1 Μαΐου 2024

Στο μισό τα πρόστιμα σε συνταξιούχους που εργάζονται

Στο μισό τα πρόστιμα σε συνταξιούχους που εργάζονται

Στο μισό τα πρόστιμα σε συνταξιούχους που εργάζονται: Στο μισό μειώνονται τα πρόστιμα για συνταξιούχους που δουλεύουν, με τροπολογία που θα κατέθετε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.Στο μισό τα πρόστιμα σε συνταξιούχους που εργάζονται

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, αναφέρεται ότι η μείωση αφορά στους συνταξιούχους που θα εντοπιστούν στο εξής να εργάζονται χωρίς να το έχουν δηλώσει αλλά και όσους εντοπίστηκαν ως τη δημοσίευση της ρύθμισης.

«Η παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό εις βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα της αυτοαπασχόλησης, που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%. Ο δε φορέας δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις και μέχρι του ύψους του ενός τετάρτου της σύνταξης. Για δηλώσεις που η υποχρέωση υποβολής τους ανάγεται μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, ο προβλεπόμενος καταλογισμός του προηγούμενου εδαφίου μειώνεται κατά 50%» επισημαίνεται στην τροπολογία.

Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως αυτή η αλλαγή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια εκλογίκευσης των ποινών που επιβάλλει το Δημόσιο σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Οικονομικών βάδιζε στη λογική των τσουχτερών προστίμων ως μέσου περιορισμού της παραβατικότητας των φορολογουμένων, αδιαφορώντας σε μεγάλο βαθμό για τις υφιστάμενες συνθήκες στην πραγματική οικονομία.
Ωστόσο, με σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας να είναι άνεργα και τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς να αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος, αρκετοί συνταξιούχοι βγήκαν εκ νέου στην αναζήτηση εργασίας, ενώ όσοι κατάφεραν να βρουν δουλειά, το κράτησαν κρυφό για να καρπωθούν το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος. Την ίδια στιγμή και ο εργοδότης ήταν ευνοημένος από αυτήν την κατάσταση, καθώς δεν χρειαζόταν να καταβάλλει εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί και την προσφορά «μαύρης» εργασίας ως διαπραγματευτικού χαρτιού για έναν μειωμένο μισθό ή για ελαστικό ωράριο.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ΙΚΑ ή άλλων Ταμείων έπιαναν δουλειά, έβλεπαν τόσο την επικουρική όσο και την κύρια σύνταξή τους να διακόπτεται μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
Μετά το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο, στον τραπεζικό τους λογαριασμό έμπαινε το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (έως 991,20 ευρώ) και το υπερβάλλον ποσό μειωμένο κατά 70%. Την ίδια στιγμή, η επικουρική σύνταξη δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό του ποσού και καταβάλλεται χωρίς περικοπή, ενώ το όριο των 30 ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά 6 ημερομίσθια για κάθε ανήλικο παιδί ή παιδί που σπουδάζει σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας, καθώς και για κάθε παιδί το οποίο είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Οι συνταξιούχοι που επιστρέφουν στον εργασιακό βίο ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας, λαμβάνουν το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (έως 1.982,40 ευρώ προσαυξανόμενα αντίστοιχα για κάθε ανήλικο παιδί), ενώ το υπερβάλλον ποσό περικόπτεται.
Πέραν της περικοπής της σύνταξης, οι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει το ακόλουθο άρθρο:
✎ Που βρίσκεται η Κρυφή Είσοδος στο ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά;

Δείτε τις προτάσεις μας σε Σεμινάρια!

Διαβάστε ακόμα…

Related posts