21 Αυγούστου 2024

Συνέντευξη Κυρ. Μητσοτάκη στον Ν. Χατζηνικολάου, εφ’όλης της ύλης

Συνέντευξη Κυρ. Μητσοτάκη στον Ν. Χατζηνικολάου, εφ’όλης της ύλης

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον Real FM, στον Νίκο Χατζηνικολάου:

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημερίζω αμέσως τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλώς ορίσατε κύριε Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, σε εσάς και στους ακροατές σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε που είστε εδώ, στο στούντιο του Real Fm και νομίζω ότι η σημερινή συνέντευξη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα δεχθούμε και ερωτήσεις από τους ακροατές μας, που θα μας στέλνουν εδώ με mail τα ερωτήματά τους, τις σκέψεις τους, τις παρατηρήσεις τους. Θα ξεκινήσω με ένα θέμα που είναι κατ’ εξοχήν το θέμα της επικαιρότητας. Θα ξεκινήσω με το θέμα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Χθες, είχαμε άλλη μία περίπτωση που μας σόκαρε. Μιλώ για την επίθεση με πυροβόλα όπλα εναντίον ενός πενηνταδυάχρονου επιχειρηματία, εδώ στην Κηφισιά. Και υπήρξε ένα πραγματικό σοκ για την κοινή γνώμη αυτή η ιστορία. Η Νέα Δημοκρατία ασκεί σε υψηλούς τόνους κριτική στην Κυβέρνηση για τα θέματα της ασφάλειας και θέλω να σας ρωτήσω αν έχει περιθώρια να κάνει κάτι καλύτερο μια επόμενη Κυβέρνηση, από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Με την έννοια ότι ξέρουμε όλοι μας ότι και οι πόροι απουσιάζουν και δυστυχώς είμαστε σε μια περίοδο που το έγκλημα έχει αλλάξει μορφή. Έχει αγριέψει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, κ. Χατζηνικολάου, να ξεκινήσω εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μου για την άγρια χθεσινή επίθεση στην Κηφισιά και την απόλυτη συμπαράστασή μου στον συμπολίτη μας, ο οποίος δοκιμάζεται και δίνει, αυτές τις ώρες, την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του. Να εκφράσω, επίσης, και τη δημόσια αγανάκτησή μου για τη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος περιορίστηκε στο να περιγράψει μία κατάσταση, χωρίς -για άλλη μία φορά- να αναλάβει τις δικές του προσωπικές ευθύνες. Η αλήθεια, κ. Χατζηνικολάου, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει τα ζητήματα ασφάλειας, εδώ και πολύ καιρό, ανταποκρινόμενη σε μια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα οι συμπολίτες μας, όπου και αν κατοικούν, από την Κηφισιά μέχρι τη Σαλαμίνα -δεν το λέω τυχαία, χθες είχαμε ένα περιστατικό στη Σαλαμίνα- και από το Μενίδι μέχρι την Αγία Παρασκευή και από την Κρήτη μέχρι τα βόρεια σύνορά μας, αισθάνονται ανασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας και η πρώτη υποχρέωση του Κράτους απέναντι στους πολίτες του. Και η Κυβέρνηση στο επίπεδο αυτό έχει αποτύχει. Και εξηγώ γιατί έχει αποτύχει: Όχι μόνο γιατί το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και δια του αρμόδιου Υπουργού, έχει μία χαλαρή αντιμετώπιση της ίδιας της έννοιας της αστυνόμευσης. Το βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα: Κατάργηση της ομάδος ΔΕΛΤΑ. Λιγότερη παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές. Απόλυτη ανοχή -και θέλω να το τονίσω αυτό- για το τι συμβαίνει σήμερα στον Κορυδαλλό και στις άλλες φυλακές. Γιατί, μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ποινικού εγκλήματος συντονίζεται σήμερα μέσα από τις φυλακές. Επομένως, με τους ίδιους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και με περισσότερη πολιτική βούληση και με μία αναδιάταξη των δυνάμεων της αστυνομίας, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Όπως πετύχαμε και την εποχή που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, που η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, τουλάχιστον, ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ένα μεγάλο ερώτημα των ημερών, με αφορμή την εγκληματικότητα, την αυξημένη εγκληματικότητα, είναι το ερώτημα αν ο πολίτης έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και αν η λύση θα μπορούσε να είναι η οπλοκατοχή. Πρέπει να πω, μάλιστα, ότι λίγο πριν στην εκπομπή των συναδέλφων, του Καμπουράκη και του Λυριτζή, την πρωινή μας εκπομπή στο Real FM, o βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είπε ότι ίσως πρέπει να γίνονται και μαθήματα πολεμικών τεχνών πλέον στους ανθρώπους για να μπορούν να αμύνονται στα σπίτια τους. Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα της αυτοάμυνας. Έχουμε το πρόσφατο περιστατικό του ογδονταοκτάχρονου ο οποίος πυροβόλησε τους εισβολείς στο σπίτι του και εσύρθη με χειροπέδες στα δικαστήρια. Και γενικότερα πώς θα μπορούσε να οργανωθεί αυτό το θέμα της αυτοάμυνας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, άλλο αυτοάμυνα και άλλο αυτοδικία, να το ξεκαθαρίσουμε. Ο ποινικός κώδικας στα άρθρα 22 έως 24 καθορίζει το πλαίσιο της νόμιμης άμυνας. Ενδεχομένως αυτό το πλαίσιο να χρήζει μίας επικαιροποίησης έτσι ώστε να μην έχουμε ακραία περιστατικά. Και αναφέρομαι στο ακραίο, όχι ως προς το γεγονός ότι ένας πολίτης αμύνθηκε, αλλά στην αντιμετώπιση αυτού του συμπολίτη μας, η οποία θεωρώ ότι ήταν ακραία και απαράδεκτη. Από την άλλη, όμως, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Είναι η δουλειά της αστυνομίας και του Κράτους να προστατεύσει τους πολίτες και δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να τραβήξει κανείς όπλο και να μην ξέρει ή να μην είναι αποφασισμένος να το χρησιμοποιήσει. Το λέω αυτό διότι δεν ξέρουμε ποτέ σε μία ληστεία ποιον έχουμε απέναντί μας. Ένα, λοιπόν, είναι η νομική κατοχύρωση του δικαιώματος της αυτοάμυνας. Και είναι κάτι τελείως διαφορετικό να προτρέπουμε τους πολίτες σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κινηθώ σε αυτή τη λογική. Είμαι πάρα, πάρα πολύ ξεκάθαρος: Είναι δουλειά της αστυνομίας και του Κράτους να προστατεύσει τους πολίτες. Από την άλλη, εάν το πλαίσιο για την αυτοάμυνα -το τονίζω- όχι την αυτοδικία, χρήζει μίας επικαιροποίησης, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το δούμε. Αλλά σε καμία -σε καμία απολύτως περίπτωση- δεν θα προέτρεπα τους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρούς ποινικούς και με πολύ δύσκολες καταστάσεις, να αισθάνονται ότι μπορούν να χειριστούν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις παίρνοντας οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω να έρθω σε ένα άλλο μεγάλο θέμα των ημερών. Θέλω να μπούμε, σιγά-σιγά, στα εθνικά θέματα. Καταρχήν, να πω για τους φίλους και τις φίλες που μας ακούν ότι όσοι είστε στο σπίτι και έχετε αυτή τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε και εικόνα μέσω του Internet, η εκπομπή μας μεταδίδεται σήμερα και με εικόνα και από το real.gr και από το enikos.gr, μπείτε να δείτε τη συνέντευξη, να μπείτε στο studio, δηλαδή μαζί μας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε και πιο χαλαροί. Θα δουν οι συμπολίτες μας. Δεν φοράμε σακάκια, δεν φοράμε γραβάτες, έχουμε σηκώσει και τα μανίκια μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, είμαστε σε ραδιοφωνική ατμόσφαιρα. Τώρα, κ. Πρόεδρε, έρχομαι στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης. Ένα θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία. Θέλω να σας ρωτήσω εάν εσείς θα το χειριζόσαστε διαφορετικά ή όχι στην περίπτωση που ήσαστε στην Κυβέρνηση. Τι θα κάνατε; Και αν έχει δίκιο, κατά τη γνώμη σας, ο Υπουργός Άμυνας που μίλησε εξ αρχής για ομηρία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, δεν θα είχα ποτέ Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κύριο Καμμένο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βαρύ αυτό, γιατί το λέτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Γιατί θεωρώ ότι ο κ. Καμμένος δεν είναι απλά ανίκανος, είναι και επικίνδυνος σήμερα για τα εθνικά θέματα. Δεν φαίνεται να υπηρετεί κάποια κεντρική γραμμή, δεν ελέγχει αυτά τα οποία λέει, ασκεί εξωτερική πολιτική, που δεν είναι η αρμοδιότητά του, με αποκλειστικό γνώμονα την εσωτερική κατανάλωση. Ρίχνει αχρείαστα λάδι στη φωτιά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέτε για τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Δεν το λέω μόνο για τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του. Το λέω για τη συνολική του συμπεριφορά. Έχω στηλιτεύσει πολλές φορές και το στιλ του, τις στολές παραλλαγής και άλλες γραφικότητες. Μόνο που σήμερα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και από τη γραφικότητα έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο κινδύνου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, στολή παραλλαγής έχουν φορέσει πολλοί Υπουργοί κατά καιρούς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να νομίζουν κάποιοι ότι, απαντώντας στον κύριο Ερντογάν με τον τρόπο που ενδεχομένως αυτός θα ήθελε, πετυχαίνουν τη συσπείρωση γύρω από μία παραπαίουσα Κυβέρνηση. Ο Καμμένος δεν εξυπηρετεί σήμερα τα εθνικά συμφέροντα με τη συμπεριφορά του. Ο Τσίπρας, προφανώς επειδή είναι δεμένοι χειροπόδαρα, δεν μπορεί να τον απομακρύνει. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει σε αυτή την κρίσιμη θέση ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκάθαρα δεν μπορεί να ελέγξει αυτά τα οποία λέει. Και αν μπορούσα, αν μη τι άλλο, να κάνω μια σύσταση είναι να μιλάει λιγότερο και να ασχολείται περισσότερο με την αρμοδιότητά του, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Με ρωτήσατε πριν τι διαφορετικό θα έκανα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά επίσης σας ρώτησα αν θεωρείτε ότι είναι σε ομηρία οι δυο Έλληνες αξιωματικοί όπως είχε πει ο κύριος Καμμένος από την πρώτη στιγμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι λέξεις. Από την πρώτη στιγμή εμείς ήμασταν αυτοί που αναδείξαμε τη σοβαρότητα του περιστατικού, όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ένα συνηθισμένο διμερές συμβάν. Αυτό, λοιπόν, το οποίο θα είχα κάνει διαφορετικά θα ήταν καταρχάς να μην υποτιμήσω τη σημασία του περιστατικού. Πράγματι, είναι σοβαρό περιστατικό. Θα είχα από την πρώτη στιγμή κινητοποιήσει όλες τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας, έτσι ώστε να έχω την απαραίτητη υποστήριξη στη διεκδίκηση του αυτονόητου, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή των δύο αξιωματικών άμεσα. Διότι δεν έχουν κάνει τίποτα παράνομο και δεν δικαιολογείται η κράτησή τους σε μια φυλακή ύψιστης ασφάλειας. Σας θυμίζω ότι όλα αυτά ο κ. Τσίπρας τα έκανε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού διαπίστωσε ότι το πράγμα έχει ξεφύγει από τον έλεγχό του. Και κάτι ακόμα: Θέλω να αναλογιστείτε, κ. Χατζηνικολάου, πως αισθάνθηκαν οι γονείς, τους οποίους είχα την ευκαιρία -δεν έχω μιλήσει για αυτό μέχρι σήμερα- σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνάντηση να τους δω, όταν επισκέφτηκα την Ορεστιάδα. Πώς αισθάνονται σήμερα αυτοί οι γονείς και ειδικά αυτές οι δυο μανάδες όταν ακούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να λέει ότι οι δυο στρατιώτες μας θα μείνουν σε φυλακές ενδεχομένως για 15 χρόνια. Τους σκέφτηκε αυτούς τους γονείς; Δηλαδή με πόση απερισκεψία μπορεί να μιλάει ο κ. Καμμένος μόνο και μόνο για να ενισχύσει τη δική του προσωπική εικόνα, ως κάποιος ο οποίος δήθεν υπερασπίζεται με αυτόν τον τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, χθες χαρακτήρισε τον Ερντογάν τρελό. Και είπε, επίσης, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κινείται με έναν τρόπο που δεν αξίζει να του απαντήσεις, που είναι εκτός λογικής, ότι έχει υπερβεί κάθε όριο. Πώς κρίνετε τη δήλωση αυτή, συμφωνείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παντελώς άστοχη. Είναι μια δήλωση η οποία σήμερα ρίχνει περιττό λάδι στη φωτιά. Εάν η Τουρκία έχει πραγματικά σκοπό να εντείνει το επίπεδο της έντασης δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να ενδίδουμε και να απαντάμε με μια φρασεολογία η οποία είναι ακόμα πιο σκληρή από αυτή που ενίοτε χρησιμοποιεί η ίδια η Τουρκία. Είναι λάθος αυτή η έκφραση, όπως ήταν λάθος και η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που μιλούσε για σουλτάνους. Δεν χρησιμοποιείται σε επίσημες ανακοινώσεις, κ. Χατζηνικολάου, σε μια δύσκολη συγκυρία, μια τέτοια φρασεολογία. Δεν είναι υπεύθυνη στάση αυτή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, από την άλλη πλευρά, μήπως θεωρηθεί ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Υπουργού Άμυνας σε μια δύσκολη στιγμή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, κύριε Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε μια στιγμή κρίσης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή στα θέματα τα εθνικά -και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα μου το αναγνωρίσουν όλοι, παρά μόνον ενδεχομένως οι κακοπροαίρετοι συμπολίτες- έχω τηρήσει μια υπεύθυνη στάση. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Και αν φτάνω στο σημείο να χρησιμοποιήσω τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησα σήμερα, το κάνω με πλήρη αίσθηση των όσων λέω και επειδή αντιλαμβάνομαι πλήρως ποιο είναι σήμερα το εθνικό διακύβευμα. Από την πρώτη στιγμή, δώσαμε το δικό μας αγώνα για να επιστρέψουν οι δυο αξιωματικοί στην Πατρίδα μας. Το έκανα στο εξωτερικό, το έκανα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έκανα στο Κατάρ, το έκανα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το οποίο -σας θυμίζω- πρώτο έβγαλε ανακοίνωση, συμπαρασύροντας με αυτόν τον τρόπο και τη Σύνοδο Κορυφής, θέτοντας το ζήτημα των δυο αξιωματικών σε πρώτη προτεραιότητα. Εγώ δεν παίζω με τα εθνικά θέματα. Γιατί θα ήταν πάρα πολύ εύκολο, κύριε Χατζηνικολάου, σε μια κοινωνία της οποίας τα νεύρα είναι ήδη αρκετά τεντωμένα, να απευθυνθώ στα εθνικά πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Βλέπετε ότι δεν το κάνω και ζητώ αυτοσυγκράτηση από όλους. Και όταν λέω όλους, δεν εννοώ μόνο τους πολιτικούς. Εννοώ και τους δημοσιογράφους, εννοώ και πρωτοσέλιδα εφημερίδων τα οποία μας παρουσιάζουν περίπου στα όρια πολέμου με την Τουρκία. Ούτε αυτά είναι χρήσιμα. Έχουμε τουριστική περίοδο, η οποία έρχεται μπροστά μας. Υπάρχει πράγματι μια αυξημένη ένταση, δεν την υποτιμώ. Από την άλλη, λέω ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε και ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και ενότητα. Φοβάμαι ότι και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά σήμερα η Κυβέρνηση δεν τα διαθέτει. Καταρχάς δεν διαθέτει εσωτερική ενότητα, να το τονίσω αυτό. Είναι μια Κυβέρνηση -φαντάζομαι θα με ρωτήσετε στη συνέχεια και για το Σκοπιανό- όπου ο καθένας έχει τη δική του ατομική στρατηγική. Και όπου ο κύριος Τσίπρας είναι ένας αδύναμος Πρωθυπουργός ο οποίος, μη μπορώντας να χειριστεί τον κ. Καμμένο και να τον αντικαταστήσει όπως θα έπρεπε να κάνει χθες, τον κρατάει στη θέση του, με αποτέλεσμα να μπλέκουμε σε αυτή τη διελκυστίνδα, την οποία μόλις περιέγραψα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεστε στα εθνικά θέματα. Θέλω να σας ρωτήσω γιατί δεν δεχθήκατε να δείτε τον Υπουργό Εξωτερικών να σας ενημερώσει για το Σκοπιανό; Οι άλλοι Αρχηγοί που τον δέχτηκαν δεν αντιλαμβάνονται το θεσμικό τους ρόλο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κύριος Κοτζιάς επικοινώνησε, με ένα SMS, με τον αρμόδιο Τομεάρχη μας, με τρόπο τον οποίο θεωρώ και αρκετά απρεπή επιτρέψτε μου. Ο ίδιος προσδιόρισε το πλαίσιο των επαφών. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ καμία επίσημη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό. Ενημερώνομαι από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Σας διαβεβαιώνω ο κύριος Κουμουτσάκος είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος και θα με ενημερώσει με απόλυτη λεπτομέρεια για αυτά τα οποία θα του πει ο κύριος Κοτζιάς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, λέτε ότι η συναίνεση δεν οικοδομείται αλά καρτ. Και άρα καταλαβαίνω ότι δεν συναινείτε σε μια σύσκεψη για τα εθνικά θέματα. Το ερώτημά μου είναι αν χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, με την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με ανοιχτό το Σκοπιανό μία τέτοια σύσκεψη. Και επίσης το δεύτερο ερώτημά μου για το ίδιο θέμα, είναι πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αν υπάρχουν τόσες και τέτοιας έντασης αρνήσεις; Πως θα ζητήσετε αντιστοίχως μεθαύριο, όταν η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί στην Κυβέρνηση, συναινέσεις; Να το πω χοντρά, κύριε Πρόεδρε, για να έχω και την απάντησή σας. Μήπως ερχόμενοι στην Αντιπολίτευση αντιγράφετε το αντιπολιτευτικό στιλ ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης περιόδου;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν έταξα 12 δις μέτρα, κύριε Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, λέω ως προς τις αρνήσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ούτε υποσχέθηκα ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 751 ευρώ. Ούτε υποσχέθηκα 14η σύνταξη. Ούτε υποσχέθηκα ότι θα σκίσω τα μνημόνια. Άρα, οποιαδήποτε σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, προφανώς δεν αφορά εμένα και δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Έρχομαι όμως σε ένα θέμα το οποίο είναι ουσιαστικό και χαίρομαι που μου θέσατε το ερώτημα. Η συναίνεση για να οικοδομηθεί χρειάζεται δύο. Και σας θυμίζω ότι, από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου με διάθεση να βρούμε κοινό τόπο για σημαντικά ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση. Θα επανέλθω στο θέμα αυτό στη συνέχεια. Ποια ήταν η απάντηση του κυρίου Τσίπρα συνολικά σε όλη αυτήν την προσπάθεια; Μία ανελέητη λασπομαχία. Μία ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Μια συστηματική στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων και των οικογενειών τους, το τονίζω και αυτό, η οποία είναι απολύτως κατευθυνόμενη από το Μαξίμου και από τα υπόγειά του. Άρα, η δημιουργία ενός κλίματος, το οποίο μόνο ενωτικό δεν είναι. Δυστυχώς, είναι άκρως διχαστικό. Έχω πει ξεκάθαρα ότι ο σκοπός μου είναι να ενώσω τους Έλληνες και να αφήσω πίσω μου αυτήν την περίοδο της ακραίας τοξικότητας. Για αυτό και βλέπετε ότι και στο δικό μου πολιτικό λόγο επιμένω να μιλάω για το δικό μου σχέδιο, για το δικό μου όραμα, για το πώς η Ελλάδα μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να αποκτήσει μία ευημερούσα οικονομία και μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Γιατί αυτές είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις και είμαι πάντα ανοιχτός. Δεν υπάρχει περίπτωση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -δεν έχει τυπικά την αρμοδιότητα- ή ο Πρωθυπουργός που έχει την αρμοδιότητα, επιλέξει να ζητήσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τη Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς, κύριε Χατζηνικολάου, και θα προσέλθω, όπως προσήλθα πάντα σε κάθε ενημέρωση την οποία ζητούσε ο Πρωθυπουργός. Αλλά θέλω να σας θυμίσω τι είπε ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνομιλία που είχαμε στη Βουλή, όταν υποτιμητικά αντιμετώπισε την παρουσία του στη Βουλή, λέγοντάς μας περίπου ότι χάνει το χρόνο του μιλώντας στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και φυσικά δια του Κοινοβουλίου στον Ελληνικό λαό. Άρα, η συναίνεση η οποία είναι απαραίτητη -επιμένω σε αυτό- χρειάζεται δύο. Ο κύριος Τσίπρας δεν έχει δείξει καμία διάθεση να πετύχει κανενός είδους συναίνεση. Το αντίθετο. Επιλέγει -και φοβάμαι ότι θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές- να πολώσει, να διχάσει σε μία απελπισμένη προσπάθεια να συγκρατήσει την εκλογική του κατάρρευση. Προφανώς και είναι χρέος μας και χρέος μου να υπερασπιστώ, όχι μόνο τη δική μου τιμή, αλλά και την αξιοπρέπεια της Παράταξης. Όμως δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω στην ένταση του τοξικού λόγου και θα επιμένω να μιλάω για τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και να μιλάω θετικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ωστόσο για παράδειγμα στο Σκοπιανό εσείς στο παρελθόν, στο πρόσφατο παρελθόν, είχατε τοποθετηθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Τι άλλαξε από τότε; Γιατί σήμερα δεν συνοδοιπορείτε με την Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να πάρουμε, κύριε Χατζηνικολάου, τα πράγματα από την αρχή. Τι έκανε ο κύριος Τσίπρας όταν φάνηκε πράγματι ένα παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης του ζητήματος αυτού; Μήπως ενημέρωσε τους Αρχηγούς των Κομμάτων; Μήπως επιδίωξε μία συζήτηση στη Βουλή για να διαμορφώσει μία εθνική θέση; Μήπως εξήγησε γιατί στο ζήτημα αυτό δεν πρέπει να διχαζόμαστε, αλλά πρέπει να πάμε ενωμένοι; Χρησιμοποίησε το ζήτημα αυτό για να διχάσει την Αντιπολίτευση. Κινήθηκε με όρους μυστικής διπλωματίας και μας ενημέρωσε μόνο εκ των υστέρων. Δεν έκανε, όμως, μόνο αυτό. Δεν σεβάστηκε ούτε τις δικαιολογημένες -θα πω- ευαισθησίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που μετά από 8 χρόνια κρίσης βλέπει τα εθνικά ζητήματα μέσα από μία αίσθηση αναζήτησης εθνικής υπερηφάνειας. Τους περιφρόνησε αυτούς τους ανθρώπους. Όσους διαδήλωσαν στα συλλαλητήρια τους χαρακτήρισε είτε ακροδεξιούς, είτε γραφικούς. Με άλλα λόγια δίχασε την κοινωνία. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, τι είπαμε; Βάλαμε το θέμα στη σωστή του διάσταση. Είπαμε, δεν μας αφορά μόνο το ζήτημα του ονόματος. Μας αφορά το ζήτημα του Συντάγματος. Κυρίως μας αφορούν τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και της ταυτότητας των γειτόνων μας. Να ξεκινήσουμε, λοιπόν, με αυτά τα ζητήματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν λέει κάτι διαφορετικό η Κυβέρνηση σε αυτά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν έλεγε αυτά. Η Κυβέρνηση ξεκίνησε, μιλώντας μόνο για το όνομα. Εάν στην πορεία άλλαξε γραμμή και προσήλθε στη δική μας θέση για συνταγματική αναθεώρηση ως αναγκαία, αλλά όχι ικανή -το τονίζω- ως αναγκαία όμως συνθήκη για να προχωρήσουνε παραπάνω στις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι επειδή εμείς βάλαμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα του Συντάγματος ως αναγκαία προϋπόθεση. Και αντιληφθήκαμε και κάτι το οποίο νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβάνονται σήμερα: Ότι τα Σκόπια καίγονται πιο πολύ από εμάς για να λύσουμε το θέμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει σύνθετο όνομα με χρήση του όρου Μακεδονία και αλλαγή των συνταγματικών άρθρων εκείνων που συνδέονται με αλυτρωτικές διαθέσεις, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Να μιλήσουμε, να πετύχουμε μια συμφωνία, αλλά δεν θα ενώσουμε τους Σκοπιανούς, διχάζοντας τους Έλληνες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ερώτημα είναι απλό: Εάν η Κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει σύνθετο όνομα με χρήση του όρου Μακεδονία και αλλαγή των συνταγματικών άρθρων εκείνων που συνδέονται με αλυτρωτικές διαθέσεις, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν έχω, κύριε Χατζηνικολάου, προεξοφλήσει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά θέλω αυτή τη στιγμή να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα αυτό, δυστυχώς, δίχασε την ελληνική κοινωνία και δημιούργησε ένα υπόστρωμα στην ελληνική κοινή γνώμη το οποίο καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία. Όμως, σας προσδιόρισα, με απόλυτη σαφήνεια, ποιο είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όπως θα την έκανα εγώ εάν ήμουν αρμόδιος, αν τη χειριζόμουν εγώ. Από εκεί και πέρα, επιφυλασσόμαστε να δούμε αν και τι θα φέρει η Κυβέρνηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύπρος. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των κοιτασμάτων, στο θέμα των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ; Πως βλέπετε τις συζητήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί; Και αν πιστεύετε ότι στο βάθος όλης αυτής της έντασης που ζούμε τον τελευταίο καιρό με τους Τούρκους υπάρχει το θέμα του ορυκτού πλούτου και της εκμετάλλευσής του.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και υπάρχει. Οποιαδήποτε παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί με εκκωφαντικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Αναστασιάδης, με μεγάλη γενναιότητα, έχει πει ότι ο ορυκτός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Και έχει μάλιστα επεξεργαστεί και σκέψεις για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου, που είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται σε χώρες οι οποίες ανακαλύπτουν ορυκτό πλούτο. Από το οποίο ταμείο τελικά θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, ελπίζουμε, μιας επανενωμένης Κύπρου. Να χρησιμοποιεί όμως ο κύριος Ερντογάν το ζήτημα αυτό για να εκβιάσει την Κύπρο ή την Ελλάδα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως -όπως το αντιλαμβάνεται αυτός- από μια θέση μειονεκτική, δεν είναι απλά μεγάλο λάθος όπως σας είπα. Είναι μια απαράδεκτη πρακτική, η οποία πρέπει να καταδικαστεί. Από εκεί και πέρα, χαιρετίζω το γεγονός ότι ο κύριος Αναστασιάδης συνομιλεί και πάλι με τον κύριο Ακιντζί. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Κύπριο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι και μετά την επανεκλογή του -η οποία ήταν, πιστεύω, και μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Κύπρος και η οποία έβγαλε την Κύπρο από τα Μνημόνια, όταν εμείς ακόμα είμαστε στο τρίτο και πάμε για το τέταρτο Μνημόνιο- έχοντας κερδίσει τη δεύτερη εκλογή του θα μπορέσει να στρέψει όλη του την ενέργεια στην επίλυση του μεγάλου εθνικού θέματος, τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κ. Πρόεδρε, νομίζω κλείσαμε και τον κύκλο των εθνικών θεμάτων. Σας άκουσα να λέτε ότι ακολουθεί τέταρτο Μνημόνιο μετά το τρίτο, δεν θα το αφήσω να πέσει κάτω, θα το κουβεντιάσουμε αναλυτικά στη συνέχεια. Πρέπει να πω ότι είχα πολλά μηνύματα από τη Θεσσαλονίκη και μου λένε «έχεις αργήσει ήδη να θέσεις το ζήτημα του νερού με όλη αυτή την ταλαιπωρία που περάσαμε τις τελευταίες μέρες». Θέλω να σας ρωτήσω αν στο ζήτημα του νερού πρόκειται η Νέα Δημοκρατία να πάει σε άλλες λύσεις από αυτές που σήμερα υπάρχουν. Γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι ένα debate, και μάλιστα έντονο, των τελευταίων ετών είναι το αν πρέπει οι ιδιωτικοποιήσεις να φτάσουν και στο θέμα του νερού.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς να πω, κύριε Χατζηνικολάου, και στους ακροατές μας στη Θεσσαλονίκη ότι στο ζήτημα που προέκυψε στη συμπρωτεύουσα, για άλλη μία φορά, περισσεύει η αλαζονεία και λείπει η ευθιξία. Το λέω γιατί σε μία σειρά από μεγάλες καταστροφές κανείς δεν παραιτήθηκε ποτέ. Είχαμε τόσους νεκρούς στη Μάνδρα και κανείς δεν είχε το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Προφανώς δεν περίμενα τίποτα περισσότερο στο ζήτημα αυτής της πρωτοφανούς διακοπής της υδροδότησης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδος. Τώρα, έρχομαι στην ουσία του ερωτήματός σας. Κύριε Χατζηνικολάου, το ζήτημα που αφορά τις δημόσιες υποδομές έχει να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις συντηρήσουμε. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις αυτές, όντας κρατικές, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και – τολμώ να πω – δεν έχουν και το κίνητρο να το κάνουν. Κατά συνέπεια, είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με συγχωρείτε για τη διακοπή, αλλά θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό σημαίνει και απολύσεις. Γιατί συνήθως όπου βλέπουμε να γίνονται ιδιωτικοποιήσεις έρχονται και απολύσεις για τη μείωση κόστους της λειτουργίας της επιχείρησης. Και αν σημαίνει επίσης και αύξηση τιμολογίων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να δούμε λίγο τι έγινε σε μία άλλη περίπτωση. Τι έγινε στον ΟΤΕ; Την δεκαετία του ’80 θυμάστε ότι έπρεπε να περιμένουμε 5 και 10 χρόνια για να πάρουμε τηλεφωνική σύνδεση. Όταν μπήκε ιδιώτης επενδυτής στον ΟΤΕ δεν έγιναν απολύσεις. Υπήρχαν πράγματι προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όμως με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Αλλά ο ΟΤΕ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΤΕ πριν από 10 χρόνια. Είναι μια καινοτόμος επιχείρηση, η οποία επενδύει στις υποδομές. Κατά συνέπεια είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή συνδυάζεται αυτόματα με απολύσεις. Με τι θα συνδυάζεται όμως; Σίγουρα δεν θα συνδυάζεται με κομματικές προσλήψεις. Διότι το κίνητρο σήμερα του κυρίου Τσίπρα και όσων κυβερνούν και τοποθετούν απίθανους και άσχετους ανθρώπους στις διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων, δεν είναι πώς θα τις κάνουν πιο αποτελεσματικές προς όφελος των πολιτών. Είναι πώς θα τις χρησιμοποιήσουν για να εξυπηρετούν τα τοπικά τους ρουσφέτια. Αυτό, λοιπόν, το κίνητρο, σας διαβεβαιώνω ότι ένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα το είχε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως και η δική σας Παράταξη, κύριε Πρόεδρε, δεν έχει καλή προϊστορία στα θέματα αυτά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μην διαφωνήσω με αυτό, αλλά επειδή το κίνητρο υπάρχει πάντα, με το πλαίσιο το οποίο περιγράφω, στρατηγικός επενδυτής μαζί με μία ισχυρή εποπτική Αρχή που θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές του νερού, ο επενδυτής θα βγάλει τα χρήματά του πρωτίστως από το γεγονός ότι θα ελέγξει την ίδια την ποιότητα του δικτύου. Ξέρετε ότι σήμερα οι διαρροές στα δίκτυά μας είναι της τάξης του 30%-40%; Ότι χάνεται δηλαδή το νερό αυτό; Χάνεται από δίκτυα τα οποία είναι παντελώς απαρχαιωμένα και τα οποία φυσικά η δημόσια επιχείρηση δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε τους πόρους να μπορέσει να τα εκσυγχρονίσει. Λοιπόν, ας αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά τα στερεότυπα. Εξάλλου παραβιάζω ανοιχτές θύρες. Εδώ η Κυβέρνηση αυτή ήταν κατά όλων των ιδιωτικοποιήσεων και είναι η πρώτη η οποία σπεύδει να πουλήσει τα πάντα. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε καμία σημαντική οικονομική μάχη επ’ αυτού. Το ερώτημα δεν είναι, λοιπόν, αν πρέπει να γίνει αυτό. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει με τον πιο σωστό τρόπο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, μια που ανοίξαμε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, να μείνω σε αυτό με άλλο ένα ερώτημα. Η Νέα Δημοκρατία μιλά διαρκώς, επίμονα, για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Θέλω να σας ρωτήσω. Πώς θα γίνει αυτό; Και σας ρωτώ διότι εδώ ακόμη και το Ελληνικό ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα γραφειοκρατικά εμπόδια; Πως θα αντιμετωπίσετε τις συνεχείς παρεμβάσεις διαφόρων φορέων μέσω Δικαιοσύνης. Αρκεί η επιθυμία για αποκρατικοποιήσεις; Αρκεί το ότι το Κόμμα σας εμφανίζεται πιο φιλικό απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι αναγκαίο. Γιατί το λέω;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πω, υπάρχει γραφειοκρατία και Δικαιοσύνη η οποία…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν αρκεί, αλλά είναι αναγκαίο. Γιατί το λέω αυτό; Διότι τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη τα οποία ήταν και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήταν κάθετα αντίθετα με την προοπτική της αξιοποίησης του Ελληνικού. Κατά συνέπεια η Κυβέρνηση αυτή υπηρετεί μεν μία πολιτική, την οποία η ίδια μέσω στελεχών της υπονομεύει. Αυτό προφανώς στέλνει το τελείως λάθος μήνυμα και στην αγορά και στους διεθνείς επενδυτές και τελικά οδηγεί στην καθυστέρηση των επενδύσεων. Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν έχω το χρόνο τώρα να το αναλύσω, για την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των επιχειρήσεων και για τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται αποκλειστικές προθεσμίες, να δίνουμε αδειοδοτήσεις σε επίπεδο Υπουργών ή Υφυπουργών, παρακάμπτοντας τις καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα όντας σύννομοι. Γιατί προφανώς ο νόμος, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και προς όλους. Άρα, εμείς έχουμε και τη διάθεση και τη δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις και να επιταχύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλά και σήμερα κύριε Χατζηνικολάου, μιας και το συζητάμε, εταιρείες οι οποίες είναι προς αποκρατικοποίηση, καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες. Γιατί; Διότι η Κυβέρνηση τις αντιλαμβάνεται ως μηχανές προσλήψεων. Αναφέρω συγκεκριμένο παράδειγμα: “Ελληνικά Πετρέλαια”. Οι εταιρείες αυτές είναι ή μηχανές για να γίνονται προσλήψεις περιττές ή μηχανές για να διοχετεύουν οι κυβερνώντες μέσω των διαφημιστικών τους budget, κονδύλια στα Μέσα τα οποία στηρίζουν την Κυβέρνηση. Πείτε μου ποιος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει σε μία επιχείρηση, η οποία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά; Προφανώς κανείς επενδυτής δεν θα θέλει να επενδύσει σε μία επιχείρηση με αυτά τα χαρακτηριστικά. Αν λοιπόν δούμε ποιο είναι το πραγματικό δημόσιο συμφέρον και ποιο είναι αυτό; Όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, καλές και αποτελεσματικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα επενδύουν και θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, θα καταλάβετε ότι η δική μας λογική είναι τελείως διαφορετική από τη λογική της Κυβέρνησης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, λέτε και κάτι άλλο. Λέτε ότι θα προχωρήσετε σε μείωση φόρων. Και το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό. Είναι αν αυτή τη μείωση φόρων μπορείτε να την κάνετε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για την οποία τρόικα όλοι βλέπουμε ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά μας πολλά χρόνια μετά τη λήξη των Μνημονίων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που εμμέσως έρχεσαι στη γραμμή μου για 4ο μνημόνιο. Θα το συζητήσουμε μετά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, θα το συζητήσουμε αυτό. Η εποπτεία είναι κάτι που ξέρουμε όλοι ότι θα συνεχιστεί. Αλλά, επίσης που θα βρείτε τα χρήματα αυτά, για να μειώσετε τους φόρους;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα απαντήσω. Πρώτον, ο κύριος Τσίπρας ακολούθησε μια πολύ συνειδητή πολιτική. Διέλυσε φορολογικά τη μεσαία τάξη, για να δημιουργήσει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που χρειαζόταν, για να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μοιράσει επιδόματα σε αυτούς που θεωρεί εκλογική πελατεία. Γιατί κύριε Χατζηνικολάου το ’16 βγάλαμε ένα θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα, το περισσότερο μέρος του οποίου δεν πήγε στα επιδόματα, πήγε στους δανειστές μας; Βγάζουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που χρειαζόμαστε, διότι υπερφορολογούμε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Είναι μία ταξική πολιτική ισοπέδωσης προς τα κάτω που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Είναι η πρώτη μου παρατήρηση. Δεύτερη παρατήρηση: Υπάρχουν ακόμα και σήμερα που μιλάμε περιθώρια εξοικονόμησης των δαπανών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως είμαστε δεσμευμένοι και μελλοντικά κύριε Πρόεδρε με υψηλά πλεονάσματα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έρθω σε αυτό. Υπάρχει η δυνατότητα και σήμερα, όχι ατελείωτη, αλλά έχουμε εντοπίσει δυνατότητα εξοικονόμησης δαπανών περίπου 1 δις μέσα από εξορθολογισμό της λειτουργίας του Κράτους και πάντως μέσα από τη μη συνέχιση μιας πολιτικής που αυξάνει το κόστος του Κράτους. Έχει αυξηθεί το κόστος μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά 500 εκατομμύρια. Προσλαμβάνουμε πολλούς συμβασιούχους με την προοπτική – θέλω να το πω σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μπαίνουν σε ένα καθεστώς ομηρίας, τους κοροϊδεύει η Κυβέρνηση, τους λέει ψέματα – ότι «θα σας μονιμοποιήσω κάποια στιγμή», όταν ξέρει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δημιουργεί μία σειρά από περιττές θέσεις στο Δημόσιο. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι τμηματάρχες στο Υπουργείο Παιδείας αυξήθηκαν, από 200 στους 600. Μα τι κάνουν όλοι αυτοί; Εγώ ήμουν ο Υπουργός που μείωσα τις θέσεις ευθύνης. Όλα αυτά είναι κόστος, το οποίο πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος από την τσέπη του. Και η τρίτη παρατήρησή μου είναι, ότι σαφώς μια φιλοαναπτυξιακή πολιτική – την οποία εμείς μπορούμε να δρομολογήσουμε – θα δημιουργήσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και κατά συνέπεια και περισσότερα έσοδα. Και θα επιμείνω πάρα πολύ εδώ, στη φορολογική συμμόρφωση. Λέω και στην επιχειρηματική κοινότητα, κύριε Χατζηνικολάου, καθαρές κουβέντες. Θα μειώσω τη φορολογία, θα βελτιώσω το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη. Αλλά – το λέω και σε εσάς γιατί δεν είστε μόνο δημοσιογράφος, είστε και επιχειρηματίας – τι ζητώ από εσάς; Απόλυτο σεβασμό στην εργασιακή νομοθεσία. Δεν θα κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Και είναι λάθος ότι η Κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Θέλω να το τονίσω αυτό. Είναι λάθος αυτό το οποίο κάνει διότι δούλεψε αυτό το μέτρο, σκληρό μεν, το γνωρίζετε καλά, αλλά το μέτρο δούλεψε. Άρα, έχω την απαίτηση οι επιχειρηματίες να προσέχουν τους εργαζόμενους, να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύουν στη χώρα τους και να σέβονται το περιβάλλον. Είναι μια καθαρή συμφωνία αλήθειας την οποία προτείνω στην επιχειρηματική κοινότητα και πιστεύω ότι θα την αγκαλιάσει και ο μικρός και ο μεσαίος και ο μεγάλος επιχειρηματίας. Και να πω και κάτι ακόμα: Σήμερα είμαστε σε ένα κρεσέντο κατασχέσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση η Εφορία να ζητά χρήμα και να μην το πάρει. Ας κυνηγήσουμε πραγματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Έχουμε την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να το κάνουμε σήμερα. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, νομίζω είμαι ξεκάθαρος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε σαφής σε αυτό. Θέλω να σας ρωτήσω γιατί μιλάτε για τέταρτο Μνημόνιο; Η Κυβέρνηση λέει ότι λήγει το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο, λέει μάλιστα ότι θα προχωρήσει στην έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς τη στήριξη κάποιας πιστοληπτικής γραμμής που θα την ανάγκαζε να πάει σε νέα συμφωνία με τους δανειστές και αυτό το επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Θέλω να πω μήπως αυτό είναι μια εσωτερική κριτική που δεν έχει βάση, δεν έχει ισχύ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να δούμε τι λένε οι Ευρωπαίοι καταρχάς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και για να δυσκολέψω την απάντηση ακόμη περισσότερο να πω ότι βεβαίως όλοι βλέπουμε και ξέρουμε ότι υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις για το ’19, το ’20 και για τη συνέχεια που κανείς υπό την ευρεία πολιτική έννοια θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει μνημονιακού τύπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος από το τρίτο Μνημόνιο μας οδηγεί στην είσοδο σε ένα τέταρτο. Σημαίνει ότι το τρίτο αφήνει την ουρά του, λέω εγώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι απαντήσατε μόνος σας. Πρώτον, τι λένε οι Ευρωπαίοι; Ότι “καθαρή έξοδος” δεν υπάρχει. Είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Γιατί το λέω αυτό;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λένε αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως το λένε, όλοι το λένε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιος το λέει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και ο κ. Ρέγκλιν το είπε, ο Πρόεδρος του ESM και ο Ν. Σεντένο ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί εγώ άκουσα τον Μοσκοβισί να λέει ότι είναι η έξοδος καθαρή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ. Μοσκοβισί είναι ίσως ο μόνος ο οποίος υπερασπίζεται αυτή τη γραμμή ενδεχομένως για τους δικούς του λόγους, αλλά δεν λένε αυτό οι ευρωπαίοι εταίροι μας διότι πολύ απλά δεν υπάρχει “καθαρή έξοδος”.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως και το ’14 που μιλούσε η Κυβέρνηση Σαμαρά για την έξοδο τότε από το δεύτερο Mνημόνιο μιλούσε για πιστοληπτική γραμμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά τώρα εμείς δεν μιλάμε για πιστοληπτική γραμμή και τονίζω ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δημιουργούμε μαξιλάρι μόνοι ή όχι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Τι γίνεται λοιπόν; Είναι περίπλοκο το θέμα, θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Πρώτον, η Κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για το ’19 και το ΄20. Ποια μέτρα είναι αυτά; Μειώσεις συντάξεων που ήδη έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται, επανυπολογισμός με βάση τη φόρμουλα αυτή, τη μαγική «φόρμουλα» Κατρούγκαλου. Μειώσεις συντάξεων..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συγνώμη για τη διακοπή. Αποκλείετε να επιτύχει αποτελέσματα η Κυβέρνηση με τα οποία να ακυρώσει εντέλει αυτή τη μείωση συντάξεων; Σας το λέω γιατί άκουσα τον κ. Καμμένο για παράδειγμα, τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, να λέει ότι δεν θα γίνει η μείωση των συντάξεων το ’19…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τις οποίες ψήφισε ο ίδιος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, γιατί θα πετύχουμε τέτοια αποτελέσματα το ’18 που θα τις ακυρώσουμε τις μειώσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, τις οποίες ψήφισε ο ίδιος. Λοιπόν, έχουμε ψηφισμένα μέτρα. Ποια είναι αυτά; Να τα ξαναπούμε: Μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου που σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει σήμερα μισθό 500 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώσει φόρο εισοδήματος. Αυτοί είναι οι πιο αδύναμοι τους οποίους δήθεν θα προστάτευε ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος μας έχει πει πολλές φορές ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο. Άλλος ένας ο οποίος είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Δεν είναι μόνο ο κ. Καμμένος. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα. Εάν ο κ. Τσίπρας πραγματικά εννοεί αυτό που λέει για “καθαρή έξοδο” να έρθει στη Βουλή να τα ξανά ψηφίσει. Τότε μόνο θα μπορεί να μιλάει για καθαρή έξοδο. Δεν μπορεί να το κάνει διότι τα έχει υπογράψει. Άρα, τα μέτρα υπάρχουν. Τι δεν υπάρχει; Η χρηματοδότηση. Έχουμε τα μέτρα χωρίς τη χρηματοδότηση. Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήθελε λεφτά χωρίς Μνημόνιο, τώρα έχει Μνημόνιο χωρίς λεφτά. Έχει όλα τα μέτρα του Μνημονίου, αλλά δεν έχει τη χρηματοδότηση. Γιατί; Γιατί η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές. Και για να δανειστεί από τις αγορές, με λογικό επιτόκιο, πρέπει να έχει μια σοβαρή Κυβέρνηση η οποία θα πείσει τις αγορές ότι έχουμε σχέδιο για μετά το ’18. Και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα με τον κ. Τσίπρα, διότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχει αναγγείλει ότι τώρα θα ανακοινώσει αναπτυξιακό σχέδιο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε από πότε υπάρχει αυτή η δέσμευση; Από το ’16. Το αναπτυξιακό σχέδιο το θέλουμε για να πείσουμε τους ευρωπαίους ότι είμαστε καλοί ή για να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας, να δούμε προς τα πού πρέπει να πάει αυτή η χώρα; Ποιοι είναι οι κλάδοι τους οποίους θέλουμε να στηρίξουμε; Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που θέλουμε να δώσουμε; Όλα αυτά είναι άγνωστες έννοιες για τον κ. Τσίπρα, δεν ξέρω καν αν τις αντιλαμβάνεται, αν καταλαβαίνει, πως δουλεύει η πραγματική οικονομία. Το βέβαιο είναι ότι σχέδιο δεν υπάρχει. Διότι το μόνο μέλημα του κ. Τσίπρα είναι πώς θα μείνει λίγο παραπάνω στην εξουσία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς έχετε σχέδιο για την επόμενη μέρα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και έχουμε σχέδιο και έχουμε..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πλήρες σχέδιο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πληρέστατο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το οποίο θα μπορούσε να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα συγνώμη, εμείς αυτό κάνουμε. Θέλω να σας θυμίσω ότι μέσα από τη διαδικασία των προσυνεδρίων παρουσιάσαμε λεπτομερέστατες θέσεις συνοψίζοντας ένα κείμενο 80 σελίδων για όλα τα πεδία δημόσιας πολιτικής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε γιατί σας διέκοψα και έκανα την ερώτηση αυτή; Γιατί τα μέτρα αυτά που όντως ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, θα τα βρείτε μπροστά σας και εσείς αν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές. Δηλαδή τα δημοσιονομικά όρια θα είναι πάλι προκαθορισμένα. Ξέρετε ποιο είναι το ερώτημα των Ελλήνων αν βγούμε τώρα μαζί στο δρόμο έξω και συναντήσουμε δύο τρεις φίλους το πρώτο που θα σας ρωτήσουν είναι θα έχεις περιθώρια να κάνεις πολιτική, Κυριάκο Μητσοτάκη ή τα δημοσιονομικά όρια είναι τόσο προκαθορισμένα που θα είσαι και εσύ εγκλωβισμένος σε αυτά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και εγώ θα ρωτούσα τους συμπολίτες μας, γιατί είναι εύλογο το ερώτημα: Ποιον εμπιστεύεστε πιο πολύ να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει δουλειές; Εμένα ή τον κύριο Τσίπρα; Ποιον εμπιστεύεστε πιο πολύ να παρουσιάσει ένα σχέδιο εμπροσθοβαρές το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας; Γιατί αν δεν δημιουργήσουμε πλούτο, κ. Χατζηνικολάου, όλα τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε. Είμαι πάρα πολύ προσεχτικός και έχω μιλήσει για την ανάγκη να επαναδιαπραγματευτούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι αμέσως όμως. Αφού πρώτα κερδίσουμε αξιοπιστία και πείσουμε τους πιστωτές μας ότι είμαστε σοβαροί, ότι δεν ακυρώνουμε μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει και ότι έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον. Πιστεύω, υπό αυτή την προϋπόθεση, ότι οι πιστωτές μας θα μπορέσουν να ξαναδούν το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο μας είχε εγκλωβίσει ο κ. Τσίπρας, αλλά εγώ δεν είμαι εδώ πέρα να σας πω ότι θα σκίσω τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κύριος Τσίπρας. Προσέξτε τη διαφορά. Λέω ότι αυτές οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις που δεσμεύουν τη χώρα, τις υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Θα επιχειρήσω να τις συζητήσω με τους πιστωτές μας, όχι αμέσως, αλλά αφού έχω κερδίσει πρώτα την αξιοπιστία. Και αφού αποδείξω στις αγορές και στους πιστωτές μας ότι έχουμε οι ίδιοι εμείς σχέδιο για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο και ευημερία στη χώρα για όλους τους Έλληνες. Άρα θα ζητήσω, λοιπόν, από τους συμπολίτες μας, γιατί θα γίνει αυτή η συζήτηση. Οι εκλογές θα γίνουν, όσο και αν ο κ. Τσίπρας το απεύχεται, αργά ή γρήγορα και αυτή η συζήτηση θα γίνει. Θα δώσουν οι συμπολίτες μας τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα έχοντας κάνει αυτά τα οποία έχει κάνει τα 3,5 χρόνια που κυβερνά ή μία πρώτη ευκαιρία σε εμένα και στη Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας, το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο, το οποίο δεν είναι στρογγυλό. Βλέπετε έχω πει αρκετά πράγματα σήμερα τα οποία έχουν γωνίες και είμαι σίγουρος ότι προκαλούν και κάποιες αντιδράσεις. Αλλά είναι αυτά τα οποία πιστεύω, τα πιστεύω βαθιά και πιστεύω ότι μόνο εμείς σήμερα έχουμε πραγματικό σχέδιο, τη διάθεση και την πολιτική δύναμη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα σε αυτή την ενότητα. Θέλω να κλείσω αυτή την ενότητα με μία ερώτηση για το Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό εμφανίζει μία θετική ατζέντα με υποσχέσεις για αναμόρφωση, με προσλήψεις. Εσείς, απέναντι, λέτε και πράγματα δυσάρεστα. Θέλω να σας ρωτήσω, καταρχήν, αν υπάρχει στην ατζέντα σας θέμα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Αν θα κάνετε απολύσεις, δηλαδή, κύριε Μητσοτάκη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων. Το έχω πει σε όλους τους τόνους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να το κρατήσω το ηχητικό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Μα δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω. Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων. Υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης του Δημοσίου με λιγότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Και βέβαια περιορίζοντας και τον αριθμό των συμβασιούχων. Είμαι πολύ σαφής σε αυτό το οποίο λέω. Ποιος έχει θετική ατζέντα πραγματικά για το Δημόσιο; Καλό το ερώτημα, να το απαντήσω ευθέως. Όταν μίλησα πρώτος για την ανάγκη αξιολόγησης στο Δημόσιο θυμάστε τις αντιδράσεις που αυτό είχε προκαλέσει. Γιατί επιμένω στην αξιολόγηση; Διότι είναι η μόνη θετική ατζέντα για τους πάρα πολλούς άξιους και φιλότιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι σήμερα κρατάνε το Κράτος όρθιο. Και θέλω και μέσα από τη συχνότητά σας να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους. Αλλά αν δεν αξιολογηθούν πώς θα επιβραβευτούν για την ουσία της δουλειάς τους; Ο κάθε, λοιπόν, φιλότιμος και σκληρά εργαζόμενος δημόσιος υπάλληλος μπορεί να δει στη δική μας ατζέντα για το Δημόσιο μία καλύτερη προοπτική για τον ίδιο και για την ποιότητα της δουλειάς του. Τι έχει γίνει στα ζητήματα ηλεκτρονικής διαΚυβέρνησης; Είμαστε μπροστά στην τέταρτη ψηφιακή επανάσταση. Χρησιμοποιώ ένα κλισέ, αλλά εδώ ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Τι ακριβώς έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση στο επίπεδο αυτό; Γιατί κυβερνάει πια τρία χρόνια, κύριε Χατζηνικολάου, μην το ξεχνάμε αυτό. Λοιπόν, για να αναμορφώσουμε τη δημόσια διοίκηση πρέπει να βελτιώσουμε το ψηφιακό της αποτύπωμα. Αυτό θα βελτιώσει και την ποιότητα της δουλειάς των δημοσίων υπαλλήλων. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για να μειώσει την γραφειοκρατία; Νομίζετε ότι είναι ευχάριστο για ένα δημόσιο υπάλληλο αντί να κάνει ουσιαστική δουλειά να ανακυκλώνει και να αναπαράγει τις ίδιες και τις ίδιες εγκυκλίους; Νομίζετε ότι είναι δημιουργική αυτή η δουλειά; Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι. Μπορούν να κάνουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Άρα, η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο είναι η σκληρή ατζέντα προσλήψεων και χτισίματος καινούριου κομματικού Κράτους. Το έχουμε αποδείξει με όλους τους τρόπους. Το καταλαβαίνουν και οι συμπολίτες μας. Εμείς, δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτές τις λογικές. Να πω και ξεκάθαρα, ότι αυτό το καινούριο ενδιάμεσο επίπεδο που χτίζεται με ειδικούς θεματικούς γραμματείς – οι οποίοι τελικά είναι όλοι κομματικά διορισμένοι, διότι τους επιλέγουν οι Υπουργοί οι ίδιοι – θα καταργηθούν την επόμενη μέρα. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος για να μην έχουμε και παρεξηγήσεις, δηλαδή, με τους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να προσβλέπουν ότι θα μείνουν στις θέσεις τους. Εμείς θέλουμε ένα πολύ πιο λιτό σχήμα, με πολύ λιγότερους γενικούς γραμματείς, με άλλο ρόλο. Και πάντως δεν πρόκειται να δεχθούμε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου όταν χάσει την εξουσία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα κύριε Πρόεδρε έρχομαι στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Και εδώ υπάρχει μια κριτική που δέχεστε ότι, ενώ έχετε εμφανιστεί υπέρμαχος του μεγάλου πακέτου – να το πω έτσι – της συνταγματικής αναθεώρησης και το έχετε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν στην Κυβέρνηση, θυμάμαι την πρότασή σας να μπουν όλα από όλες τις πλευρές και να επιλέξει ο λαός με την ψήφο του ώστε η επόμενη Βουλή να έχει τη δυνατότητα να κάνει όλα όσα επιθυμεί, εδώ ήρθε με ένα πακέτο μικρό, το αυτονόητο πακέτο θα έλεγα, με τις αυτονόητες αλλαγές, η κυρία Φώφη Γεννηματά και εσείς ήσασταν αρνητικός. Γιατί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που μου δίνετε τη δυνατότητα να το ξεκαθαρίσω. Το 2016, ένα μήνα αφότου είχα εκλεγεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήγα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα το εξής: Να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα τα οποία η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει ως αναθεωρητέα και η Νέα Δημοκρατία όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αναθεωρητέα ώστε από αυτή τη Βουλή να έχουμε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Άρα, οι επόμενες εκλογές, να είναι εκλογές οι οποίες αφορούν και τον ίδιο τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Η πρόταση ισχύει στο ακέραιο. Όμως δεν πήρα ποτέ απάντηση από τον κ. Τσίπρα εάν δέχεται αυτή τη λογική ή εάν εξακολουθεί να επιμένει σε όλα αυτά τα οποία είπε περί δημοκρατικού συντάγματος με ιδεολογικό πρόσημο και όλα τα άλλα τα οποία κατά καιρούς έχει πει. Θυμίζω, ο κ. Τσίπρας έχει βάψει και τη Βουλή κόκκινη μια φορά – την είχε χρωματίσει κόκκινη να μας πει τι θέλει να κάνει με το Σύνταγμα – και από τότε δεν έχει πει τίποτε απολύτως. Κατά συνέπεια, εμείς θέλουμε μια μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό όμως σημαίνει ότι για παράδειγμα αν μπορούσατε τώρα με συναίνεση τουλάχιστον τα τρία κόμματα δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής της κυρίας Γεννηματά, να αλλάξετε έστω αυτά για τα οποία ο λαός φωνάζει, τα 4-5 πράγματα, δεν πρέπει να το κάνετε; Δηλαδή ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών να μείνει άλλα πέντε χρόνια;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε μια μεγάλη αναθεώρηση, γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα. Το ερώτημα το οποίο μου θέτετε είναι αν μια μικρή αναθεώρηση είναι καλύτερη από καθόλου αναθεώρηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από το τίποτα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, και ναι και όχι. Γιατί το λέω αυτό; Προφανώς μια μικρή αναθεώρηση είναι καλύτερο από το να μην έχουμε καθόλου αναθεώρηση, αλλά θυμίζω ότι μια μικρή αναθεώρηση μπλοκάρει την αναθεωρητική διαδικασία για τουλάχιστον 5 χρόνια. Το οποίο σημαίνει ότι αν συμφωνήσουμε στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, παραδείγματος χάρη το άρθρο 16 το οποίο για εμάς είναι εμβληματικό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αλλάξει. Κάνουμε μια μικρή αναθεώρηση σημαίνει ότι αυτό θα πάει στις καλένδες επί της ουσίας. Αλλά μιας και μου αναφέρατε το άρθρο 86 – και βλέπω τελευταία μια αναταραχή, θυμήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ όψιμα: το άρθρο 86 – το 2006, θα το θυμάστε, είχαμε κάνει και εκπομπή μαζί για αυτό, ήμουν απλός βουλευτής, ζήτησα από τους συναδέλφους μου βουλευτές ως απλός βουλευτής στέλνοντας μια επιστολή να αλλάξουμε το άρθρο 86 και βρήκα με το ζόρι 10 οι οποίοι προσυπέγραψαν. Ούτε ο κ. Κουβέλης ο οποίος ήταν τότε στη Βουλή – αν θυμάμαι – καλά είχε προσυπογράψει. Άρα, για εμένα αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι εμβληματικές. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι μεγάλο και να μην συμβιβαστούμε με κάτι το οποίο είναι μικρότερο. Επαναφέρω, λοιπόν, την πρότασή μου -για άλλη μια φορά- στον κ. Τσίπρα εάν είναι διατεθειμένος να δεχθεί αναθεωρητέα όλα τα άρθρα τα οποία θα προτείνουμε εμείς και να δεχθώ αναθεωρητέα όλα τα άρθρα τα οποία θα προτείνει και αυτός. Και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει μετά με απλή πλειοψηφία για το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Η πρόταση ισχύει στο ακέραιο και αναμένω την απάντησή του.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η πρόταση Γεννηματά λέτε ότι θα μπλόκαρε τα πράγματα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με ενδιαφέρει να επιδιώξω το μεγάλο και να μην συμβιβαστώ στο μικρό. Είναι αυτονόητα όλα αυτά που λέει η κ. Γεννηματά, αλλά δεν θέλω να συμβιβαστώ στο μικρό. Θέλω να επιδιώξω τη συναίνεση για το μεγάλο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα. Τώρα, πείτε μου σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε, η Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία; Και τα δύο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και τα δύο. Και εξηγούμαι: Είναι και σκάνδαλο και σκευωρία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς γίνεται αυτό; Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων τα ονόματα ακούστηκαν γύρω από την υπόθεση αυτή και φέρονται ως εμπλεκόμενα είναι αθώα συλλήβδην; Δηλαδή ο μεν ΣΥΡΙΖΑ στήνει 10 κάλπες μια για τον καθένα, εσείς τους αθωώνετε όλους μαζί συλλήβδην;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, γιατί είναι σκάνδαλο και γιατί είναι και σκευωρία. Σκάνδαλο είναι γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η Novartis «επένδυε» σε αθέμιτες πρακτικές για να προωθήσει τα φάρμακά της. Απλά δεν ξέρουμε το όριο αυτής της πρακτικής. Ανοίγω παρένθεση, δεν πιστεύω ότι ήταν η μόνη φαρμακευτική εταιρία η οποία επιδιδόταν σε τέτοιες πρακτικές. Αυτό λοιπόν είναι το κομμάτι σκάνδαλο. Ποιο είναι το κομμάτι σκευωρία;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, όχι, πριν φύγετε από το κομμάτι σκάνδαλο. Εκεί δεν υπάρχει πολιτικό άρωμα καθόλου στο κομμάτι σκάνδαλο; Δηλαδή αποκλείετε να υπάρχει ανάμειξη πολιτικών προσώπων;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι δεν το ξέρω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι δεν το ξέρω αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ τη στοχοποίηση…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν πρέπει να ερευνηθεί αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, “πώς” είναι το ερώτημα λοιπόν. Πάμε λοιπόν να δούμε το “πως”.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και πάμε μετά στα της σκευωρίας που λέτε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι έχουμε αυτή τη στιγμή. Έχουμε τρεις ανώνυμους μάρτυρες οι οποίοι κάνουν κάποιες καταγγελίες του τύπου είδα, άκουσα, μου είπαν. Όχι έδωσα εγώ λεφτά. Λέμε πολύ ωραία, τρεις καταγγελίες, φέρατε το θέμα στη Βουλή, φτιάξατε προκαταρκτική επιτροπή. Να μην φέρουμε τους ανθρώπους αυτούς έστω και προστατευμένα το τονίζω, με αλλοιωμένη φωνή, με κουκούλες, όπως θέλετε πείτε το, κατ΄ αντιπαράσταση, να μπορέσει η επιτροπή να αξιολογήσει; Να φέρουμε και τους δέκα οι οποίοι θεωρούν ότι λοιδορούνται.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό το με κουκούλες πρέπει να σας πω ότι τη συγκεκριμένη διαδικασία των προστατευομένων μαρτύρων την έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά όχι για τέτοιο σκοπό. Προστατευόμενοι μάρτυρες υπάρχουν για εγκλήματα όπου κινδυνεύει η ζωή του μάρτυρα. Πιστεύετε ότι ο κ. Πικραμένος, ή ο κ. Σαμαράς ή ο Στουρνάρας -αναφέρω τυχαία παραδείγματα- θα δολοφονήσουν κανέναν και χρήζει προστασίας ο μάρτυρας ο οποίος θα το καταγγείλει. Μπορεί οι μάρτυρες να κινδυνεύουν ας το πούμε από ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά; Είναι αστείο αυτό να το συζητάμε. Εδώ το ζήτημα είναι πολύ ξεκάθαρο. Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή όλα στο φως. Αλλά πώς όλα στο φως; Φτιάξαμε μια επιτροπή στη Βουλή. Και μετά έρχεται η ίδια η πλειοψηφία και λέει κακώς τη φτιάξαμε αλλά να γυρίσουμε το θέμα στη Δικαιοσύνη. Από τη μία, λοιπόν, στοχοποιήσαμε δέκα ανθρώπους, τους κρεμάσαμε στα μανταλάκια. Και όταν πήγαμε στη Βουλή και είπαμε αφού τη φτιάξαμε την επιτροπή, νομίζω το καταλαβαίνουν αυτό οι ακροατές μας, αφού τη φτιάξαμε την επιτροπή να ψάξουμε την υπόθεση σε βάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ άρον-άρον κλείνει την υπόθεση και την επιστρέφει στη Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πολιτικές ευθύνες στη υπόθεση αυτή υπάρχουν; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση αυτή; Δηλαδή η Κυβέρνηση Καραμανλή, η Κυβέρνηση Σαμαρά, η Κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν πολιτικές ευθύνες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν πάντα αλλά αποδίδονται όχι με τη Βουλή να κάνει το ρόλο του εισαγγελέα. Αν ήθελε η Κυβέρνηση να αποδώσει πολιτικές ευθύνες έπρεπε να φτιάξει εξεταστική και όχι προκαταρκτική. Η προκαταρκτική σημαίνει ότι δικάζω ανθρώπους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατά τη γνώμη σας, θα επιμείνω σε αυτό με ένα τελευταίο ερώτημα, κατά τη γνώμη σας η Κυβέρνηση πως έπρεπε να χειριστεί η υπόθεση; Φτάνει αυτός ο φάκελος από τη δικαιοσύνη στη Βουλή, τι θα κάνατε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχε τη δυνατότητα η Κυβέρνηση να θεωρήσει ότι οι κατηγορίες αυτές δεν ευσταθούν και να μην προτείνει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Ή αφού επέλεξε την επιτροπή να αφήσει, κύριε Χατζηνικολάου, την επιτροπή να κάνει τη δουλειά της. Μα δεν έκανε ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τη Δικαιοσύνη δεν την εμπιστεύεστε ότι θα κάνει τη δουλειά σωστά; Αν επιστρέψει η υπόθεση εκεί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Αλλά προσέξτε, επιστρέφει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη αφού έχουν σπιλωθεί δέκα άνθρωποι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά σας ρώτησα πριν και μου λέτε δεν ξέρω αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα αναμεμειγμένα στην υπόθεση και σωστά μου απαντάτε δεν ξέρω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ λέω όλα στο φως. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορώ να μην επισημάνω το γεγονός ότι εμφανίστηκαν τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σε μια υπόθεση. Μου γεννά πολύ εύλογα ερωτηματικά όλη αυτή η διαδικασία. Όχι μόνο νομίζω σε εμένα σε πολλούς άλλους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, μιλήσατε για σκευωρία. Τι είναι αυτό στο οποίο στηρίζετε τη θεωρία περί σκευωρίας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας είπα, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έδωσε τη δυνατότητα στη Βουλή να ψάξει την υπόθεση. Έφερε την υπόθεση στη Βουλή και μετά έκλεισε άρον-άρον την επιτροπή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι σε ένα ερώτημα που φαντάζομαι το έχετε δεχθεί πάρα πολλές φορές. Γράφουν, ειδικά οι εφημερίδες που αντιπολιτεύονται τη Νέα Δημοκρατία, ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με μετριοπαθή πολιτικά χαρακτηριστικά, η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών του, άγεται και φέρεται από το Σαμαρά και τον Γεωργιάδη, και έχει στραφεί σε ακροδεξιές θέσεις. Θέλω την απάντησή σας. Θέλω το σχόλιό σας. Το συνδέουν μάλιστα με το γεγονός του σκανδάλου των συζητήσεων περί του σκανδάλου της Novartis και θεωρούν ότι τα δύο αυτά στελέχη, υπό την πίεση και των κατηγοριών που εξακοντίζονται εναντίον τους, στρέφουν τη Νέα Δημοκρατία ολοένα και σε πιο σκληρή γραμμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα μου πείτε μία ακροδεξιά θέση την οποία έχει υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών μου, για να μπορώ να απαντήσω σε αυτό το οποίο μου καταμαρτυρείται; Όχι εσείς, με αι. Κοιτάξτε κύριε Χατζηνικολάου. Εγώ είμαι ένας μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός και ουδέποτε νέρωσα τον πολιτικό μου λόγο και έχω συνειδητά εκσυγχρονίσει τον πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας και έχω στρέψει τη Νέα Δημοκρατία προς το μεσαίο χώρο. Αυτό καταλαβαίνω ότι κάποιους μπορεί να τους ενοχλεί. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται στον μεσαίο χώρο. Πολίτες οι οποίοι δεν έχουν σκληρές ταυτίσεις με τα κόμματα, οι οποίοι είναι καχύποπτοι απέναντι στο πολιτικό σύστημα και οι οποίοι νομίζω ότι περιμένουν να ακούσουν κάτι φρέσκο και δημιουργικό από πολιτικούς που ήδη τους αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Επειδή καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί, γιατί είναι μία πολιτική η οποία θεωρώ ότι αποδίδει. Αρχίζω και ακούω διάφορες σαχλαμάρες, ότι η Νέα Δημοκρατία μπατάρει προς τα δεξιά. Είναι ανάξια σχολιασμού αυτά. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια κεντροδεξιά παράταξη. Διατυπώνονται απόψεις και θέσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες δεν βρίσκουν πάντα όλα τα στελέχη σύμφωνα και αυτό είναι λογικό. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Αποφασίζουμε όμως δημοκρατικά. Ποτέ δεν συνεδρίαζαν τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας με τη συχνότητα που συνεδριάζουν επί δικών μου ημερών και στο τέλος φυσικά όλοι δεσμεύονται από την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάποιοι λένε, ότι ίσως θα έπρεπε ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, από τη στιγμή που ενεπλάκη το όνομά του στην υπόθεση της Novartis, να μην κατέχει κομματικό αξίωμα. Να είναι απλώς Βουλευτής και ότι αυτό θα αφαιρούσε και από τον ίδιο βάρος, για να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του χωρίς να υπολογίζει το θεσμικό του ρόλο, αλλά και από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα αφαιρούσε βάρος.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι είναι οι ίδιοι οι οποίοι θα ζητούσαν και από τον κύριο Στουρνάρα να παραιτηθεί από Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επειδή «κατηγορείται» για κάτι το οποίο ο ίδιος ισχυρίστηκε, πιστεύω πολύ πειστικά, ότι ουδέποτε διέπραξε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στη σχέση σας με τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς. Διαβάζω πολλά σενάρια κατά καιρούς. Πως είναι οι σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά; Πως είναι οι σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή; Και διαβάζω επίσης και σενάρια κατά καιρούς, ότι υπάρχουν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι θα έβλεπαν με καλό μάτι την παράταση της πολιτικής ηγεμονίας Τσίπρα και όχι την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Υπάρχουν τέτοιοι κύκλοι; Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στον ευρύτερο κύκλο της παράταξής σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν υπάρχουν, εγώ δεν τους έχω βρει ακόμα πάντως. Δεν μπορώ να σας πω ότι τους ψάχνω και με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα, διότι θεωρώ ότι όλο αυτό το αφήγημα είναι μία ωραία φαντασίωση, η οποία όμως συγκρούεται με τη “σκληρή πραγματικότητα” ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι απολύτως ενωμένη και συντεταγμένη και μπαίνει στην τελική φάση μιας σκληρής εκλογικής μάχης, με συνθήκες απόλυτης ενότητας και συστράτευσης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έχουν ρόλο στην επόμενη φάση μετά τις εκλογές οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί είναι άνθρωποι τους οποίους συμβουλεύομαι πολύ τακτικά για μία σειρά από θέματα, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου και οι σχέσεις μου, μιας και με ρωτήσατε, οι προσωπικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και έχω την άνεση να μπορώ να σηκώσω το τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή, και με τους δύο, και να τους ρωτήσω τη γνώμη τους. Αλλά η τελική απόφαση είναι δικιά μου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, μερικοί μιλούν για το ενδεχόμενο προσχώρησης το επόμενο διάστημα, βέβαια κάνω την ερώτηση ερήμην τους, χωρίς να έχω ζητήσει τις δικές τους προθέσεις, των κυρίων Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λοβέρδου. Έχω διαβάσει πολλά τέτοια σενάρια στον Τύπο. Άρχισαν με αυτό το ευρωπαϊκό μέτωπο το λεγόμενο. Ακόμη και σήμερα κατά καιρούς εμφανίζονται τέτοια σενάρια στις εφημερίδες. Θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να φιλοξενήσει στα ψηφοδέλτιά της στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Μερικές φορές οι μονολεκτικές απαντήσεις είναι καλύτερες. Όχι, η απάντηση είναι όχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι μια σαφής απάντηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά να σας πω και κάτι ακόμα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η ανανέωση του κόμματος, κ. Χατζηνικολάου. Και έχουμε ξεκινήσει εδώ και 18 μήνες μια πρωτοβουλία που την ονομάσαμε μητρώο στελεχών και πραγματικά θα σας ζητούσα -και φαντάζομαι θα έχετε και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον- κάποια στιγμή, επειδή κάνουμε ανοιχτές συναντήσεις, να έρθετε και να συναντήσετε αυτούς τους νέους ανθρώπους οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση στο μητρώο στελεχών. Είναι άνθρωποι χωρίς σκληρές κομματικές αναφορές που αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν στα κοινά, που βλέπουν ότι για πρώτη φορά θα αξιολογηθούν αντικειμενικά και άνθρωποι με εξαιρετική ποιότητα και θαυμάσια βιογραφικά. Αυτούς τους ανθρώπους με ενδιαφέρει να εντάξω στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι πολλοί αυτοί στους οποίους θα δώσω την ευκαιρία να δοκιμαστούν στη δύσκολη διαδικασία της διεκδίκησης σταυρού από τους συμπολίτες μας. Αυτή είναι η πραγματική ανανέωση την οποία χρειάζεται ο τόπος και αυτή την εντολή των πολιτών που με εξέλεξαν Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα υπηρετήσω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν η επόμενη μέρα, η μέρα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές φέρει τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία, είναι ένα από τα δυο σενάρια. Το ένα είναι να κερδίσετε την αυτοδυναμία, εκεί δεν έχω ερωτήσεις. Το άλλο είναι να μην την κερδίσετε. Βλέπετε από το σημερινό κοινοβούλιο κάποια πολιτική δύναμη με την οποία θα μπορούσατε να συνεργαστείτε κυβερνητικά; Και σας ρωτώ γιατί βλέπω για παράδειγμα ότι το Κίνημα Αλλαγής της κυρίας Φώφης Γεννηματά τηρεί ίσες αποστάσεις απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα απαντήσω και στο ερώτημα που δεν θέσατε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξω τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Επειδή μου αρέσει να απαντώ ευθέως στα ερωτήματα και να μην υπεκφεύγω, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο τόπος δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητος. Και ότι δεν θα οδηγηθούμε σε καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική. Και φυσικά είναι δέσμευσή μου ότι αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει, δεν θα επανέλθουμε στο υφιστάμενο σύστημα, θα πάμε σε ένα σύστημα εκλογικού νόμου το οποίο θα έχει μεγαλύτερη αναλογικότητα από το σημερινό αλλά θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα και κυβερνησιμότητα. Θα σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και πιστεύω ότι το σύστημα αυτό είναι ένα σύστημα εκλογικό το οποίο θα μπορεί την επόμενη μέρα να υπερψηφιστεί και από άλλα κόμματα όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα σας διαβάσω και έτσι θα κλείσουμε, ένα-δυο σχόλια από το twitter που έχουν πλάκα, έχουν ενδιαφέρον. Λέει για παράδειγμα εδώ ο φίλος που υπογράφει «το γνωστό υποζύγιο». Λέει, τι νόημα έχει η ερώτηση σε υποψήφιο Πρωθυπουργό αν έχει κυβερνητικό σχέδιο, αφού κανείς ποτέ στη χώρα δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει προεκλογικά. Είναι καλό το σχόλιο και με πικρό χιούμορ. Θέλω το σχόλιό σας, την απάντησή σας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για αυτό και βλέπετε ότι είμαι φειδωλός στις δεσμεύσεις μου. Και είμαι προσεκτικός σε αυτά τα οποία λέω επειδή αναγνωρίζω απόλυτα την τρομερή καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζεται από μια πονεμένη και δοκιμασμένη κοινωνία οποιαδήποτε εξαγγελία. Προτιμώ λοιπόν να πω λίγα και καλά μπας και καταφέρω και πίσω «το υποζύγιο», εν προκειμένω το φίλο μας, ο οποίος υπογράφει έτσι, ότι αξίζει τον κόπο να μας εμπιστευτούν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άλλος φίλος, λέει, η Novartis είναι από ότι κατάλαβα και σκάνδαλο και σκευωρία και κυρίως δεν υπάρχει κανείς εμπλεκόμενος από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι και αυτό καλό χιουμοριστικό σχόλιο, αιχμηρό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι απάντησα και θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα, ότι εμείς όχι απλά δεν είμαστε αντίθετοι, ζητάμε την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. Θα έπρεπε να γίνει στο κοινοβούλιο αφού η Κυβέρνηση επέλεξε αυτή τη διαδικασία, από τη στιγμή που η υπόθεση επιστρέφει στη δικαιοσύνη θα γίνει από τη δικαιοσύνη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και μια τελευταία ερώτηση, αυτή είναι σοβαρή δεν είναι χιούμορ. Δεν την είχα σκεφτεί, είναι πολύ καλή και θα την κάνω. Ρωτά ο Βασίλης Κατσαρδής, υπογράφει και με το όνομά του, “ρώτησε σε παρακαλώ τον κ. Μητσοτάκη για ρατσιστικού τύπου δηλώσεις περί γύφτων από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας”, πως τις κρίνει. Και επίσης πως βλέπει τις επιθέσεις κατά της κοινότητας των ομοφυλοφίλων από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο. Δυο ερωτήματα κοινωνικού περιεχομένου πολύ ενδιαφέροντα. Με αυτά θα κλείσουμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μετριοπαθές κόμμα το οποίο απορρίπτει οποιαδήποτε έκφραση ξενοφοβίας, ρατσισμού και τεχνητού διχασμού της ελληνικής κοινωνίας. Εχθές παίξαμε ποδόσφαιρο με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά σε μια συμβολική κίνηση για να αποδείξουμε ότι για εμάς δεν υπάρχουν κοινωνικοί αποκλεισμοί.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είδα φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και δεν πρόκειται να ανεχθώ ξανά, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος προς όλους, οποιαδήποτε έκφραση δημόσιου λόγου που να υπονομεύει αυτή την κεντρική γραμμή του Κόμματος. Οι δηλώσεις στις οποίες αναφερθήκατε είναι μη αποδεκτές. Και τη σημερινή ημέρα είναι αδιανόητο να επιστρέφουμε σε λογικές σκοταδισμού και προκαταλήψεων που δεν ταιριάζουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και είπα ότι ήταν τελευταία ερώτηση αλλά εδώ με εγκαλεί ένας ακροατής μας και έχει δίκιο, ότι δεν έθεσα το θέμα των δανείων των κομμάτων και του τρόπου με τον οποίο το αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία. Μου αναφέρει μάλιστα ότι υπήρξε στην Εφημερίδα των Συντακτών πριν από μερικές μέρες ένα δημοσίευμα για ενδεχόμενη εισαγγελική παρέμβαση στο θέμα αυτό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν σχολιάζω ποτέ τις πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης. Θα πω μόνο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, επιτυχημένη κ. Χατζηνικολάου. Μειώσαμε τις λειτουργικές μας δαπάνες από τα 8 εκατ στα 2 εκατ με επώδυνο και δύσκολο τρόπο και στηρίζουμε πια ολοένα και περισσότερο τα οικονομικά μας σε μικρές δωρεές από τους Νεοδημοκράτες φίλους μας οι οποίοι υποστηρίζουν το Κόμμα μέσα από τακτικές συνδρομές. Κάναμε δηλαδή, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση αυτή ήταν μια κατάσταση η οποία δεν ήταν βιώσιμη, μια μεγάλη προσπάθεια όχι απλά να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας αλλά να το κάνουμε και με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας. Δεν έχω δει κανένα άλλο Κόμμα να κάνει αυτό το οποίο έχουμε κάνει εμείς και πάντως δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ζωντανή συνέντευξη. Να πούμε ότι η συνέντευξη θα είναι ανεβασμένη και με εικόνα στο real.gr και στο enikos.gr για όσους τυχόν μας ανακαλύψατε στη μέση της εκπομπής ώστε να μπορείτε να την ξαναδείτε. Και νομίζω ότι είναι ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις που έδωσαν και σίγουρα ορισμένες από αυτές θα ανοίξουν και νέους κύκλους συζητήσεων στην πολιτική σκηνή. Ευχαριστώ θερμά, κ. Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ σε όλες και σε όλους ακροατές αλλά και τηλεθεατές από το διαδίκτυο καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, χαρά, ευτυχία και υγεία κυρίως, σε εσάς και τις οικογένειές σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλή Ανάσταση, ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε.

Related posts