19 Μαρτίου 2024

Breaking News

Στις 3 Αυγούστου σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων

Στις 3 Αυγούστου σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων

Παρουσία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, παρουσιάστηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «ο Νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων» και πως «η ηλεκτρονική πλατφόρμα αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό κομμάτι του Μηχανισμού, καθώς μέσω αυτής διενεργούνται όλες οι διαδικασίες του Νόμου».

Μιλώντας για την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανέφερε: «Στις 3 Αυγούστου η πλατφόρμα αυτή ανοίγει και κάθε βιώσιμη επιχείρηση που πληροί τα κριτήρια του Νόμου 4469/2017 μπορεί να υποβάλλει αίτηση. Η πλατφόρμα αυτή αυτοματοποιεί όλες τις διαδικασίες του Νόμου, την αίτηση, τους ελέγχους με σκοπό την αποφυγή στρατηγικών κακοπληρωτών, το διορισμό συντονιστή, ο οποίος θα επιτηρεί τις διαδικασίες και θα μεσολαβεί για την εξεύρεση μια συμβιβαστικής λύσης και τέλος τη διαπραγμάτευση μεταξύ των πιστωτών και της επιχείρησης». Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης, ότι «ήδη στην αρχική έκδοση της πλατφόρμας έχει διασυνδεθεί το Υπουργείο Εργασίας», καθώς επίσης ανέφερε ότι «συνεργαζόμαστε με λοιπούς δημόσιους φορείς όπως η ΑΑΔΕ, ο ΕΦΚΑ και οι τράπεζες, ώστε μόλις συνδεθούν στην πλατφόρμα τότε τα στοιχεία τους θα παρέχονται αυτομάτως εκεί».

Τέλος, ο Υπουργός ευχαρίστησε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που εργάστηκαν επί ένα χρόνο για τη δημιουργία και συνεχή αναβάθμιση της πλατφόρμας και ειδικότερα τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών Πέτρο Τριάρχη.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς Προϊσταμένους, Βούλα Χαμηλού από την ΕΓΔΙΧ και Ανδρέας Πίπης από την ΓΓΠΣ, οι οποίοι είχαν καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και ανάπτυξη αντίστοιχα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο κ. Κουρμούσης τόνισε ότι η αρχική έκδοση της πλατφόρμας θα ενεργοποιηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 3 Αυγούστου, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει αίτηση για τον Μηχανισμό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σειρά αναβαθμίσεων της πλατφόρμας. Ήδη έχει προγραμματιστεί μια βασική αναβάθμιση στις αρχές Σεπτεμβρίου, που θα επιτρέψει να καταχωρούνται αυτόματα βασικά στοιχεία του χρήστη (καταθέσεις, φορολογικές δηλώσεις, εγγυήσεις προς τράπεζες, εμβάσματα προς τραπεζικούς λογαριασμούς, καταστάσεις πελατών – προμηθευτών κλπ). Στις αρχές Οκτωβρίου θα ακολουθήσει νέα σημαντική αναβάθμιση, που θα επιτρέψει την αυτόματη καταχώρηση λεπτομερέστερων στοιχείων, όπως η αναλυτική κατάσταση χρεών.

Related posts