29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Συνάντηση του Υπ.Οικ., κ. Βαρουφάκη, με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία, στο Παρίσι

Συνάντηση του Υπ.Οικ., κ. Βαρουφάκη, με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία, στο Παρίσι

Συνάντηση του Υπ.Οικ., κ. Βαρουφάκη, με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία, στο Παρίσι. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, συναντήθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, με τον Γ.Γ. του ΟΟΣΑ. κ. Άνχελ Γκουρία. Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Γκουρία συζήτησαν αρχικά κατ’ ιδίαν ενώ και κατόπιν η συνάντηση διευρύνθηκε με τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ μαζί με τους οποίους εκπόνησαν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και από κοινού επίβλεψης μεταρρυθμίσεων που αφορούν:υπ.οικ., Βαρουφάκης

• Αγορές Προϊόντων
• Χονδρικό Εμπόριο
• Κατασκευαστικό Κλάδο
• Τραπεζικό Τομέα
• ΚΕΠ Επιχειρήσεων (One Stop Shops)
• Αγορά Εργασίας
• Προμήθειες Δημοσίου
• Μηχανισμούς Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε τα εξής:

Υπουργός: Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη για να αναδιαρθρώσει την Ελλάδα. Έχουμε μια πάρα πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ο ΟΟΣΑ έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, αλλά και να προσφέρει βοήθεια στην υλοποίηση και την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και με τους θεσμούς. Αποτελεί μέρος της ταυτότητας αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα- η οποία έχει προετοιμαστεί από την ίδια τη χώρα- και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός θα την υιοθετήσει με χαρά σε αντίθεση με άλλες ατζέντες στο παρελθόν, που χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ όνομα τη λέξη μεταρρύθμιση.

Ερ. Θα τις παρουσιάσετε αύριο;

Υπουργός: Οι συναντήσεις του Eurogroup είναι πολύ «ενορχηστρωμένες» και «χορογραφημένες» ώστε να είναι δύσκολο να γίνουν εξονυχιστικές και λεπτομερείς συζητήσεις. Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο σε αυτό που θεωρούμε πολιτικό και ηθικό καθήκον δηλαδή το να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ – πολύ γρήγορα με τους εταίρους και τους θεσμούς.

Ερ. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία αύριο στη συνάντηση του Eurogroup;

Υπουργός: Δεν το πιστεύω. Οι συναντήσεις του Eurogroup δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να φιλοξενούν νέες συζητήσεις που δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί από πριν. Δεν νομίζω ότι έχει λάβει χώρα τέτοια προετοιμασία και επίσης είναι λελογισμένη πεποίθησή μου ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ερ. Θα συζητήσετε με τον κ. Γιούνκερ εφόσον σας παρουσιάσει, όπως λένε οι πληροφορίες, νέες βελτιωμένες προτάσεις;

Υπουργός: Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, Υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, Πρωθυπουργό, έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμφωνίες, αλλά συμφωνία λύσης αυτής της πεντάχρονης, εξάχρονης σκοτοδίνης της κρίσης χρέους και ύφεσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ερ. Η έκθεση του κ. Στουρνάρα ήταν εξαιρετικά βίαια…

Υπουργός: Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην Ευρώπη έχουμε μια παράδοση ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. Αυτήν την παράδοση εμείς, η κυβέρνησή μας, τη σέβεται απολύτως. Αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές: οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζιτών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν αυτή την απλή αρχή.

>>>•<<<

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Όλα τα σημαντικά Νέα των τελευταίων ημερών, χωρισμένα για την διευκόλυνσή σας, σε γενικά οικονομικά και χρηστικά (ΠΟΛ., Εγκύκλιοι κλπ) + Αγγελίες Εργασίας + Αρθρογραφία.

✎ Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με κλιμάκιο ανώτατων στελεχών της ΕΤΕπ
✎ Μ. Ψαλιδόπουλος, ο νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ

✎ Το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων και τα Μέτρα που λαμβάνονται από την ΓΓΔΕ 

Related posts