1 Ιουλίου 2024

Ρύθμιση σε 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων για την εφορία

Ρύθμιση σε 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων για την εφορία

Ρύθμιση σε 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων για την εφορία: Αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προτίθεται να ζητήσει την αύξηση των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων από τις 12 σε τουλάχιστον 48.Ρύθμιση σε 48 δόσεις των ληξιπρόθεσμων για την εφορία

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η αύξηση των δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία θα διευκόλυνε έναν μεγάλο αριθμό φορολογούμενων να υπαχθεί σε αυτήν για την τμηματική εξόφληση των υποχρεώσεων του.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι υπό το βάρος των απογοητευτικών στοιχείων για την κλιμακούμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων, η τρόικα δεν μπορεί παρά να βάλει νερό στο κρασί της. Η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τους “άσσους” του πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιτυχούς ολοκλήρωσης των ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας που να ικανοποιεί αφενός τους δανειστές και να καλύπτει αφετέρου τις ανάγκες της ελληνικής πλευράς.

Η κυβένρηση σχεδιάζει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε το συντομότερο δυνατό, οι φορολογούμενοι – με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους – να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους φόρους τους σε τουλάχιστον 48 μηνιαίες δόσεις.

“Πρέπει να κάνουμε κάτι για να πάρει ο κόσμος ανάσα, τώρα”, σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το μήνυμα της κάλπης προς την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναδεικνύουν τον απόλυτο εφιάλτη των φορολογουμένων.

Η σημερινή ρύθμιση των 12 δόσεων κρίνεται ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ’ αυτήν.

Στο τέλος Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014 δε, είχαν ήδη στο τέλος Απριλίου διογκωθεί στα 4,323 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο βαθμό που θα υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε αυτήν.

πηγή sknews.gr

Related posts