4 Μαΐου 2024

Ν. Δένδιας: τι λέει ο υπουργός σχετικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Ν. Δένδιας: τι λέει ο υπουργός σχετικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  κ. Νίκος Δένδιας έδωσε συνέντευξη σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και ανέφερε ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια είναι μια καθαρά κυβερνητική απόφαση. ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Σημείωσε ότι: «Φτιάξαμε ένα σαφές σχέδιο πάνω σε αυτό διαπραγματευτήκαμε με το τραπεζικό σύστημα, με τους κοινωνικούς εταίρους, με την τρόικα που δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Υπήρξε ενδοκυβερνητικός διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών που και εκεί υπάρχουν κάποιες μικρές συζητήσεις για κάποιες διατυπώσεις, ελπίζω να λυθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες, έχουν ζητηθεί σωρεία στατιστικών από την τρόικα, επαληθεύσεων, διασταυρώσεων κλπ. και είχε τεθεί και ο όρος από το τραπεζικό σύστημα να μην προχωρήσουμε μέχρι να τελειώσουν τα stress test. Νομίζω ότι τα πράγματα ωριμάζουν για να μπορέσουμε να κινηθούμε…. Εγώ είμαι έτοιμος και αύριο το πρωί να καταθέσω τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όμως, υπάρχουν δύο παράμετροι. Δηλαδή, ο τελικός λόγος του υπουργείου Οικονομικών και ο τελικός λόγος της τρόικας, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πιστεύω όμως ότι είμαστε σε απολύτως τελική φάση…».

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους ο υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχουν διάφορες ποσοστώσεις μέσα στο νομοθέτημα» και σχετικά με τον όγκο των επιχειρήσεων που αφορά το νομοθέτημα σημείωσε: «Προσεγγίζουμε τις 200.000 επιχειρήσεις, με τα νέα όρια που βάλαμε… Ξεκινήσαμε από μια σεμνότερη προσπάθεια όταν έγινε η εισήγηση στον πρωθυπουργό τον Αύγουστο, για κάτι πάνω από 100.000 επιχειρήσεις, αλλά στην πορεία είδαμε ότι έχουμε τα περιθώρια να διευρύνουμε τον κύκλο. Κι αυτή τη στιγμή έχουμε υπερβεί τις 160.000 επιχειρήσεις και θα φτάσουμε ίσως τις 170.000 επιχειρήσεις. Στην αρχική μέτρηση των 100.000 το άνοιγμα των επιχειρήσεων ήταν στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα έχουμε περάσει περίπου τα 13 δισ. ευρώ».

Σχετικά με τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, όπως ανέφερε ο υπουργός, δεν θα υπάρχει κατώφλι και συμπλήρωσε ότι δεν μιλάμε για ενήμερα χρέη. «Δηλαδή μιλάμε για περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει καθυστέρηση καταβολής τουλάχιστον 90 ημερών και βεβαίως, αυτή έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενο χρόνο, δεν έχει παρατηρηθεί αμέσως τώρα».

Διεύκρινισε επίσης ο υπουργός ότι η ρύθμιση δεν αφορά όσους επιχειρηματίες έχουν προσωπική περιουσία και ότι δεν γίνεται να υπάρχουν 15 διαφορετικά συστήματα. «Άρα, όσον αφορά το θέμα με τον νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να το δούμε. Ρύθμιση σημαίνει υπαγωγή σε ένα νέο καθεστώς. Δεν σημαίνει επιλογή 15 καθεστώτων. Όποιος έχει την προστασία του νόμου Κατσέλη μπορεί να την κρατήσει άμα θέλει, αλλά όποιος θέλει να υπαχθεί σε αυτό τον νόμο, νομίζω ότι πρέπει να υπαχθεί σε αυτόν και να μην έχει κάτι άλλο το οποίο να χρησιμοποιεί συγχρόνως. Μπορούν, να πω την αδόκιμη έκφραση, να απενταχθούν. Είναι στη διακριτική τους ευχέρεια τι νομίζουν ότι τους βοηθάει περισσότερο και τι νομίζουν ότι τους συμφέρει».

Τέλος κατέληξε ότι ναι μεν δεν έχουν λυθεί ακόμη όλα τα ζητήματα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, ούτε μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ότι μέχρι αύριο ίσως λυθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο υπάρχουν τα εξής σημεία:

Στο σχέδιο προβλέπεται οτι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις-ελαφρύνσεις ή διακανονισμό χρεών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, μπορούν να υπαχθούν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2013 είχαν κύκλο εργασιών μέχρι 2,5εκατ. ευρω.

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο, το συνολικό ποσό που μπορεί να μπει σε ρύθμιση δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% των οφειλών προς τις τράπεζες. Επιπλέον τα πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση αν έχουν καθυστερήσει την δόση προς την τράπεζα για τουλάχιστον 90 ημέρες.

 

>>>>***<<<<

Δείτε ακόμη…

Related posts