2 Μαΐου 2024

Σπάει ο κατώτατος μισθός;

Σπάει ο κατώτατος μισθός;

Αναφέρθηκε σε μέσα ενημέρωσης ότι τουριστική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας, επιχειρησιακή σύμβαση, που σπάει τον κατώτερο μισθό.

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση τουριστικής επιχείρησης και Ένωση των εργαζομένων της και έχει διάρκεια και ισχύ από την 1η Ιουνίου 2016 έως τις 31 Μαΐου του 2018, ο μισθός για 4 κατηγορίες απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αορίστου χρόνου (υπάλληλοι τμημάτων υποδοχή – receptionist, θυρωροί, σερβιτόροι, καμαριέρες, συντηρητές εγκαταστάσεων κ.ά.) καθορίζεται στα €500 μεικτά και το ημερομίσθιο στα €20 μεικτά · σημειώνουμε ότι τα κατώτατα κατά το νόμο όρια μισθού και ημερομισθίου, είναι αντίστοιχα €586,08 και €26,18.

Οι εν λόγω καθοριζόμενες αμοιβές είναι χαμηλότερες ακόμη και από τα κατώτατα όρια που ισχύουν, με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία και την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου Α38/28-2-2012, για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών όπως έχουν καθοριστεί και είναι στα €510,95 ο μισθός και στα €22,83 το ημερομίσθιο.

Ευεπιχειρείν: αεί βέλτιστον!

Η εν λόγω λοιπόν επιχειρησιακή σύμβαση, δεν ισχύει παρόλο που υποβλήθηκε στο σύστημα. Το ότι υποβλήθηκε στο ΕΡΓΑΝΗ δεν την νομιμοποιεί, καθώς το σύστημα δουλεύει μηχανικά και δεν κάνει έλεγχο των ουσιωδών παραμέτρων, έτσι ώστε να μην την αποδεχτεί.

Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε σύμβαση ορίζει αμοιβές  μικρότερες των ελάχιστων προβλεπόμενων από τον νόμο (ν. 4093/12), δεν ισχύει. Ο Νόμος υπερισχύει κάθε άλλης σύμβασης ως ιεραρχικά στο σύστημα Δικαίου, ανώτερος. Η εταιρία λοιπόν που το δοκίμασε, ας αναμένει και τους σχετικούς ελέγχους από το Υπουργείο Εργασίας.

Related posts