28 Απριλίου 2024

Ρέντσι: Οι χώρες δεν είναι μαθητούδια! (προς την Μέρκελ πήγαινε…)

Ρέντσι: Οι χώρες δεν είναι μαθητούδια! (προς την Μέρκελ πήγαινε…)

Ρέντσι: Οι χώρες δεν είναι μαθητούδια! (προς την Μέρκελ πήγαινε…). Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανάφερε ότι είναι με την μεριά της Γαλλίας, αφού η γαλλική κυβέρνηση είπε ότι δεν θα τηρήσει το όριο ελλείμματος 3% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2017. Ρέντσι: Οι χώρες δεν είναι μαθητούδια! (προς την Μέρκελ πήγαινε...)

Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε προς τους δημοσιογράφους ότι “Σέβομαι την απόφαση μιας ελεύθερης και φιλικής χώρας όπως η Γαλλία” αφού συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι “Κανείς δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σε άλλες χώρες όπως συμπεριφέρονται σε μαθητούδια. Είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βάλ” (αντίστοιχα, πρόεδρος και πρωθυπουργός της Γαλλίας). – το μήνυμα ήταν σαφές και απευθύνονταν στην γερμανική ηγεσία…

Σημειώνουμε σχετικά ότι βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού της Γαλλίας, το έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2015 στο 4,3% του ΑΕΠ, για να περιοριστεί το 2016 σε 3,8% και σε 2,8% το 2017. Η Γαλλία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς βλέπει την οικονομία της να φλερτάρει με την ύφεση και θέλουν μέσα από την διαχείριση των δαπανών (που επηρεάζει όμως το δημοσιονομικό έλλειμμα δυσμενώς) να τονώσουν την οικονομία τους.

Ο ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα είναι ελεύθερη να παραβιάσει το όριο του ελλείμματος στο 3% . “Θα σεβαστούμε το όριο του 3% που μόνοι μας έχουμε δώσει στους εαυτούς μας” ανάφερε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι “Φυσικά η κατάσταση στην Ιταλία είναι διαφορετική (της Γαλλίας)”.

Η είδηση αυτή είναι σημαντική διότι δείχνει ότι πλέον στην Ευρώπη, αρχίζει να διαμορφώνεται και μάλιστα από χώρες με σημαντικό ειδικό βάρος όπως η Γαλλία και η Ιταλία, μία γραμμή ουσιαστικής αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας, λιτότητας, λιτότητας που επιθυμούν οι Γερμανοί και την επέβαλαν ως τώρα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα

 

Related posts