Ρωσία-Κίνα: Όχι συναλλαγές σε δολάριο αλλά σε εθνικά νομίσματα: H Ρωσία και Κίνα σχεδιάζουν συναλλαγές σε ρούβλι και γιουάν αντί δολαρίου. Κάτι τέτοιο θα περιορίσει την επιρροή του δολαρίου και μπορεί να οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στη Σύνοδο Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού, είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο η χώρα του και η Κίνα να περάσουν στις συναλλαγές σε ρούβλια και γιουάν, κάτι που θα επέφερε την μείωση της επίδρασης του δολαρίου, ιδιαίτερα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Και πρακτικά, μετά την δήλωση του Πούτιν, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, Sberbank, άρχισε εντός του Νοεμβρίου τη χρηματοδότηση έναντι ενέγγυων πιστώσεων σε κινεζικά γιουάν, πραγματοποιώντας τις πρώτες συναλλαγές με μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες. Άλλωστε πολλές μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις, εργάζονται έντονα με το κινεζικό νόμισμα (γιουάν).
Είναι ενδεικτικό ότι ο όγκος των συναλλαγών σε γιουάν μεταξύ Ρώσων και Κινέζων συμβαλλόμενων μέσω του παραρτήματος Άπω Ανατολής στην άλλη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας, την VTB, αυξήθηκε από τις αρχές του έτους, περισσότερο από 70%.
Ρώσοι οικονομικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, είναι επωφελής και για τις δυο χώρες (Ρωσία και Κίνα) και θετική από απόψεως συνεργασίας στα πλαίσια της BRICS. Τονίζουν ότι αυτό αυξάνει τη διαφοροποίηση των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται από τις δυο χώρες στις συναλλαγές, γεγονός που στις συνθήκες των έντονων αναταράξεων στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη στοιχείο στην επίτευξη της διαφοροποίησης.
Αυτή δε η κίνηση είναι πολύ σημαντικότερη για την Ρωσία λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι δυτικές χώρες στην Ρωσία λόγω του θέματος της Ουκρανίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η υιοθέτηση των συναλλαγών σε ρούβλια και γιουάν έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, μπορεί μακροπρόθεσμα να επιδράσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας.
Έχει άλλωστε παρατηρηθεί ότι πολλές από τις χώρες που δυναμώνουν οικονομικά, αρχίζουν και στρέφονται για τις διεθνείς συναλλαγές τους σταδιακά σε άλλα νομίσμα, μειώνοντας την επιρροή του δολαρίου.
Μακροπρόθεσμα, εφόσον συνεχιστεί η τάση διενέργειας διεθνών συναλλαγών σε άλλα νομίσματα πλην δολαρίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης διεθνώς για δολάρια που τώρα δεσμεύονται εκτός ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο και συναλλαγές, με συνέπεια να οδηγήσει σε εκτόπιση σημαντικού όγκου δολαρίων πίσω στην επικράτεια των ΗΠΑ, που με την σειρά του, εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικάνικη οικονομία.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
✎ Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο