23 Απριλίου 2024

Σε συναγερμό οι τράπεζες: στα €70 δισ. τα “κόκκινα” δάνεια

Σε συναγερμό οι τράπεζες: στα €70 δισ. τα “κόκκινα” δάνεια

Σε συναγερμό οι τράπεζες: στα €70 δισ. τα “κόκκινα” δάνεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει το υψηλότατο επίπεδο των €70 δισ..Σε συναγερμό οι τράπεζες: στα €70 δισ. τα "κόκκινα" δάνεια

Εννοείτε ότι καθώς η κατάσταση χειροτέρευσε, αυξήθηκαν τα “κόκκινα” δάνεια και ως ποσοστό ως προς το σύνολο, από 24,5% στο τέλος του 2012 σε 31,9% στο τέλος του 2013, υπερβαίνοντας σε μέγεθος τα €70 δισ..

Αναλυτικότερα, πρωταθλητής στις καθυστερήσεις είναι:

• Τα καταναλωτικά με 47,3% έναντι 38,8% ένα χρόνο πριν. Αν και είναι μικρού μεγέθους δάνεια, ωστόσο είναι μακράν τα ακριβότερα και συνεπώς, είναι λογικό όσοι έχουν πάρει τέτοιου είδους δάνεια, να δυσκολεύονται πολύ στην εξυπηρέτησή τους. Και ακολουθούν…

• Τα επιχειρηματικά με 31,8% έναντι 23,4% ένα χρόνο πριν. Και εδώ, η κατάσταση των προβληματικών επαγγελματικών / επιχειρηματικών δανείων αντανακλά τις δυσκολότατες συνθήκες που συναντά κανείς στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας την δυνατότητα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, κανονικής εξυπηρέτησης των δανείων που έχουν λάβει.

• Τα στεγαστικά με 26,1% έναντι 21,4% πριν ένα χρόνο. Δεν είναι καθόλου λίγο, ένα στα τέσσερα στεγαστικά να είναι μη εξυπηρετήσιμο.

Παρατηρεί κανείς ότι σε όλες τις κατηγορίες δανείων, τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ 2013 και 2012. Εμείς αναρωτιώμαστε, πως αυτή η κατάσταση που είναι γεγονός και δείχνει μία σημαντική χειροτέρευση της οικονομίας (taxcoach.gr), συνάδει με την γενικότερη αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι φέτος θα επιτευχθεί και επιστροφή στην ανάπτυξη;

Όπως επισημαίνεται σχετικά με τα προβληματικά δάνεια στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν μια αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε αφενός να ελαφρυνθούν οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες που δυσκολεύονται προσωρινά να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, αφετέρου να ανακτηθούν σε μακροπρόθεσμη βάση κεφάλαια των τραπεζών που βρίσκονται δεσμευμένα σε προβληματικά δάνεια.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν έμφαση στην αύξηση της εισπραξιμότητας όπου τουλάχιστον είναι εφικτό, στην αναδιάρθρωση των δανείων τους έως και στην πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου τους σε τυχόν ενδιαφερόμενες (ξένες) εταιρίες.
Σε αυτά τα πλαίσια και σε βάθος χρόνου, βλέπουμε αυξημένες πιθανότητες να πάμε σε κατασχέσεις.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

•  Επιβραδύνουν τα κόκκινα δάνεια αλλά πιθανόν, δεν έχουν κορυφώσει

 

 

Related posts