28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο

Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο

Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο: αμετάβλητο έμεινε το ΑΕΠ των 18 χωρών της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο, εικόνα που αντανακλά κυρίως την κάμψη του γερμανικού ΑΕΠ και την στασιμότητα του γαλλικού. Στάσιμη η οικονομία της Ευρωζώνης στο β΄ τρίμηνο

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 χωρών, αυξήθηκε οριακά στο β΄ τρίμηνο, κατά 0,2%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έμεινε αμετάβλητο στο β΄ τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση και ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Στο α΄ τρίμηνο, η οικονομία των 18 χωρών της Ευρωζώνης, είχε αναπτυχθεί οριακά, κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 χωρών, το ΑΕΠ ενισχύθηκε οριακά σε τριμηνιαία βάση, κατά 0,2% και κατά 1,2% σε ετήσια, έναντι 0,3% το α΄ τρίμηνο.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τη μεγαλύτερη κάμψη από τις χώρες της Ευρωζώνης, σημείωσε η Κύπρος που το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 0,3% · στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, την μεγαλύτερη κάμψη κατέγραψε η Ρουμανία με 1%.

Αν και η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωζώνης είδαν το ΑΕΠ τους να ενισχύεται ελαφρώς, με την μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζει η Λετονία (κατά 1%) και η Πορτογαλία (με 0,6%), ωστόσο στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η εικόνα ήταν κακή και βέβαια, ‘βάρυνε’ περισσότερο στο σύνολο. Μάλιστα η κάμψη στη Γερμανία ήταν απροσδόκητη.

Σε επίπεδο πληθωρισμού, τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 0,4% έναντι 0,5% ένα μήνα πριν. Αποπληθωριστικές τάσεις εμφάνισε η Βουλγαρία με – 1,1%, η Ελλάδα με – 0,8% και η Πορτογαλία με – 0,7%, ενώ ο εντονότερος πληθωρισμός παρουσιάστηκε στην Αυστρία με 1,7%, τη Ρουμανία με 1,5% και το Λουξεμβούργο με 1,2%.

Related posts