4 Μαΐου 2024

Σοκ στο ΑΕΠ του α΄ τριμήνου των ΗΠΑ

Σοκ στο ΑΕΠ του α΄ τριμήνου των ΗΠΑ

Σοκ στο ΑΕΠ του α΄ τριμήνου των ΗΠΑ: η τελική μέτρηση ‘έγραψε’ μείωση κατά 2,9%, η χειρότερη επίδοση από το 2009, σημαντικά χειρότερα των εκτιμήσεων.Σοκ στο ΑΕΠ του α΄ τριμήνου των ΗΠΑ

 

Τον Ιανουάριο του 2014, το ΑΕΠ των ΗΠΑ του α΄ τριμήνου, αναμένονταν να αυξηθεί κατά 2,6%. Να’σου όμως που ήρθε η τελική μέτρηση που έγραψε μείωση στο α΄ τρίμηνο και μάλιστα ισχυρότατη: -2,9%, πολύ χαμηλότερα από το -1,8% που αναμένονταν και πολύ χαμηλότερα από το -1,0% κατά την δεύτερη αναθεώρηση που είχε υπάρξει· είναι προφανώς μια απόλυτη καταστροφή, που παρόμοια έχουν να δουν οι ΗΠΑ από το α΄ τρίμηνο του 2009.

Και ενώ μια κακή επίδοση στο ΑΕΠ αναμένονταν σε κάποιο βαθμό, ωστόσο ο ‘οδηγός’ δεν αναμένονταν: οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, κατέρρευσαν από 3,1% σε μόλις 1,0%, πολύ μακριά από την εκτίμηση για 2,4%, δείχνοντας ότι οι ελπίδες για ανάκαμψη της κατανάλωσης, είναι ‘νεκρές’.

Με αυτήν την επίδοση, ακόμα και εάν στα επόμενα τρίμηνα επιτευχθεί ανάπτυξη της τάξης του 3%, στην καλύτερη περίπτωση το ΑΕΠ για το σύνολο του 2014 θα αυξηθεί μόλις κατά 1,5%!

Καθίσταται σαφές ότι και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει αρκετό χρήμα εντός της αγοράς. Εάν υπήρχε, η επίδοση στην κατανάλωση θα ήταν καλύτερη, επηρεάζοντας θετικά και την εξέλιξη του ΑΕΠ. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να εμπλακεί σε μια νέα ύφεση, πρέπει να ωθήσει χρήμα προς την αγορά, προκειμένου να αναζωογονηθεί η κατανάλωση.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

• Επενδύσεις: Υπερτιμημένη φαίνεται η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά

Related posts