28 Απριλίου 2024

Σε τέλμα φαίνεται να εισέρχεται η ευρωοικονομία κατά τον ΡΜΙ Σεπτεμβρίου

Σε τέλμα φαίνεται να εισέρχεται η ευρωοικονομία κατά τον ΡΜΙ Σεπτεμβρίου

Σε τέλμα φαίνεται να εισέρχεται η ευρωοικονομία κατά τον ΡΜΙ Σεπτεμβρίου: Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Ευρωζώνης όπως τον υπολογίζει η Markit, έπεσε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό δέκα μηνών, στο 52,0, υποχωρώντας περαιτέρω από το 52,5 του Αυγούστου.Σε τέλμα φαίνεται να εισέρχεται η ευρωοικονομία κατά τον ΡΜΙ Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζουμε ότι οι καταγραφές του δείκτη σε τιμές άνω του 50 δείχνουν επέκταση της οικονομίας και κάτω του 50 συρρίκνωση.

Μία ένδειξη άνω του 50 αλλά σε τιμές κοντινές όπως το 52,0 ουσιαστικά δείχνει τέλμα στην ευρωοικονομία και στην απασχόληση και είναι σαφώς ανησυχητικό σημάδι, ιδίως όταν ο δείκτης εμφανίζει μια σαφή πτωτική τάση.

Η μέση τιμή του συνολικού δείκτη ΡΜΙ της Ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο συνολικά, ήταν 52,8 και ήταν επίσης η χαμηλότερη για το 2014. Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων εργασιών ήταν η πλέον αδύναμη από τον Οκτώβριο του 2013.

Οι τάσεις στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών ήταν επίσης ανησυχητικές κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα ήταν αμετάβλητη από το χαμηλό του Αυγούστου, καθώς οι νέες παραγγελίες έπεσαν για πρώτη φορά σε περίοδο 15 μηνών. Οι βαθμοί αύξησης στην δραστηριότητα υπηρεσιών και νέων εργασιών ήταν και οι δύο καθηλωμένες σε χαμηλά έξι μηνών.

031014-2

Αν δούμε την κατάσταση ανά χώρα, οι ισχυρότερες επεκτάσεις τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν στην Ιρλανδία και Ισπανία, ωστόσο με χαμηλότερους ρυθμούς συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα που κατάφερε να παρουσιάσει μια ελαφρά επιτάχυνση του ρυθμού επέκτασης, καθώς η επίδοση του τομέα υπηρεσιών της υπερκέρασε την περαιτέρω επιβράδυνση της μεταποίησής της.

Οι εντονότερες επιβραδύνσεις παρουσιάστηκαν στην Γαλλία και Ιταλία. Η Γαλλία κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση και στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες. Η έντονη συνολική επιβράδυνση στην Ιταλία οφείλεται στον τομέα υπηρεσιών της καθώς ο τομέας μεταποίησης επεκτάθηκε.

Ειδικότερα για τον τομέα υπηρεσιών, ο σχετικός ΡΜΙ της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε για 14ο συνεχόμενο μήνα σε περιοχή επέκτασης, αν και επιβράδυνε στο 52,4 από 53,1 του Αυγούστου. Η ανάπτυξή του και οι δημιουργία νέων εργασιών, κινήθηκαν σε χαμηλό έξι μηνών.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Ρέντσι: Οι χώρες δεν είναι μαθητούδια! (προς την Μέρκελ πήγαινε…)

Related posts