Δέσμη μέτρων και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση με υπόμνημα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στο περιθώριο δεξίωσης για τον εορτασμό της καινούργιας χρονιάς.
Της δεξίωσης προηγήθηκε σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του ΒΕΘ και α’ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης καθώς η επιχειρηματικότητα δεν έχει αντοχές ώστε να αντεπεξέλθει στα απόνερα που δημιουργεί η ενίσχυση της αβεβαιότητας.
Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση επανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος μάλιστα διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Έσπευσε δε να προσθέσει πως «στόχος μας είναι να κλείσει με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό και οικονομικά βιώσιμο».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο ουσιαστικής ανάπτυξης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και όταν βγουν τα επίσημα στοιχεία και του τέταρτου τριμήνου».
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι «έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 55% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, προσκλήσεις ύψους 9,8 δισ. ευρώ. Το 2017 θα είναι χρονιά σημαντικής απορρόφησης πόρων. Η απορρόφηση το 2016 έφτασε το 11,35%, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο του 7%».
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι στις 31 Οκτωβρίου έκλεισαν οι αιτήσεις για τα τέσσερα πρώτα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, που ήταν στον «αέρα», τα οποία «συνάντησαν πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς κατατέθηκαν 820 αιτήσεις, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ».
Μάλιστα ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως το 22% των συνολικών αιτήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο προέρχονται από επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, με το συνολικό ύψος των προτάσεων να φθάνει τα 447 εκατ. ευρώ, ενώ το 65% των αιτήσεων αφορά δραστηριότητες της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως εντός του μήνα αναμένεται να βγει η πρόσκληση για το “Δημιουργώ – Ερευνώ – Καινοτομώ”, που στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα.
Π. Παπαδόπουλος: Δυσοίωνο προμηνύεται και το 2017
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η οποία αποτυπώνεται στις εγγραφές – διαγραφές του 2016. Πέρυσι έκλεισαν 789 επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ, ενώ άνοιξαν μόλις 343 επιχειρήσεις.
Δυσοίωνο προμηνύεται και το 2017 καθώς τον Ιανουάριο 93 εταιρείες έβαλαν λουκέτο. «Για να υπάρξει μία χαραμάδα στο τούνελ της μακρόχρονης ύφεσης, θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων μετώπων, καθώς μια πιθανή υστέρηση σε σχέση με τους στόχους θα οδηγήσει σε νέα μέτρα ή στην ενεργοποίηση του «κόφτη» δαπανών. Η ύφεση, οι υψηλότεροι και νέοι ευφάνταστοι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας, καθώς και η αναμενόμενη επιθετική στάση των funds στο πλαίσιο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαμορφώνουν νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά. Οι πιέσεις αυτές ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στο αμέσως επόμενο διάστημα», ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος.
Μάλιστα χαρακτήρισε θετικές ειδήσεις για την επιχειρηματικότητα, αν και εφόσον υλοποιηθούν και δεν μείνουν στις καλές προθέσεις, το νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων» και τη δυνατότητα που παρέχει για on-line σύσταση νέας εταιρείας μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης του ΓΕΜΗ.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα που έχουν προκηρυχθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση από πλευράς στόχευσης. «Ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων κινείται εντός των στόχων. Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι απλώς η απορρόφηση πόρων, αλλά η στρατηγική αξιοποίηση τους προκειμένου να παράγουν το βέλτιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως απαιτείται «βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο μπορεί να ανθίσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και στρατηγική στόχευση και αποτελεσματική υλοποίηση, χωρίς τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος».
Τι προτείνει το ΒΕΘ
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα «τα τρία διαδοχικά μνημόνια, τα οκτώ χρόνια ύφεσης και οι τρεις διαφορετικές εκλεγμένες κυβερνήσεις, θα έπρεπε να έχουν καταδείξει το προφανές: εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο με σύνεση, συναίνεση και συνεργασία».
Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ προτείνει:
1.Ενίσχυση του αισθήματος της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, ώστε να αποκατασταθεί η επενδυτική και η καταθετική εμπιστοσύνη.
2. Μείωση φορολογικών συντελεστών.
3. Συρρίκνωση του κράτους, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών.
4. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.
5. Διαρθρωτικές αλλαγές.
6. Στήριξη Εξαγωγών.
7. Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με επιτάχυνση των δράσεων, αντί για συνεχείς αναβολές.
8. Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με βιώσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και σεβασμό στον ανταγωνισμό.
9.Ανάπτυξη και ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων.
Στ. Θεοδωράκης: Αναγκαίο το τρίπτυχο παραγωγή, επενδύσεις, εξαγωγές
Την ανάγκη να επικρατήσει στη χώρα το τρίπτυχο παραγωγή, επενδύσεις, εξαγωγές, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα στους αόρατους ανθρώπους. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που δίνει ένας παλιός γνώστης της οικονομίας στους ανθρώπους της παραγωγής. Για το πολιτικό σύστημα οι άνθρωποι της παραγωγής είναι αόρατοι και αποκτούν οντότητα μόνο όταν είναι να φορολογηθούν . Δεν θα σας μιλήσω για τα προβλήματά σας, τα οποία τα ξέρετε πολύ καλύτερα από ΄μενα: την υπερφορολόγηση, την απουσία δυνατότητας χρηματοδότησης, την πολυνομία. Θα σας πω μόνο ότι η χώρα χρειάζεται αυτή ειδικά τη στιγμή έναν πολύ μεγάλο, εθνικό στόχο. Κι αυτός ο εθνικός στόχος έχει μόνο μια λέξη: λέγεται Παραγωγή. Θα μου πείτε: «Ένας στόχος σε αυτή την κρίσιμη στιγμή;». Να το κάνουμε τρίπτυχο: Παραγωγή- Επενδύσεις – Εξαγωγές. Και νομίζω ότι, αργά ή γρήγορα, αυτό το τρίπτυχο Παραγωγή- Επενδύσεις – Εξαγωγές θα παραμερίσει τις σκουριασμένες ιδέες που υπάρχουν και υπήρχαν στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής και κρατούν τη χώρα γονατισμένη».
Στη δημιουργία ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης μετά από εθνική συνεννόηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Για τη στενή συνεργασία της περιφέρειας με τα επιμελητήρια και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας πως οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να θυμούνται τα επιμελητήρια μόνο πριν από τη ΔΕΘ, όταν γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει με αυτή τη φορολογία σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ χαρακτήρισε μη βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό.