3 Μαΐου 2024

ΣΕΒ: Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική…

ΣΕΒ: Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική…

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στο τελευταίο εβδομαδιαίο του Δελτίο για την ελληνική οικονομία και επιχειρήσεις, αναφέρει συνοπτικά τα ακόλουθα:

Στο παρόν δελτίο δημοσιεύουμε αυτούσια τα κείμενα των τεσσάρων ομιλητών στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ (29/5/2018). Σε όλες τις τοποθετήσεις φαίνεται να επικρατεί μία όψιμη μετριοπάθεια, που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για εθνική συνεννόηση, οικονομική ευημερία και αποφυγή κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, οι δυνάμεις του λαϊκισμού απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας. Για τον ΣΕΒ, μία διαφαινόμενη σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, παρά την επιθετική ρητορική των κομμάτων, είναι πηγή ενθάρρυνσης των προσπαθειών μας να συνεχίσουμε να προάγουμε τις ιδέες και τις πολιτικές εκείνες που στηρίζουν την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία και οδηγούν σε υψηλότερη ανάπτυξη και απασχόληση προς το συμφέρον όλων μας.

Με κύριο μήνυμα, λοιπόν, η Ελλάδα να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική, όπου κάθε πολίτης του κόσμου να θέλει να επισκεφθεί, να εργαστεί, να επενδύσει και να ζήσει εκεί, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως, μεταξύ άλλων, οι διεθνείς πολιτικοοικονομικές αλλαγές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, καθώς και οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά στη δημοσιονομική και διαθρωτική προσαρμογή, η οικονομία ακόμη μαστίζεται από την υπερφορολόγηση, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την υψηλή ανεργία, την αποεπένδυση, την αρνητική αποταμίευση, το υψηλό επίπεδο κόκκινων δανείων, τη μετανάστευση, κλπ..
Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τις μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές. Πάνω από όλα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία, επιτρέποντας ενδεχομένως ακόμη και τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε ο ανταγωνισμός και η αξιολόγηση να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών με στόχο να καλυφθεί το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος, και η χώρα μας να μην εγκλωβιστεί στην κατηγορία των οικονομιών χαμηλής εξειδίκευσης, παραγωγικότητας και μισθών. Στην επόμενη διετία, ο ΣΕΒ σχεδιάζει τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες: Πρώτον, την δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου, με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των τραπεζών, των επενδυτικών ταμείων και των επιχειρήσεων, και με στόχο την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων, αξιοποιώντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου Επενδυτικού Συνεδρίου του ΣΕΒ. Δεύτερον, τη δημιουργία ενός κόμβου καινοτομίας, ενός Start-up Greece για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τρίτον, την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου για εργαζόμενους που δεν καλύπτονται διαφορετικά, στο πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Τέλος, ο κ. Φέσσας ανέδειξε τη σημασία της εθνικής συνεννόησης και της αποφυγής οξείας πολιτικής πόλωσης ώστε να αποφευχθεί το «να φτάσουμε στην πηγή και να μην πιούμε νερό».

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου μέσα σε ένα καλό οικονομικό κλίμα, με την οικονομία να ανακάμπτει, όλους τους δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας να βελτιώνονται σταθερά και τη δημοσιονομική εξυγίανση να δημιουργεί βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών.

Διαβάστε ΕΔΩ το Εβδομαδιαίο Δελτίο για την Ελληνική οικονομία – Οικονομία & Επιχειρήσεις: Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική…

Related posts