Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του ΥΠΕΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Ε. Παπαδόπουλο:
· Διαψεύστηκαν όσοι θεωρούσαν πως θα μπλόκαραν τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος
· Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν τη χώρα μας να παραμένει επί μακρόν υπό τα δεσμά των μνημονίων
· Όλα δείχνουν πως το 2017 θα είναι έτος-τομή για την ανάπτυξη, ενώ, ταυτόχρονα, θα αρχίσει να το αισθάνεται και ο κόσμος
· Είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση
· η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε πρόσθετη δυνατότητα για να βοηθήσει οικονομικά τους ΟΤΑ
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Εντέλει, μήπως ήταν λάθος από πλευράς timing το επίδομα στους συνταξιούχους; Με την έννοια ότι εδώ και τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το επίδομα και όχι για την αξιολόγηση…
Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Αποδείχθηκε πως ορθώς η κυβέρνηση προέβη στο συγκεκριμένο χρόνο στη συγκεκριμένη παροχή προς τους συνταξιούχους, γεγονός που λειτούργησε θετικά στην αγορά, και κυρίως στους ίδιους. Επίσης, διαψεύστηκαν όσοι θεωρούσαν πως με τη συγκεκριμένη κίνηση θα μπλόκαραν τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος. Εκείνο, όμως, που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η κυβέρνηση αφενός κέρδισε μια μάχη αξιοπρέπειας έναντι των δανειστών, αφετέρου έδωσε ένα δείγμα γραφής πράττοντας αυτό που επέβαλε η κοινωνική της ευαισθησία και υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που επέδειξαν ένα πλεόνασμα θυσιών τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί, όμως, να περάσει απαρατήρητη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πραγματικά είναι αξιοθρήνητη στο συγκεκριμένο ζήτημα, ταυτιζόμενη για άλλη μία φορά με τη γραμμή Σόιμπλε.
Πότε βλέπετε να κλείνει η αξιολόγηση και πάνω σε ποιο πλαίσιο;
Το μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων έχει συμφωνηθεί και η όποια καθυστέρηση μπορεί να αναζητηθεί σε λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν τη χώρα μας να παραμένει επί μακρόν υπό τα δεσμά των μνημονίων. Το επιζητούν κυρίως για λόγους παραδειγματισμού προς τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς. Εκτιμώ πως τελικώς η αξιολόγηση θα κλείσει, χωρίς βέβαια νέα μέτρα, ανοίγοντας το δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση και την επίτευξη, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Όσο πιο γρήγορα τόσο καλυτέρα για εμάς.
Είναι στη σκέψη σας να ζητήσετε αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – 180 – για τη δεύτερη αξιολόγηση;
Κάθε πολιτική δύναμη αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία και πράττει αναλόγως. Εφόσον η αξιολόγηση κλείσει, θα είναι θετικό, είτε ψηφισθεί από τη σημερινή πλειοψηφία είτε από περισσότερες πολιτικές δυνάμεις.
Υπάρχει στο τραπέζι για εσάς θέμα δημοψηφίσματος, όπως άκουσα να λέει ο κ. Βενιζέλος;
Όχι, δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη.
Μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ;
Το ΔΝΤ, όπως γνωρίζετε, δεν συμμετέχει στο σημερινό πρόγραμμα παρά μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. Θα ήταν καλύτερα αν αποχωρούσε εντελώς. Άλλωστε, η παρουσία του εξυπηρετεί κυρίως τα σχέδια Σόιμπλε για την Ευρώπη. Είναι το όχημα που αξιοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για να προωθεί τις επιλογές του σήμερα για την Ελλάδα, αύριο για την Ιταλία ή τη Γαλλία. Ο κ. Σόιμπλε ποτέ δεν έκρυψε τις απόψεις για μια πιο μικρή και ελεγχόμενη Ευρώπη.
Είναι λύση οι εκλογές, αν οι εταίροι επιμείνουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων;
Οι εκλογές σήμερα θα ανέκοπταν τη θετική δυναμική που πάει να προσλάβει η ελληνική οικονομία, ενώ θα ανακύκλωναν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Άλλωστε, δεν υφίσταται ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Άρα, οι εκλογές μόνον ως αποτέλεσμα ενός απόλυτου αδιεξόδου μπορούν να προκύψουν, που δεν φαίνεται όμως πιθανό.
Έχετε πει και παλαιότερα, πως, αν κάτι σας ανησυχεί, είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία. Βλέπετε να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο το 2017;
Αν δεν υπάρξουν ανατροπές, όλα δείχνουν πως το 2017 θα είναι έτος-τομή για την ανάπτυξη, ενώ, ταυτόχρονα, θα αρχίσει να το αισθάνεται και ο κόσμος. Αυτό σημαίνει περεταίρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, νέες δουλειές, λιγότερα βάρη για τους περισσότερους. Δεν το λέμε μόνο εμείς, είναι κάτι που το εκτιμούν πλέον οι περισσότεροι αναλυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.
Κύριε υπουργέ, με ποιον εκλογικό νόμο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019;
Στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναγκαίας μεταρρύθμισης του «Καλλικράτης» πρέπει να δούμε και το θέμα του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι ώριμο πλέον να υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τοπικές δυνάμεις, να δώσουμε μια νέα ώθηση, να ενθαρρύνουμε μια νέα δημοκρατική κουλτούρα συνεργασιών και συγκλίσεων. Όλα αυτά, βέβαια, θα τα συζητήσουμε πρώτα απ´ όλα με τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.
Οι οικονομικές υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα διαρκές θέμα συζήτησης. Πώς αποτιμάτε τη συμβολή σας στη στήριξή τους;
Υπάρχουν οι θεσμοθετημένοι πόροι για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, όπως είπα, μιλώντας πρόσφατα στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, σκοπός μας είναι να σταματήσει από φέτος η πορεία μείωσης αυτών των πόρων, γιατί πράγματι οι ΟΤΑ έχασαν σημαντικό μερίδιο εσόδων από το 2010 και μετά. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε πρόσθετη δυνατότητα για να βοηθήσει οικονομικά τους ΟΤΑ. Αυτή την περίοδο υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Έχουν δεσμευτεί 326 εκατ. ευρώ γι’ αυτό τον σκοπό. Οι ενισχύσεις δίνονται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών. Είναι μια ουσιαστική στήριξη των ΟΤΑ, αλλά με θετικά αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία, καθώς τα χρέη που καλύπτονται είναι προς τον ιδιωτικό τομέα.
Αν και η ροή εξαρτάται από τους ίδιους τους δήμους, μέχρι τώρα έχουν αποδοθεί περίπου 60 εκατ. ευρώ και φροντίζουμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα το ταχύτερο δυνατό. Αναλόγως, προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε γρήγορα και αιτήματα κάλυψης δαπανών για εργασίες αποκατάστασης ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλες καταστροφές. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δίνονται και άλλους είδους ενισχύσεις για εξειδικευμένες δράσεις. Το θέμα είναι μεγάλο. Να προσθέσω μόνο ότι με συγκεκριμένες διατάξεις δίνουμε πραγματική βοήθεια σε μικρούς δήμους και για την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.