28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Σημεία ομιλιών Υπουργού κ’ Υφυπουργού Εργασίας στην παρουσίαση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

Σημεία ομιλιών Υπουργού κ’ Υφυπουργού Εργασίας στην παρουσίαση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εργασίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από την κρίση, προστατεύοντας τους πλέον αδύναμους. Έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα και ξεκινάμε μία νέα περίοδο, όπου μπορούμε συνολικά ως κοινωνία να δρέψουμε τους καρπούς της μεγάλης προσπάθειας που κάναμε», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από τη στιγμή που αναλάβαμε και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε η Υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις σημαντικές και αναγκαίες για την ελληνική κοινωνία και για το κοινωνικό κράτος, οι οποίες εξέλειπαν παραδοσιακά από αυτόν τον τόπο».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι την περίοδο 2010-2014 συντελέστηκε «μία αντιμεταρρύθμιση η οποία ξήλωσε βασικές προδιαγραφές προστασίας της εργασίας, υπό την αντίληψη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δανειστών ότι μία περισσότερο ευέλικτη και λιγότερο προστατευτική αγορά εργασίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανεργία». Τα αποτελέσματα όμως ήταν συντριπτικά και η ανεργία εκτινάχτηκε στο 27,9%, πρόσθεσε.

«Η δική μας αντίληψη βρίσκεται στην αντίπερα όχθη αυτού του σχεδίου της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης. Το δικό μας σχέδιο λέει ότι η προστασία της εργασίας, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους συνιστούν παράγοντες ανάπτυξης, συνιστούν τις προϋποθέσεις για να επανέλθει η ανάπτυξη στον τόπο και δεν συνιστούν εμπόδια σε αυτήν», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επανέφερε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έχει ήδη επεκτείνει 7 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν περίπου 190.000 εργαζόμενους. Επίσης, επιτάχυνε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού ώστε να προχωρήσει τον Ιανουάριο του 2019 στην αύξησή του και να καταργήσει τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι για πρώτη φορά τέθηκαν κανόνες για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, για την τήρηση των ωραρίων εργασίας, για τη δήλωση και την πληρωμή των υπερωριών, για την εξόφληση πρώτα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πτωχεύουν. Παράλληλα, σημείωσε, ενισχύθηκε το Σ.ΕΠ.Ε. και οι έλεγχοι για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία η οποία έχει μειωθεί 7 μονάδες στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας.

Αναφερόμενη στον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να ενισχύσουμε κατά το δυνατόν τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας, ώστε τα προγράμματα που εκπονούμε να είναι περισσότερο στοχευμένα και να έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα, για να έχουμε και μεγαλύτερο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στη μείωση της ανεργίας. Για την επιτυχημένη και αποτελεσματική υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού απαιτούνται εργαλεία. Σήμερα διαθέτουμε την ετήσια έκθεση του Μηχανισμού, ο οποίος στηρίζεται σε ένα πολυεργαλείο ανάλυσης και συσχέτισης δεδομένων, αλλά και πρόβλεψης μεγεθών της αγοράς εργασίας».

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στον Μηχανισμό τόνισε πως «το γεγονός ότι πλέον η δημόσια διοίκηση έχει στα χέρια της αυτό το εργαλείο αποτελεί μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση», ένα εργαλείο που επιτρέπει τη δημόσια, ανοιχτή και κοινή πρόσβαση στα στοιχεία, δείχνοντας έτσι «μια διαφορετική αντίληψη για το πώς διαχειριζόμαστε τα δημόσια δεδομένα, για το πώς η επιστημονική γνώση πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους, μια γνώση πάνω στην οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Μηχανισμού αποτελεί και η επερχόμενη περιφερειακή του δομή, επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος, καθώς «θα ήταν τεράστιο λάθος να υποθέσει κάποιος ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας χωρίς δημοκρατικό διάλογο, υποτιμώντας τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε Περιφέρεια με βάση τις ανάγκες, το οικονομικό της μοντέλο αλλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα που πρέπει να λύσει».

Στη δική μας λογική «η ίδια η δημοκρατία είναι παραγωγική δύναμη», δήλωσε, ενώ τόνισε πως για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών χρειάζεται εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών αλλά και όλων των κοινωνικών εταίρων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο επιστημονικό στοιχείο που κατατίθεται στην έκθεση του Μηχανισμού, και αποδεικνύει ότι «οι επιχειρήσεις, οι τομείς και οι κλάδοι που επενδύουν στην καινοτομία και στην υψηλή εξειδίκευση, έχουν την τάση να δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες», λογική η οποία αποτελεί οδηγό στην σχεδίαση των τελευταίων προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας που ανακοινώθηκαν προ ημερών, με χρονικό ορίζοντα το Α’ τρίμηνο του 2019.

«Επιλέξαμε να εστιάσουμε στα προγράμματα που στοχεύουν σε νέους επιστήμονες, σε ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση, όχι γιατί θεωρούμε πως ένας νέος άνεργος επιστήμονας πρέπει να έχει προτεραιότητα απέναντι σε άλλες κατηγορίες ανέργων, αλλά γιατί μακροπρόθεσμα η σύζευξη των νέων επιστημόνων με την παραγωγή λειτουργεί ως καταλύτης για την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε μέσα στη κρίση, και με την φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, ήταν και η μακροχρόνια παγίδευση της παραγωγής σε ένα μοντέλο χαμηλής εξειδίκευσης».

Related posts