14 Αυγούστου 2024

Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στον Σεραφείμ Κοτρώτσο

Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στον Σεραφείμ Κοτρώτσο

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ Τ/Σ «ΕΡΤ1»  ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟ

Για την οικονομία

Στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα καταθέσαμε το δικό μας σχέδιο για μια αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, το οποίο περιλαμβάνει μείωση φόρων, αλλά και ένα λιτό και αποτελεσματικό κράτος. Προτάξαμε, όπως κάνουμε με όλους τους συνομιλητές μας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Γιατί μόνο με μεταρρυθμίσεις και μόνο με ένα συνεκτικό σχέδιο, που προβάλλει την ιδιοκτησία του προγράμματος, την οποία έχουμε οι Έλληνες, θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα. Και σε αυτή τη συνάντηση είπαμε ότι στις μεταρρυθμίσεις που προτάσσουμε κορυφαία θέση έχει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συνδυάζει μια σειρά από τομές, οι οποίες δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο που εκτείνεται σε βάθος τετραετίας. Έχουμε από πολύ καιρό πει ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2019 και το 2020. Είμαστε υποχρεωμένοι -για να είμαστε συνεπείς και σοβαροί- στον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε για το 2020, να μείνουμε πιστοί στην τήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του Α.Ε.Π.. Εφόσον πετύχουμε τον στόχο το 2019 -που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα τον επιτύχουμε- και προχωρώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης, θα μπορέσουμε μέσα στο 2020 να θέσουμε στους εταίρους και δανειστές την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά το επιτελικό κράτος, δηλαδή πώς δουλεύουν η δημόσια διοίκηση και τα κυβερνητικά όργανα. Και το δεύτερο, θα είναι το φορολογικό. Η μείωση των φόρων θα εκτείνεται σε βάθος τετραετίας. Οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αντισταθμίζονται από τις μειώσεις δαπανών. Και έχουμε δει αρκετές περιοχές μειώσεων δαπανών, όπως είναι οι επισκοπήσεις δαπανών, τα spending reviews στα Υπουργεία, όπως είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κ.α..

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και οι εκθέσεις των δανειστών, που προηγήθηκαν των εκλογών, επεσήμαναν ότι θα υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό για το 2019. Άρα η καλύτερη ένδειξη αξιοπιστίας, είναι να πετύχουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019. Κάνοντας αυτό πράξη, θα δείξουμε σε όλους ότι μιλάμε για μεταρρυθμίσεις που φέρνουν υψηλότερη ανάπτυξη και μέσω αυτής επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Έτσι θα ενισχύσουμε τη θέση μας στη διαπραγμάτευση μαζί τους. Από αυτό και μόνο, θα προσθέσουμε βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια. Γιατί θα δείξουμε ότι υπάρχει περιθώριο με μια άλλη πολιτική, που εμπνέει εμπιστοσύνη, φέρνει επενδύσεις και δουλειές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 έκλεισε με έναν απογοητευτικό ρυθμό ανάπτυξης, 1,3%. Θα δουν οι Έλληνες και οι αγορές ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα είναι πολύ καλύτερο. Γιατί θα είναι καλύτερο; Πρώτον γιατί η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται. Και αυτό δεν το λέμε εμείς ως νέα Κυβέρνηση, αλλά το δείχνουν οι δείκτες: Από τη μια η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα και από την άλλη, η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου που έχει φτάσει σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.

Δουλεύουμε πάνω στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει το εξής χαρακτηριστικό: Είναι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ένα ενιαίο κείμενο, το οποίο από μόνο του είναι μεταρρυθμιστική τομή, γιατί ενσωματώνει όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία έξι χρόνια. Να ξέρει ο πολίτης, να ξέρει ο επιχειρηματίας, να ξέρει κάθε συναλλασσόμενος τι τον περιμένει από φορολογικής πλευράς. Μιλάμε για ένα ενιαίο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει η σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών. Γιατί, αυτά τα περίπου 6 δισεκατομμύρια, που κοστίζει το πακέτο μείωσης φόρων, εκτείνεται σε βάθος της τετραετίας.

Τα φυσικά πρόσωπα θα αισθανθούν ελάφρυνση από τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, που θα μειωθεί στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που είναι σήμερα. Αυτό θα συμπαρασύρει όλη την κλίμακα, η οποία θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που υπάρχει μέχρι σήμερα. Και αυτό θα αφορά τους πάντες. Και τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους. Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ σήμερα πληρώνει 2.200 ευρώ φόρο. Με τη δική μας πρόταση θα πληρώνει 900 ευρώ φόρο. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα κίνητρο για να δηλωθούν πραγματικά μεγαλύτερα εισοδήματα.

Προβλέπουμε επίσης σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ο ΕΝΦΙΑ έχουμε πει ότι θα μειωθεί σε δύο δόσεις. Η μείωση που προβλέπουμε για το 2020 θα είναι 20% και η επόμενη μείωση θα είναι 10%. Θα υπάρξει επίσης εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες, ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα απότομα σκαμπανεβάσματα. Η εισφορά αλληλεγγύης θα αρχίσει να μειώνεται από το 2020, με σταδιακή εξαφάνισή της στο τέλος της περιόδου.

Για τα Εθνικά ζητήματα
Η Ελλάδα πάντα στηρίζει τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό θα επαναβεβαιωθεί και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 29 του μηνός.
Κάναμε τα πάντα όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση για να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Κάναμε τα πάντα για να μην κυρωθεί. Δυστυχώς, η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στην κύρωσή της. Ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτές οι συμφωνίες, οι οποίες δεσμεύουν τη χώρα, να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, επομένως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί, είναι να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, ξεκινώντας -όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό- μια καμπάνια σε όλο τον κόσμο, ώστε η πραγματική Μακεδονία, η Μακεδονία μας να έχει την αναγνώριση που χρειάζεται σε όλο τον κόσμο. Να καταλαβαίνει κανείς ότι όταν καταναλώνει τα προϊόντα που προέρχονται από τη Δυτική, την Κεντρική ή την Ανατολική Μακεδονία, ότι μιλάμε για προϊόντα που έρχονται από την Ελλάδα μας. Και να ξέρουμε ότι αυτό είναι και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Επίσης, θέλουμε να θωρακίσουμε, πέραν των ονομασιών προέλευσης που αφορούν κυρίως τον γεωργικό τομέα, και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ονομασία «Μακεδονικό» ή «Μακεδονική» στα προϊόντα τους. Ένα άλλο βασικό σημείο, όμως, είναι να διασφαλίσουμε σε επίπεδο Ε.Ε., ότι τα συμφέροντα της χώρας μας θα ικανοποιηθούν όταν θα ανοίγουν ή θα κλείνουν κεφάλαια διαπραγμάτευσης της γειτονικής χώρας με την Ε.Ε..

Και γι’ αυτό θα είμαστε εκεί πάντα και δεν θα απεμπολήσουμε ποτέ το δικαίωμα του βέτο. Ταυτόχρονα, θα αναδείξουμε και άλλες πτυχές, όπως είναι οι πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές. Και γι΄ αυτό, είχαμε προγραμματίσει διάφορα γεγονότα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως το θέμα των δρόμων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για την Ε.Ρ.Τ.
Εμείς έχουμε έναν σκοπό: Η Δημόσια Τηλεόραση να είναι ανεξάρτητη, ποιοτική και να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στους Έλληνες αυτό που δεν μπορούν να προσφέρουν άλλα κανάλια. Τα περισσότερα έσοδα της Ε.Ρ.Τ. προέρχονται από το τέλος που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Πρέπει να σεβόμαστε απόλυτα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και αυτό θα κάνουμε. Θα προσπαθήσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τη Διοίκηση και με τους εργαζόμενους, να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της Δημόσιας Τηλεόρασης. Το σχέδιο για την Ε.Ρ.Τ. πρέπει να είναι βιώσιμο.

Η Ε.Ρ.Τ., λοιπόν, και οι εργαζόμενοί της δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τους θέλουμε αρωγούς, τους θέλουμε πρεσβευτές σε μια προσπάθεια αναγέννησης της Δημόσιας Τηλεόρασης. Η ανεξαρτησία είναι αυτή που θα δείξει τον δρόμο. Η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. είναι αυτή, η οποία θα επιλέξει τα κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει. Δεν θα είναι ο πολιτικός Προϊστάμενος, ο οποίος θα πει τι πρέπει να κάνει η Ε.Ρ.Τ.. Εμείς θα δώσουμε ανεξαρτησία στη Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. για να κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο και θα κριθεί από τα αποτέλεσμα.

Related posts