κάτι διαφορετικό, επιθυμούσα να δω πρώτα τις ενδείξεις.

Δεν έβλεπα αλλαγές στην κατάστασή μου, γι’αυτό και δεν μπορούσα να ανέβω εσωτερικά και να πιστέψω ότι η αλλαγή ήταν δυνατή. Και ήμουν κολλημένος σε έναν κύκλο που υπαγόρευε την εσωτερική μου διάθεση.

Για να άλλαζαν τα πράγματα, θα έπρεπε να σπάσω τον κύκλο και να ανεβάσω πρώτα την εσωτερική μου διάθεση. Διότι μόνο ανεβάζοντας την εσωτερική σας διάθεση, θα μπορείτε να δράτε διαφορετικά και να εκδηλώνετε διαφορετικές συμπεριφορές και αυτό σε συνεχή βάση, το οποίο με τη σειρά του, αλλάζει την πραγματικότητά μας και τροποποιεί την τρέχουσα κατάστασή μας.

Με άλλα λόγια, χρειάζονταν να μάθω να πιστεύω πριν να έχω σχετικές ενδείξεις.

Ανεβάζοντας την εσωτερική μας διάθεση

Συνεπώς το να ανεβάσουμε την εσωτερική μας διάθεση μπορεί να δημιουργήσει τεράστια επίδραση στο πως βλέπουμε την πραγματικότητά μας.

Και βρήκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πράξω αυτό, είναι μέσω μιας απλής διαδικασίας τριών βημάτων  που αφορά στην επίγνωση, αμφισβήτηση-πρόκληση και ευθυγράμμιση – επανακαθορισμό.

#1 Επίγνωση

Πολύ συχνά, κάνουμε σκέψεις αρνητικές, κακές, αλλά προσπαθούμε να τις αγνοούμε και να τις προσπερνάμε, ελπίζοντας ότι έτσι θα συνεχίσουμε. Αλλά αν δώσουμε λίγο χρόνο να τις ακούσουμε, αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντική επίγνωση όσον αφορά αυτό, που στην ουσία και υποσυνείδητα, είναι το ‘πηδάλιο του πλοίου’.

Όταν σκέφτηκα αυτά σχετικά και για τον εαυτό μου, πήγα απλά σε ένα ήσυχο μέρος με ένα σημειωματάριο και εστίασα στις σκέψεις μου. Σας ζητώ να κάνετε το ίδιο, ρωτώντας τον εαυτό σας σχετικά με τις πεποιθήσεις για τον εαυτό σας και την ζωή και να καταγράψετε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό.

#2 Αμφισβήτηση αυτών

Το επόμενο στάδιο είναι να προκαλέσουμε, να αμφισβητήσουμε αυτές τις ‘αρνητικές’ σκέψεις που ήρθαν σε επίγνωσή μας.

Δεν μπορούσα να πιστέψω το μέγεθος και εύρος της κουβέντας με τον εαυτό μου, όταν πρωτοέκανα αυτή την διαδικασία.

Αλλά η διαδικασία του να παίρνουμε κάθε μία σκέψη ή πεποίθηση, και να ερευνούμε από πού προέρχεται και να ρωτάμε εάν ‘είναι αλήθεια;’, μπορεί να αποβεί φοβερά ισχυρή.

Ξαφνικά, η αρνητικότητα της κατάστασης, αρχίζει και κλονίζεται και αρχίζει και χάνει στα μάτια μας, σε αξιοπιστία.

#3 Ευθυγράμμιση – επανατοποθέτηση

Μετά τα δύο πρώτα βήματα, που οδηγούν ενεργητικά θα λέγαμε στο καθάρισμα του ‘μητρώου’, ήμουν πλέον σε θέση να ξαναορίσω την εσωτερική μου διάθεση, αυτή την φορά με έναν τρόπο που με εξυπηρετούσε καλύτερα.

Συνεπώς το τρίτο βήμα, είναι απλά η εξέταση αυτού του πράγματος. Ποια είναι η πεποίθηση, η σκέψη ή και ο όλος τρόπος συμπεριφοράς και νοοτροπίας που θα εξυπηρετούσε καλύτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Φυσικά, όπως πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και αυτό δεν είναι μια τρόπος του λέγειν ‘κόλλα ταχείας συγκόλλησης’ υπό την έννοια ότι δεν φέρει μαγικώ τω τρόπω, άμεσα αποτελέσματα. Όλοι μας έχουμε ξοδέψει χρόνια και χρόνια για να διαμορφώσουμε τα μοναδικά, δικά μας, συστήματα πεποιθήσεων · συνεπώς και η μετατροπή αυτών σε ένα βαθύτερο επίπεδο, θέλει δουλειά και επανάληψη.

Αλλά η συνεχής εργασία πάνω σε αυτή τη διαδικασία, δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερη επίγνωση, ολοένα μεγαλύτερη αμφισβήτηση των κακώς κειμένων και προωθεί την επανατοποθέτησή μας, προς την κατεύθυνση που θέλουμε να αλλάξουμε. Και εάν αλλάξουμε την εσωτερική μας διάθεση, αλλάζουμε τις συμπεριφορές μας. Και αν αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας, τότε αλλάζουμε και τις πραγματικότητές μας.

Η Ευεπιχειρείν σας βοηθάει να βελιώσετε την πραγματικότητά σας!

Related posts